Care este cel mai sigur loc în avion? Dar cel mai bun?

Am călătorit cu avionul de zeci de ori şi nu o dată m-am întrebat care ar fi cel mai bun loc în care aş putea să stau, dar niciodată nu m-am gândit să încerc să aflu. Tocmai pentru că am avut câteva experienţe, în funcţie de locul în care m-am aflat, m-am gândit să vi le povestesc, poate va ajută să alegeţi locul perfect.

Din capul locului trebuie să spun că nu mi-am ales niciodată locul în avion, ci l-am acceptat pe cel care mi s-a alocat la momentul rezervării zborului, tocmai pentru că nu mi-am bătut capul cu asta.

În decursul timpului am stat în aproape tot avionul şi am experimentat cum e să călătoreşti atât în faţă, în mijlocul aeronavei, cât şi în spate, la margine, între doi pasageri sau la geam.

loc-avion1

Care este cel mai bun loc în avion?

Locurile din faţă

Când stai în faţă, vezi toată forfota pasagerilor care se duc la grupul sanitar. Cât durează călătoria, aproape toţi pasagerii trec pe lângă tine. Nu te poţi relaxa de niciun fel, iar uneori se face chiar coadă. Mai mult decât atât, vezi şi auzi forfota însoţitorilor de zbor, vorbind sau făcând diferite activităţi.

Concluzia? Mai bine stai mai în spate şi nu mai vezi ce se întâmplă în faţă, chiar dacă eşti mai ferit de zgomotul motoarelor avionului.

Dacă stai chiar în primul rând sau în faţa unui perete despărţitor ori unei cortine, ai avantajul de a nu a avea pasageri în faţa ta, care să îşi dea scaunul pe spate şi să îţi ia un pic din spaţiul personal. Totuşi, nu vei avea avantajul de a depozita bagajul de mâna mic sub scaunul din faţa ta…

Locurile din mijlocul avionului

În general am stat în zona aripilor, dezavantajul fiind obstrucţionarea vederii. Noaptea nu ar fi o problemă, dar ziua mi se pare deranjant. Însă, eşti mai liniştit, iar turbulenţele se simt cel mai puţin aici.

Locurile din spatele avionului

Eşti aproape de toaletă şi e un plus şi nu ştiu de ce, aici nu mai vine aşa multă lume. Pasagerii au tendinţa să meargă la toaletele din direcţia de mers. Totul e ca ieşirile din spate să fie folosite şi când se debarcă, altfel aştepţi destul de mult timp până cobori din avion. Însă, sunt considerate cele mai sigure locuri, dar ia în calcul că spătarele scaunelor din ultimul rând nu se rabatează.

Locurile de la geam

Ai avantajul priveliştii. Poţi admira văzduhul, munţii, oraşele. Dacă stai prost cu inima şi ţi-e frică de avion, nu e bine să alegi un loc la geam. Dezavantajul e că deranjezi doi pasageri ca să ieşi la toaletă. Poţi sta aici dacă nu ai tendinţa de a merge mereu la toaletă. De asemenea, e un loc bun de dormit, pentru zborurile mai lungi pentru că te sprijini de geam. În acelaşi timp, mi se pare mai rece.

loc-avion2

Locul din mijloc, între pasageri

Aici mi se pare cel mai prost loc. Nu ai deloc intimitate. În stânga e cineva, în dreapta la fel. Dacă nu eşti însoţit de prieteni sau familie, e un loc prost. Imaginează-ţi că te deranjează mereu cel de la geam că vrea la toaletă sau că eşti flancat de doi transpiraţi. Nu vrei să experimentezi asta, nu-i aşa?! Plus că ambii pot mânca sau bea non stop lângă tine. Ce să mai zic că mi s-a întâmplat ca ambii pasageri să stea cu coatele sprijinite de suportul pentru braţe al scaunelor (deşi eticheta spune că cel din mijloc are întâietate, doar ceilalţi au deja un suport), fără să mai am posibilitatea de a mă sprijini de niciun fel, doar să stau cu mâinile în poală. Nici capul nu ai unde să îl sprijini. Mai ai şi neşansa că unul din cei doi să fie vorbăreţ.

Locurile dinspre culoar

Aici ai mai multă libertate. Dacă eşti o persoană corpolentă, aici e locul tău, ai mai mult spaţiu. De asemenea, ai acces rapid la toaletă şi la ieşirea din avion. Este şi locul perfect pentru copii sau mămica ce îşi ţine copilul în braţe. Copiii sunt destul de agitaţi, trebuie să se mişte un pic ori să meargă mai des la toaletă. Dezavantajul este că toată lumea trece pe lângă tine permanent, depinde unde te afli în avion.

Locurile de la ieşirile de siguranţă

Acestea sunt cele mai spaţioase locuri, oferă cel mai mult spaţiu pentru întinderea picoarelor, plus că eşti aproape de ieşire în cazul unui dezastru, dar trebuie să ajuţi şi alţi pasageri să iasă, dacă aşa cere pilotul (conform expertului în zboruri Chris Lopinto, co-fondator la ExpertFlyer).

loc-avion

Care este cel mai sigur loc în avion?

Potrivit unui studiu (efectuat în 2007 de revista Popular Mechanics, confirmat de studii recente), cel mai sigur loc ar fi cel din spatele avionului. Însă, părerea mea, atunci când te pui cu destinul, niciun loc nu mi se pare sigur. Dacă pică avionul, nu pică întreg, ci bucăţi, cât de sigur să mai fii oriunde te-ai afla?? Dar, având în vedere că dacă stai în spatele avionului eşti aproape şi de toaletă şi de ieşire şi nu mai e aşa forfotă, locurile din ultimele rânduri mi se par cele mai bune alegeri.

De asemenea, daca stai în primele rânduri apropiate unei ieşiri de urgenţă, ai avantajul de a ieşi mai repede din avion. Neaparăt să avem centura de siguranţă cuplată, indiferent de locul ales sau alocat.

Siguranţa unui loc ar scădea cu cât te apropii de partea din faţă a avionului, ca în imaginea de mai jos. Explicaţia este foarte simplă: avionul cade în “bot”, nu în “fund”, iar dacă se rupe în două, în general, se rupe de la mijloc.

loc-sigur-avion

De reţinut este şi faptul că, dacă îţi faci check-in-ul mai repede, în cazul în care locurile nu sunt alocate automat la rezervarea biletului, ai şansa de a obţine un loc alături de persoana cu care călătoreşti, în ultimele ore de check-in online, iei ce mai rămâne, ca să nu mai vorbim de situaţia dezavantajată de a aştepta check-in-ul în aeroport.

În practică, se mai întâlneşte situaţia de a schimba locurile cu alţi pasageri pentru ca rudele sau prietenii să stea împreună, însă, în cazul unui accident nedorit, identificarea este mai dificil de realizat, deoarece listele cu pasageri sunt făcute pe locurile alocate…Poate ai scăpat cu viaţă, dar mai întâi ai fost declarat mort!

Una peste alta, pe orice loc ai sta, ai avantaje şi dezavantaje. Merită să îţi alegi locul în funcţie de ce îţi place şi ce îţi doreşti, ţinând cont, totuşi, şi de criteriile de siguranţă şi confort. Si nu uita că zborul cu avionul rămâne una dintre cele mai sigure modalităţi de transport.

Voi ce locuri preferaţi în avion?

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. Paul DROSU says:

  Mie imi place la nebunie sa stau la geam. Locurile pe care le aleg intotdeauna sunt cele din spate, la geam, cam la 5-6 randuri de ultimul rand. Dar nu oricum…caci in acea zona, avionul incepe sa se ingusteze usor catre coada, iar locurile de la geam raman doar 2 din 3 (ca la “triple seven” – B777) sau cele 4 din mijloc devin 3 (ca la A340). Avantajele sunt: ocup doar 2 locuri, cu nevestica mea, fara a mai fi incomodati de o a 3-a persoana; este un pic mai mult spatiu pe lateral (plus la bagajele de mana); distanta pana la toaletele din spate este suficient de mare pentru a nu fi deranjati; de asemenea, distanta pana la aripa este suficient de mare pentru a nu obstructiona privelistea. In plus, mai aleg locurile pe partea stanga sau dreapta si functie de cum va zbura avionul, pentru a nu avea soarele in ochi si a vedea tot ce e mai interesant la sol…ca, de exemplu, Grand Canyon de la 10.000 de metri. Sau Bucurestiul de la 12.000 de metri.:) Iar in spate, se intampla ca cele 4 sau 3 locuri din mijloc sa ramana libere, asa ca poti sa te intinzi cu incredere si sa dormi comod, ca in pat. Si nu in ultimul rand, locurile din spate sunt, statistic, cele mai sigure…:) Dar este si un avion unde cele 3 locuri de pe margine raman tot trei pana la coada avionului: in uriasul A380, cel mai mare avion de pasageri din lume.

 2. Daniela says:

  Recunosc ca nu m-a deranjat unde am avut biletul de avion, am auzit ca in spate este mai bine, dar cum spui si tu cu destinul nu te pui, imi place la geam dar dupa experienta avuta in decembrie cand mergeam la Florenta, mai aveam putin si inghetam de tot, cel mai bun pentru mine va fii cel ce la margine.

 3. Neamtu Eugen says:

  Eu zic ca locurile de la mijlocul avionului, sint mai bune,pentru ca spatiul e mai mare si poti sati intinzi picioarele,in rest, trebuie sa ai noroc in caz de ceva grav,doamne fereste

  • Locurile cu spatiu mare sunt si cele unde sunt usile de urgenta, astfel ca si iesirea e mai rapida…Am vazut pe video un avion care a facut o amerizare fortata, iar oamenii se urcasera pe aripi. Cat priveste un accident, in general, sunt putin supravietuitori, intr-adevar, tine si de noroc.

 1. 6 December, 2016

  […] Citeşte şi Care este cel mai sigur loc în avion? Dar cel mai bun? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture