Castele de vizitat în Praga şi împrejurimi
Când vorbesc despre Praga mi se umple sufletul de bucurie, atât de tare mi-a plăcut oraşul, pe care l-am vizitat la pas de câteva ori fără să mă satur.
Dacă avem, însă, mai multe zile la dispoziţie de hoinărit, am putea ajunge şi la câteva castele celebre ale Cehiei, unele dintre ele aflându-se la o distanţă mică de capitala Republicii.
- Castelul din Praga. Primul castel pe listă, este celebrul Hrad, cea mai veche fortăreaţă medievală din lume. De fapt, Castelul din Praga este un complex vast aflat pe malul stâng al răului Vltava, care include atât Castelul propriu-zis, cât şi Catedrala Sfântul Vitus, Golden Lane, Palatul Rosenberg şi Mănăstirea Sfântul George, dar şi alte obiective. Castelul reprezintă reşedinţa preşedintelui Republicii Cehe, în trecut fiind reşedinţa regilor Bohemiei şi a Împăraţilor Imperiului Roman.
- Castelul Krivoklat este un castel renumit de lângă Praga, aflat la o distanţă de cca 40 de kilometri, în regiunea Berounka, districtul Rakovník. La el se poate ajunge şi cu trenul cu schimbare în staţia Beroun. Krivoklat este unul dintre cele mai vechi castele ale Cehiei. În castel există o bibliotecă ce însumează zeci de mii de volume şi manuscrise rare (una dintre cele mai mari din Republica Cehă).
- Castelul Karlstein, aflat în apropiere de Praga, într-un sătuc de munte, la numai 30 de km de Oraşul de Aur. În Turnul Marian se află comoara castelului şi bijuteriile coroanei. Astăzi nu găsim decât o copie a coroanei Sf. Wenceslas (ce patronează poporul ceh), una dintre cele mai preţioase coroane pe care numai Arhiepiscopul din Praga avea permisiunea să o pună pe capul regilor, prima dată fiind purtată de Carol al IV-lea. Crucifixul ce se află în vârful acesteia are o camee din safir. De reţinut că aici există şi documente din arhiva Boemiei.
- Castelul Eisenberg (Jezeri) nu este la fel de aproape de Praga (113 km), fiind situat în nordul Bohemiei, dar având în vedere că înainte de 1948 a fost considerat unul dintre cele mai frumoase castele construite în stil baroc din Europa, merită a fi vizitat, chiar dacă se află într-o stare nu prea bună. De-a lungul timpului, acesta a fost vizitat de numeroase personalităţi printre care: L. W. Beethoven, Goethe, Jan Masaryk şi chiar şi de prinţul Charles. Cum să nu vezi locul în care Beethoven şi-a “lansat” cunoscuta operă Eroica, în 1804? Din Praga, puteţi ajunge aici în circa o oră şi jumătate, fiind o oază de relaxare, dar şi un loc distractiv pentru copiii ce pot alerga în voie prin grădina castelului ori se pot amuza în «tunelul groazei» amenajat special pentru ei…
- Castelul Hnevin, situat în nordul Republicii Cehe, la 100 de km de Praga. Hnevin a fost construit de familia Hrabisec, având o importantă deosebită sub domnia lui Vaclav I, al patrulea rege al Cehiei, cam pe la jumătatea sec. al XIII-lea, castelul având rolul de a supraveghea zona de la baza dealului Zamecka, la o altitudine de 400 de metri. Castelul a fost dărâmat în 1653 de către Ferdinand al III-lea al Casei de Habsbourg, iar reconstrucţia acestuia s-a făcut în secolul al XIX-lea, pe fundaţia originală, păstrând pivniţele în stil gotic şi renascentist de la începuturile sale. Ultimele lucrări de reconstrucţie s-au încheiat în 2002, astăzi găzduind un hotel şi un restaurant unde au loc numeroase evenimente datorită poziţiei excelente de care se bucură. În incintă se află şi o capelă, dar şi un observator. Panorama care se vede de aici asupra Munţilor Ore este absolut minunată!
Dacă vrem să gustăm din atmosfera Cehiei medievale, nu putem rata cele mai cunoscute castele ale sale. Castelele Krivoklat şi Karlstein se află la nici o oră de Praga şi se pot vizita într-o singură zi, de exemplu, aici veţi gasi oferte de city-break-uri ieftine, iar castelele Jezeri şi Knevin, care chiar dacă se află puţin mai departe, sunt la numai o distanţă de 17 km unul de altul, aşa că se poate să le vizitaţi tot în aceeaşi zi. Puteţi solicita astfel de tururi la hotelul la care sunteţi cazaţi.
Eu îmi doresc nespus să ajung din nou în Oraşul de Aur, iar aici găsim oferte avantajoase pentru o vacanţă în Praga. Şi după ce vizitaţi Castelul din Praga, faceti o vizită şi la aceste castele aflate în peisaje de poveste, vă asigur că merită pe deplin.
Of, zic cu un strop de invidie admirativa. Foarte frumoase fotografiile si foarte ispititoare castelele. Am admirat si dimineata cate ceva pe aici, te-am descoperit cautand posibile si inedite destinatii transilvane. Felicitari pentru blog, este foarte reusit, scris frumos si ilustrat la fel! Si felicitari pentru tot ce ai reusit!
Multumesc! Praga a fost vizitata in 2010, cand nici camera foto performanta nu aveam… Dar nu m-am indurat sa nu povestesc de ea. Multumesc pentru aprecieri!
Tot in apropiere de Praga se afla si castelul Konopiste, resedinta arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei.
Desigur, Praga este frumoasă, asemeni Cehia. Cine ajunge la Praga, îi recomand și o vizită pe Dealul Petrini. Nu este greu de ajuns acolo, există o telecabină și un Le tour Effel la dimensiuni mai mici. Cine urcă în el este răsplătit cu o priveliste foarte frumoasă asupra orașului Praga. Grădinile de acolo sunt foarte frumoase.