Călare în Carpaţi – turism ecvestru
Nu cred că am mai întâlnit un vorbitor care să îmi capteze atenția mai mult ca Mugur Pop, protagonistul celei de a VI-a conferinte pe tema ecoturismului, respectiv “Călare în Carpaţi” și asta pentru că, de fapt și de drept, nu el vorbește, ci pasiunea din el, acea pasiune care te scoate din casă indiferent de vreme și în care nu contează orele pe care le dedici activității respective.
Cu ce ne-a captat atenția? Cu vorbele de duh pe care nu pot să nu vi le dezvălui și vouă…
«Am să va îmbolnăvesc de lucruri incurabile», ne-a amenințat încă de la începutul povestirii sale pline de patos și chiar are darul de a te transpune într-o poveste numai de el știută, dar în care vrea să te facă protagonist.
Ne-a făcut o pledoarie pentru natură, acea natură sălbatică pe care o găsești numai în tropotul cailor și pe care cu greu o poți accesa în alt mod. Și cum “ecoturismul se explică cel mai bine prin imagini”, am vizualizat un filmuleț dureros de frumos, aproape idilic, cu totul diferit de “acel oraș mare unde lumea se duce și nimeni nu știe de ce”…
Mugur Pop are un mod spumos de a povesti și de a convinge. De a te convinge că natura este minunată și că ar trebui să profităm mai mult de ea, să gustăm acel ceva pe care orașul nu ni-l dă. Și, călărind, poți străbate drumuri vechi cum este drumul roman de la Roșia Montană. “Pe cărări ascunse poți descoperi minunea lumii”, te poți reculege, te poți întoarce alt om.
Înainte, oamenii cunoșteau lumea într-un fel pe care noi acum nu o cunoaștem și probabil că Mugur Pop a vrut să spună că am pierdut acel contact cu ea, pe care l-am avut în timpurile când civilizația nu își pusese amprenta asupra noastră.
Atmosfera pe care o întâlnești la munte în expedițiile în care te încumeți să mergi cu el e “ca pe vremea cavalerilor”. “Vom simți mirosul ploii, al soarelui și al ierbii, iar ritmurile naturii și alternanţa firească a zilei și a nopții ne vor vindeca de oboseală”.
Legătura cu natura ne face să ajungem acasă mai puternici. Toate aceste lucruri te îmbogățesc cu un bagaj care te duce undeva, dar nu știi unde, dar te duce acolo unde trebuie să ajungi.
“Am evoluat prin adaptare, nu ar trebui să fie o problema” să ne descurcăm chiar în situații incredibile.
Parcurile naturale și ariile protejate își deschid porțile pentru aceia care doresc să descopere România înălțimilor montane și să exploreze zone cu natură pură, așa cum este Parcul Național Piatra Craiului, de exemplu.
“În România, mersul călăre reușește să aducă ceva din farmecul misterios al vremurilor în care, pe cai, oamenii străbăteau munții, văile și campiile”. Oriunde se poate călări în România, ne asigură Mugur Pop.
Calul este prezent în tradiția românească dacă ne gândim, de exemplu, la sărbători, calusarul fiind un ceremonial moștenit de la geto-daci.
Am aflat că în România, localnicii cresc în general rase de cai locale, de Apuseni, de Făgăraș, de Bucovina și că ghizii de turism ecvestru sunt foarte buni cunoscători ai realității locurilor prin care umblă.
Traseele unui astfel de turism sunt concepute pentru diferite categorii de turiști. Pentru călăreții mai experimentați sunt mai potrivite traseele în stea (în care se face cazarea la o casă de oaspeți). Există însă și programe pentru călăritul ocazional, cum ar fi o zi în jurul centrului ecvestru. Călăreții începători pot beneficia de lecții de călărie într-un cadru natural atrăgător.
Indiferent de program, călărețul trebuie să aibă o bună condiție fizică și psihică și echipamentul necesare pentru o zi de călărie care se numără în ore (circa 5-6 ore pe zi pe cal).
Grupurile ideale au un număr de 6 călăreți și sunt însoțite de o mașină care transportă proviziile și bagajele. Pot exista și grupuri mai mari, de până la 12 călăreți, dar nu sunt recomandate.
Sigur, a face turism ecvestru nu este la îndemână oricui, presupune să iubești mult caii, ori să ai o doză de adrenalină ridicată în corp, dar e ceva altfel și descoperi trasee incredibile, reprezintă, de fapt, o “modalitate minunată de a descoperi România cea adevarată”.
Mugur Pop a reușit să ne transmită convingerea că poți să trăiești liber, în armonie cu natura și să gsesti calea pentru a păstra acea armonie.
Asociația de Ecoturism din România a reușit, prin conferințele desfășurate la Biblioteca Națională, să ne transmită o cale de a face turism în strâns echilibru cu natura, de a ne dezvălui noi forme de turism, incitante și deosebite, punându-ne puțin pe gânduri…
Ultimul eveniment recomandat de Ivan Patzaichin: Argumente pentru ecoturism în România care a încheiat seria acestor conferinţe, a fost “CarpathianMan, de la anduranță la ecoturism”, Lucian Clinciu prezentând un program românesc de promovare a sporturilor de anduranță, a grijii pentru natură și tradiții locale.
Vă invit să urmăriţi un mic filmuleţ de introducere în domeniul turismului ecvestru:
Județul Alba are o școală puternică de călărie la Răhău. Taberele de echiatție din acest an au fost foarte apreciate. A se vedea și http://www.mesteceni.ro