Călător de meserie în Lisabona
Dupa ce am ramas incantata de Insulele Azore, o alta destinatie a Portugaliei, despre care am aflat amanunte la Intalnirea blogosderei de turism cu Melvin Bocher, sambata 11 mai am avut ocazia sa aflu detalii depre Lisabona, o destinatie despre care ne-au povestit Cezar Dumitru (ImperatorTravel.ro) si Simona Neata (Turism Club) in a doua editie a evenimentului “Calator de meserie”.
Ca si data trecuta, cand s-a discutat despre Malta, am avut parte de cateva mini concursuri care au avut darul sa incinga atmosfera si de unde am castigat si eu un ghid turistic cu Portugalia de la National Geographic si o sapca de la TAP Portugal, desi tanjeam dupa tortul marca Turism Club!. Concursurile au constat in cateva intrebari legate de Lisabona, pentru a testa atentia noastra 🙂 .
Pot spune ca am aflat nu numai informatii generale despre aceasta destinatie, ci am primit si recomandari destul de utile si am aflat si cateva istorioare.
Cum ajungem?
Cu avionul facem circa patru ore, iar TAP Portugal ne ofera sase zboruri pe saptamana!. Aeroportul este foarte aproape de centrul Lisabonei (7 km), avionul survoland practic orasul. Metroul poate fi luat chiar din aeroport, asa ca sunt toate premisele pentru a ajunge usor la destinatie.
Ce vedem?
Inima orasului este Baixa sau “Orasul de Jos”. Putem vedea centrul boem si Casa Muzicii, Catedrala din Lisabona (Santa Maria Maior), ce se aseamana cu Catedrala Notre Dame din Paris si in interiorul careia este mormantul regelui Afonso, Muzeul de Arheologie, Oceanarium, Centrul Vasco da Gamma, Deflinarium, Monumentul Descoperitorilor, Turnul Belem, Resedinta Regala din cartierul Alfama sa vedem paunii plimbandu-se prin gradini, Muzeul National al Calestilor, ce reprezinta una dintre atractiile principale, iar eu care am vazut Muzeul Trasurilor din Vatican, nu se poate sa il ratez! Copiii vor fi incantati de Zoo, asa ca trebuie trecut pe lista obiectivelor de vizitat. Nu trebuie ratat nici liftul Santa Justa, ce face trecerea catre pitorescul cartier Bairo Alto si ne ofera o panorama de 360 de grade asupra orasului. Statuia lui Iisus – Cristo Rei, ce se afla in varful unui deal la 110 metri inaltime, pe malul de sud al raului Tejo, reprezinta apogeul atractiilor turistice de vizitat in Lisabona.
Unde mancam si unde facem shopping?
Rua de Prata este foarte animata de artisti stradali si este plina de magazine si restaurante de unde putem manca si cu 8 euro la pranz. Cladirile au la parter galerii si restaurante, asa ca, avem de lucru! Am primit si o recomandare de patiserie, Pasteis de Belem, cea mai veche din oras! Si daca ne gandim ca Pastel de Nata, care se prepara aici, se afla pe locul 15 in lume intr-un top al celor mai delicioase preparate, nu avem cum sa nu dam o fuga!
Cum ne deplasam?
“In Lisabona nu ai cum sa te pierzi”, ne spune Cezar. Te poti plimba chiar si cu tramvaie de epoca. Important este sa ne achizitionam Cardul Lisboa, ce include transportul in comun, dar si intrari la muzee si alte obiective. In acelasi timp, beneficiem de reduceri la restaurante, unele de pana la 30%, ori primim bonus o masa gratuita sau un voucher la restaurant, daca il luam pe trei zile.
In Lisabona, majoritatea pietelor sunt dreptunghiulare si cladirile impozante si de un farmec aparte. “Un oras frumos, usor de batut la pas si care iti ramane in suflet” a conchis Simona, asa ca nu imi mai ramane decat sa ma conving singura!
La final ni s-au prezentat tablourile si schitele expuse la Ceainaria Bastilia, locatia evenimentului, care fac parte dintr-o licitatie ce se va tine pe durata a trei saptamani pentru a ajuta un mic calator – Mihnea, un baietel bolnav de autism.
Cine doreste sa participe la licitatie, poate lua legatura cu Turism Club pentru detalii. Si daca ajungeti la Libraria Bastilia, nu uitati sa plecati cu o carte!
Povestea lui Mihnea o gasiti chiar pe blogul lui (tinut de bunici): http://www.prieteniiluimihnea.wordpress.com Multumim pentru sprijin!