Carnavalul de la Veneția 2020 – evenimente și program

Carnavalul de la Veneția istorie și tradiție

Carnavalul de la Veneția este unul dintre cele mai cunoscute carnavaluri din lume, iar începuturile sale ne poarta în timp prin secolul al XI-lea. Se spune că acesta a început de la o victorie a Republicii Venețiene împotriva Patriarhului din Aquileia. Bucuroși, oamenii au început să danseze și să se adune în Piața San Marco. De la evenimentele care au împânzit această piață, carnavalul s-a extins în multe dintre insulele orașului plutitor. Perioada din timpul Carnavalului era lipsită de griji, în timpul căreia toti uitau îndatoririle vieții de zi cu zi si erau liberi de prejudecăți și judecată. Chiar și preoții și călugărițele au profitat de eveniment pentru a face escapade de amor… Chiar dacă festivalul a fost interzis în anul 1797, în secolul al XIX-lea acesta își face simțit iar prezența.

Măstile venețiene au fost purtate incă din Antichitate în Veneția și au o lungă istorie în protejarea identitătii purtătorului lor în timpul activitătilor promiscue sau decadente. Oamenii aveau ocazia să-și ascundă identitatea, sexul și clasa socială. Atunci când era mascat, un servitor putea fi confundat cu un nobil sau invers. Măstile au fost inițial fabricate din hârtie și decorate cu blană, tesătură, nestemate sau pene.

În anul 1979, Guvernul italian a hotărat să reînvie istoria și cultura din Veneția, iar măstile venețiene au reapărut ca emblemă a Carnavalului venețian. Rezultatul este că aproximativ 3 milioane de vizitatori vin la în fiecare an pentru a se bucura de carnaval. Sărbătoarea modernă a Carnavalului venețian a revigorat arta și meșteșugul de a face măsti venețiene. Tipuri de măsti venețiene recunoscute continuă să ametească turiștii, dansatorii și participanții la concursuri în timpul carnavalului și al anului. Și cum să nu rămai fascinat de creativitatea și eleganța purtătorilor de măsti și costume? Îi întâlnești la tot pasul în timpului Carnavalului, fie în grupuri fie solitari. Niciodată nu știi ce mască se poate ivi după un colț de stradă…

În general, toate măstile venețiene pot fi clasificate în două grupuri majore. Prima categorie ar fi cea a măștilor care se încadrează în Commedia dell’Arte (Arta comediei), măști care datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea și reprezintă personaje, tradiții etnice, profesii și meserii strâns legate de diferitele orașe din Italia, personificate de actori profesioniști din Commedia dell’Arte, precum Arlecchino, Burrattino, Pantalone, Colombina ori Capitano Scaramouche. În a doua categorie se încadrează măștile de carnaval care reprezintă cel mai mult Veneția, pentru că personifică spiritul venețian aplecat spre petrecere, fărădelege și distracție, iar personajul Casanova nu mai are nevoie de vreo prezentare…Pot fi costume istorice, fantastice, iar accesoriile dintre cele mai diverse (peruci, berete, pălării, mănuși, gulere, ciorapi, pantofi, cape…). O astfel de ținută ajunge să coste sute de euro.

Măștile erau atât de populare și indrăgite încât producătorii de măsti, numiți „mascareri”, aveau chiar un statut și aparțineau aceluiași grup de lucru ca pictorii. Măștile din Veneția nu erau folosite doar în perioadă Carnavalului; li s-a permis, de exemplu, de ziua Sfântului Ștefan, care a fost considerată începutul Carnavalului la Veneția; în timpul celor 15 zile ale  Înălțarii și în timpul tuturor evenimentelor cele mai importante, cum ar fi banchetele oficiale sau sărbătorile Republicii.

Costumele de la Carnavalul venețian atrag imaginația tuturor și îți crează impresia că te-ai întors în timp. Eu am rămas impresionată de frumusețea și atenția acordată detaliilor acestor costume jucăușe sau luxoase. Uneori, cei care își pregătesc costumele, le gândesc astfel încât să atragă și ochiul fotografului. Ce culori, forme și mai ales ce mici detalii ar putea să iasă în evidentă? Cu cât este mai ispititor costumul, cu atât este mai fotografiat și expus, iar o întreagă industrie se bazează pe asta.

Chiar și astăzi, tradiția veche a carnavalului venețian continuă să păstreze ceva magic și misterios și asta se datorează tocmai măstilor și costumelor tipice, a căror realizare poate dura chiar și un an, pornind de la munca de cercetare, concept design, dar și alte aspecte.

Carnavalul de la Veneția 2020

In 2020, Carnavalul de la Veneția se desfășoară în perioada 8 – 25 februarie, iar programul carnavalului include nu numai evenimente publice cu acces liber, dar și evenimente contra cost.

Iată programul Carnavalului de la Veneția în 2020:

  • 9 februarie – Festa Veneziana – pe apă, între orele 10.30 și 13.00, Rio di Cannaregio. Aceasta este sărbătoarea tipică pentru venețieni și pentru toți cei interesați de tradițiile locale. Muzica și ritmul vor însoți parada apelor.
  • 15 februarie – Festa delle Marie – paradă, între orele 14:30 și 16:00, Via Garibaldi. Tradiționala Sărbătoare a Mariilor va începe la San Pietro di Castello la ora 14:30 cu o paradă care va ajunge pe scena din San Marco la ora 16:00, unde vor fi prezentate cele „12 Marii”, care evocă omagiul adus unui număr de doisprezece fete venețiene frumoase, dar umile.
  • 15 – 25 februarie – Carnavalul din Mestre (un orășel aflat în apropiere de Veneția), între orele 16:30 și 18:30, în Piazza Ferretto. Orașul Mestre va celebra carnavalul pe străzi, cu muzică și interpreți. Având în vedere că vă recomand o cazare în Mestre, deoarece prețurile sunt mai bune decât în lagună și puteți ajunge pe insula principală relativ repede, aveți ocazia să alegeți ca zile de vacanțe cele în care au loc manifestări și în Mestre.
  • 15 -16 februarie, 20-25 februarie, Cină și Bal, între orele 21:00 și 2:00, Ca’ Vendramin Calergi. Cina și balul oficial reprezintă o experiență exclusivistă în care plăcerile de palat și de petrecere vin împreună. Palatul maiestuos Ca ‘Vendramin Calergi”, cu splendidele sale camere renascentiste care au vedere la Canal Grande, va găzdui acest eveniment venețian.
  • 16 februarie, Zborul Îngerilor, Piața San Marco, între orele 12:00 și 13:00. “Zborul îngerului” este un eveniment tradițional care ne întoarce în perioada Serenissima, unde un oaspete necunoscut din Veneția zboară de-a lungul unei funii din turnul clopotniței San Marco spre mijlocul pieței, în semn de omagiu.
  • 20 – 22 februarie – Concursul pentru cea mai frumoasă mască, între orele 11.00 – 13.00, care se desfășoară în Piața San Marco. Concurenții defilează pe scenă, se sfidează reciproc prin lovituri fantastice și costume, măști și peruci. Pe 22 februarie are loc finala, între orele 15.00-17.00, iar concursul pentru copii are loc pe 24 februarie, între orele 11.00 – 13.00.
  • 20 februarie – Carnavalul din Burano, între orele 15.00 – 22.00, insula Burano.
  • 22 februarie – Carnavalul Marghera, între orele 15.00 – 17.00, Piazza Mercato, Marghera.
  • 23 februarie – Zborul Magarului, între orele 11.00 – 13.00, Piazza Feretto, Mestre.
  • 23 februarie – Zborul Vulturului, între orele 12.00 – 13.00, Piazza San Marco. „Zborul vulturului” se va repeta din nou pentru ediția 2020 a Carnavalului, cu un alt spectaculos și zbor de pe clopotnița Bisericii San Marco pe scena carnavalului.
  • 23 februarie – Carnavalul Campaltino, între orele 15.00 – 17.00, Campalto.
  • 25 Februarie – Carnavalul Copiilor din Zelarino. între orele 14.30 – 17.00, Zelarino.

Mai sunt și alte evenimente publice ori private, detalii despre toate acestea puteți află accesând site-ul oficial.

 Citește și  Veneția și Milano în două zile

Veneția este un oraș construit pe o rețea de canale și face parte dintr-un grup de 118 insule. Orașul plutitor este renumit pentru frumusețea sa și nimic nu e mai romantic decât o plimbare cu gondola sau vaporetto pe Canal Grande în care veți avea ocazia să admirați arhitectura magnifică a clădirilor, multe dintre ele palate care au aparținut nobililor și negustorilor bogați. În același timp, puteți admira Podul Rialto, cel mai celebru pod care traversează marele canal.

Vă recomand să urcați în turnul clopotniței catedralei San Marco, pentru a vă bucura de priveliștea minunată a lagunei venețiene. Cea mai mare dintre bisericile Veneției, catedrala îmbină armonios mai multe stiluri arhitecturale. Mai puteți să vă relaxați în Grădinile Regale, să vizitați Palatul Dogilor și să admirați Puntea Suspinelor, construită cu peste 400 de ani în urmă pentru a uni camerele de interogare din palat cu închisoarea și care a fost denumită așa de poetul englez Lord Byron.

Nu ratați vizitarea Muzeului Sticlei de pe insula Murano, iar în timpul Carnavalului de la Veneția puteți prinde adevărate spectacole cu măști și muzică nu numai pe insula principală, dar și pe Burano.

Carnavalul de la Veneția este un eveniment unic, plin de culoare și veselie, iar dacă vreți să vă condimentați și mai mult vacanța, puteți alege o întoarcere în țară din Milano, pentru a petrece o zi și în frumoasa capitală a Lombardiei.

 Citește și Cu trenul de la Mestre la Milano, informații și sfaturi utile

De reținut:

  • Informații legate de transportul în Mestre și Veneția aveți aici.
  • Informații despre Venezia Unica City Pass găsiți pe www.veneziaunica.it .

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. Adriana says:

    Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture