Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” din Vânători-Neamţ, o oază de linişte pentru marele scriitor

Atunci când vă aflaţi prin judeţul Neamţ şi mai ales dacă v-aţi pus în gând să vizitaţi Mănăstirea Neamţ, nu departe de aceasta, pe dealul Vovidenia, în imediata vecinătate a Schitului Vovidenia se află Casa memorială ”Mihail Sadoveanu”, chiar în comuna Vânători-Neamţ, cunoscută şi ca Muzeul “Mihail Sadoveanu şi Visarion Puiu”.

muzeul-sadoveanu-neamt-40

Noi am ajuns aici cu ocazia unui infotrip prin judeţele Neamţ şi Iaşi, într-o duminică răcoroasă, dar însorită şi cu mari peripeţii, când nu credeam că mai reuşim să o vizităm, având multe alte obiective turistice trecute în program, însă impresia care ţi-o lasă acesta casă este copleşitoare.

În primul rând, zona în care este ridicată este deosebit de pitorească, cu multe dealuri împădurite, ce predispune la nostalgie.

Exteriorul nu îţi sugerează nimic din ceea ce vei găsi înăuntru, însă odată ce îi treci pragul te copleşeşte atmosfera caldă şi deloc familiară unui muzeu de scriitor. Aş putea afirma că, mai degrabă, s-ar potrivi unei domniţe, poate datorită culorilor şi formelor diferite ale draperiilor din fiecare încăpăre, dar şi a mobilierului veneţian din sufragerie. Cel puţin aşa mi-ar plăcea mie o căsuţă, care să mă transpună într-o poveste frumoasă, interesantă şi probabil că Sadoveanu a găsit inspiraţie între pereţii săi ori refugiu printre amintiri:

Iartă-mă pentru suferinţele mele,
Iartă-mă că-mi eşti prea dragă,
Că mor când te duci
Şi-nviu când apari.
Iartă-mă, Domniţă-a-inimii-mele!
Cuprinde-mă de după grumaz,
Apleacă-ţi spre mine
Faţa de soare, gene de ceaţă.
Gura ta, gura ta să-mi dea iertare
Pentru toate cele ştiute şi neştiute,
Pentru nebuniile abia trecute
Şi pentru cele imediat viitoare.

îi scria Sadoveanu Valeriei, soţia ce i-a fost alături aproape 21 de ani, până la final (Iartă-mă)….

Mihail Sadoveanu, cunoscut romancier, nuvelist, ziarist, poet, dar şi politician s-a născut la Paşcani, în estul Moldovei, în 1880 şi a murit la 80 de ani în comuna Vânători-Neamţ, Casa Memorială fiindu-i ultimul cămin. Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea. Astăzi, marele scriitor ce ne-a dăruit peste 100 de volume se odihneşte la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Printre cele mai cunoscute opere se numără Neamul Șoimăreștilor, Frații Jderi, Zodia Cancerului, Baltagul, Hanu Ancuței.

“Casa Memorială Mihail Sadoveanu”, a fost inaugurată în 1966, însă clădirea ce adăposteşte actualmente micul muzeu închinat scriitorului, a fost construită în 1937 de către Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada anilor 1935-1940, inspirată de arhitectura zonei, pe cei doi legandu-i o lungă prietenie.

Iniţial, a fost folosită ca şi casă de oaspeţi de către Sadoveanu, ce o primise în 1944 tocmai pentru acest scop, fiind reşedinţa sa de vară, unde era vizitat periodic de prieteni din literatură, muzică şi politică. Amenajarea ca muzeu avea să fie făcută de către Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei Sadoveanu, trecând ulterior în administraţia Complexului Muzeal Neamţ în 1970 şi iar în administrarea Muzeul Literaturii Române în 1994.

În muzeu sunt expuse diferite obiecte memoriale, cum ar fi portrete ale părinţilor scriitorului, ale sale, tablouri, icoane, obiecte de vânătoare şi pescuit, sabia de samurai şi mai ales cărţi, chiar unele ediţii princeps (biblioteca “roz” cu opera sa), dar şi câteva documente.

Am trecut prin toate încăperile destinate vizitării, admirând fiecare colţişor, întorcându-mă iar şi iar, cu o dorinţă aprigă de a rămâne fie şi numai pentru câteva minute în plus, până ce am rămas ultima, dacă aş mai fi poposit cred că mă uitau înăuntru…

Nu ai cum să nu simţi un strop de fericire între zidurile sale care par să nu existe când eşti absorbit de sentimentul că aici a trăit un mogul al literaturii române, dar şi pentru că în aer pluteşte acea dragoste cu care a fost înconjurat până în ultima clipă a vieţii.

”Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru” spunea Sadoveanu şi dacă nu ar fi aşa, nu ne-am mai putea umple sufletul de frumos vizitând astfel de locuri idilice, ce ne predispun la visare. Până la urmă, “iluzia şi visul sunt la temelia sufletului nostru“…

muzeul-sadoveanu-neamt-6

De reţinut:

  • Cum ajungi: Casa memorială ”Mihail Sadoveanu” se află în comuna Vânători-Neamţ din judetul Neamţ, distanţa din Bucureşti fiind de circa 400 de km;
  • Program vizitare muzeu: zilnic: 9.00-17.00 (octombrie – martie); 10.00-18.00 (aprilie – septembrie); Luni: inchis.
  • Alte case memoriale ”Mihail Sadoveanu” : una în Iași și una în Fălticeni;
  • Obiective turistice în zonă: Schitul Vivodenia, Mănăstirea Neamţ, Mănăstirea Agapia, Cetatea Neamţului

Notă: Am ajuns la Casa Memorială “Mihail Sadoveanu şi Visarion Puiu” cu ocazia unui infotrip prin judeţele Neamţ şi Iaşi, menit să promoveze Moldova, la invitaţia Innovation Travel şi Turoag S.A.

Citeşte şi Curtea Domnească din Piatra Neamț – loc de întâlnire pentru romantici

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture