Bulgaria m-a mai uimit încă o dată!

Excursie de o zi pe traseul Ruse – Basarbovo – Cerven – Arbanassi – Veliko Tarnovo

Anul 2014 mi l-am propus mai activ în materie de călătorii, astfel că tocmai din acest motiv am ales o mică escapadă prin vecini, nu departe de București, pe un traseu interesant ce și-a propus vizitarea Mănăstirii Basarbovo (sau Basarabov pe românește), aflată la circa 10 km de Ruse, cu vizitarea bisericii în stâncă unde se află Icoana Sfântului Dumitru cel Nou, care este Protectorul Bucureștiului, acesta trăind o vreme aici.

Basarbovo (9)

Mănăstirea Basarbovo, ctitorita de Regina Teodora, fiica domnitorului Basarab I și soția țarului Ivan Alexandru al Bulgariei, este unica mânăstire rupestră din Bulgaria care mai funcționează, iar pentru a vizita biserica am urcat 48 de trepte din piatră! În fine, le-am urcat de două ori, pentru că nu era preotul acolo că să ne deschidă, dar norocul ne-a surâs și într-un final a venit și ne-a deschis biserica.

Basarbovo (13)Basarbovo (14)Basarbovo (22)

Mănăstirea se află într-o superbă vale, cea a râului Rusenski Lom, care se varsă în Dunăre, la punctul de vărsare din Ruse, așa că va imaginați cât de frumos poate fi în această zonă! Am avut ceva ceaţă la acea oră a dimineții, dar tocmai acest lucru îi accentua serenitatea și misterul…

De altfel, acest complex mânăstiresc se întindea pe o suprafața destul de mare, cuprinzând și Canionul Rusenski Lom, săpat cu multă abnegație de râul ce i-a împrumutat numele, pe care l-am vizitat ulterior. Măreția naturii cu greu o poți vedea în fotografiile făcute de pe marginea acestuia, dar la fața locului rămâi fără respirație…

Veliko Tarnovo (30)Veliko Tarnovo (39)Veliko Tarnovo (41)

Următoarea vizită am făcut-o la Fortăreața Cerven, pe malul râului Cherni Lom, fostă Fortăreața militară în timpul celui de-al doilea ţarat bulgar (și reședința episcopului ortodox bulgar în 1242), aflată în orașul medieval cu același nume.

Veliko Tarnovo (43)Veliko Tarnovo (49)

Fortăreața ne-a oferit un prilej bun de a admira Canionul Rusenski Lom de la înălțimea acesteia, fiecare loc fiind un punct de belvedere, astfel că, vă spun sincer, am fost mai atentă la canion decât la fortăreață! 🙂

A urmat Satul tradițional albanez Arbanassi, un sat pitoresc cu case din piatră și lemn, ce a fost un important centru comercial, având legături chiar cu Sibiul și Brașovul, aflat la numai 4 kilometri de următorul oraș vizitat, Veliko Tarnovo, pe care doream să îl văd de ani buni.

Veliko Tarnovo (108)Veliko Tarnovo (111)

Acest sătuc este un exemplu de păstrare a valorilor tradiționale ale locuitorilor săi, având în vedere că și casele noi se construiesc în același stil al Renașterii Naționale Bulgare. Astfel de case am mai zărit în Nessebarul vechi.

Am revenit în Veliko Tarnovo, pe lângă care trecusem în drumul spre sătuc, un oraș medieval aflat la circa 180 de kilometri de București, vechea capitală a celui de-al Doilea Ţarat Bulgar.

Veliko Tarnovo (122)

Orașul se află pe trei dealuri: Tsarevets, Trapeziţa și Sveta Gora, dar pe Tsarevets se află Palatul Ţarului și Patriarhia Bulgariei, un loc legendar, după cum aveam să aflu de la ghidul nostru. Un oraș bogat în biserici medievale, ca să amintesc numai de bisericile Sf. 40 Mucenici, Sf. Dumitru, Sf. Apostol Petru și Pavel.

Veliko Tarnovo (143)

Veliko Tarnovo (137)

Urcușul spre Cetatea Tsarevets până la Catedrala Patriarhală nu este tocmai ușor, dar priveliștea de sus este magnifică! Tot orașul se întinde la picioarele noastre…

Interiorul catedralei este șocant, de-a dreptul! Modernism? Exces de zel? Blasfemie? Cert este că biserica, așa cum este ea astăzi, nu a fost niciodată sfiintită.

Veliko Tarnovo (178)

Figuri speriate, îndurerate, contorsionate, par să strige sfârșitul lumii în fiecare scenă ce parcă prinde viață pe pereții reci din piatră ai bisericii. Și nu ai cum simți altfel, ținând cont că pictorul ce a realizat scenele în 1985 a înfățișat momente cheie din istoria Bulgariei. Aș putea spune că este mai degrabă un muzeu găzduit într-o catedrală.

Veliko Tarnovo (189)Veliko Tarnovo (209)Veliko Tarnovo (213)

Cu mintea blocată oarecum de ceea ce văzusem am pornit agale prin oraș pe o stradă a meșteșugarilor unde sunt numeroase ateliere, magazine de suveniruri, cristale și produse din ceramică, antichități, dar și faimoasele cosmetice cu aromă de trandafiri, din care am luat și eu câteva, normal!

Veliko Tarnovo (249)Veliko Tarnovo (265)

Am poposit la un restaurant micuț și cochet unde am mâncat ceva ușor, dar am încheiat cu un adevărat deliciu din prăjituri, alegând fiecare câte una diferită pentru că nu ne puteam hotărî ce să luăm! Sigur trebuie să le încercați pe toate!

Veliko Tarnovo (286)Veliko Tarnovo (350)Veliko Tarnovo (354)

O plimbare de seară prin oraș este binevenită și dacă sunteți alături de persoana dragă poate fi cu adevărat romantică…

Veliko Tarnovo (303)

La întoarcere ne-am amuzat copios la un film, astfel că nici nu ne-am dat seama când am ajuns în România…

A fost o experiență minunată cu Zahir Travel, agenția care a organizat acest traseu și după cât de bine m-am simit în compania ghizilor care au reușit să închege grupul nostru astfel încât să fim ca într-o familie mai numeroasă, dar și să ne ofere amănunte inedite despre obiectivele vizitate, sigur voi mai dori să iau parte la excursii similare pe alte destinații!

Descrierea în detaliu a acestor obiective interesante aflate atât de aproape de orașul în care locuiesc le voi face în articole separate pentru că merită cu prisosință…

De reținut:

 • Itinerariul: Bucuresti -€“ Giurgiu – Mănăstirea D. Basarbovo – Fortăreața Cerven – Arbanassi – Veliko Tarnovo
 • Timp: 14 ore (de la ora 7.00 dimineața plecarea din București cu sosirea la ora 21.00)
 • Schimb valutar: Leva puteți schimba după ce treceți de graniță (100 de lei=42 de leva)

Veliko Tarnovo (330)Basarbovo (37)Basarbovo (45)Veliko Tarnovo (29)Veliko Tarnovo (53)Veliko Tarnovo (59)Veliko Tarnovo (67)Veliko Tarnovo (96)Veliko Tarnovo (109)Veliko Tarnovo (138)Veliko Tarnovo (147) Veliko Tarnovo (146)Veliko Tarnovo (149)Veliko Tarnovo (167)Veliko Tarnovo (228)Veliko Tarnovo (238)Veliko Tarnovo (289)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

8 Responses

 1. Daiavedra says:

  Catedrala a fost inițial biserica unui așezământ monahal, însă la începutul secolului al XII-lea a devenit reședința Patriarhiei bulgare. Catedrala a suferit distrugeri provovate de incendii și asedii din perioada medievală și a fost refăcută în anii ’80. Deoarece frescele interioare nu respectă tradiția, catedrala nu a fost resfințită și nu sunt oficiate slujbe religioase.

 2. Nu stiu cum sa spun dar Bulgaria are un nou fan. 🙂 Superbe zone, superbe foto!

 1. 26 January, 2014

  […] sursa articol : http://povestidecalatorie.ro/bulgaria-m-a-mai-uimit-inca-o-data/ […]

 2. 1 February, 2014

  […] -povestidecalatorie.ro: Bulgaria m-a mai uimit inca o data! (pentru o poveste completa a excursiei de o zi) […]

 3. 2 April, 2014

  […] pornit spre Veliko Tarnovo, fosta capitală a Imperiului vlaho-bulgar, un oraș aflat la numai 180 de km de București și […]

 4. 27 March, 2015

  […] ca și sâmbăta trecută, voi fi în Bulgaria pentru o zi, nu la Capul Kaliakra, ci la Veliko Tarnovo, unde eram convinsă că o să revin, nu după obiectivele turistice, ci după prăjiturile care […]

 5. 16 April, 2015

  […] o vacanţă de relaxare, tot mai mulţi preferăm să o explorăm şi cultural, astfel că, după o primă vizită în Veliko Târnovo anul trecut, am decis să revin în acest superb orăşel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture