Bucătăria tradițională cehă – pur și simplu delicioasă!

Cred că una dintre cele mai mari provocări atunci când ajungi într-o țară străină, în special acolo unde cultura diferă foarte mult de a ta, este gastronomia. Vei putea mânca ce găsești acolo? Îți va plăcea? E scumpă mâncarea, e ieftină?

Când am ajuns eu în Cehia, nu mi-am făcut probleme, fiindcă mergeam la rude și m-am gândit că îmi pot găti singură în cazul în care nu îmi place mâncarea. Eu prefer o mâncare clasică, nu țin să încerc gusturi exotice și chiar nu mă tentează.

Pot spune că bucătăria cehă este preferata mea și că am încercat multe mâncăruri (preparate după rețete slave străvechi), în primul rând pentru că arătau bine și că ingredientele sunau ok. Mai mult decât atât, mâncarea e ieftină, așa că am mâncat numai la restaurante și nu am preparat nimic! Dacă s-ar putea așa și în România…

Bucataria traditionala ceha

Restaurantele din Cehia sunt foarte atrăgătoare şi majoritatea respectă o anumită tematică. Decoruri de poveste, estivale sau medievale, toate atrag. Am întâlnit multe şi parcă se îmbinau uimitor impreună. De la vechituri atârnate pe pereţi, la păpuşi, fân, papură, trestie, nuiele, făclii, trofee, sticle goale, tablouri, animale împăiate, ceasuri, poze, tablouri, bucăţi de ziar şi butoaie.

Ceea ce mi-a plăcut tare la cehi este că în restaurante poţi intâlni tot felul de oameni, tineri şi persoane mai în vârstă, bărbaţi şi femei trecute de “a doua tinereţe”. Nu îmi amintesc să fi văzut în România femei în vârstă stand la o bere într-o cârciumioară la şosea…

Ce mananca cehii? Ce imi place mie mai tare, adică mâncare gătită şi neapărat cu sos.

Chiar dacă comandam carne la grătar, aceasta venea servită cu un sos pe măsură, fără ca să scrie în menu. Cine nu agrează sosul, este bine să menţioneze ospătarului să aducă fără sos, dacă se poate.

Bucataria traditionala ceha

Şi dacă tot vorbim de carne, trebuie să spun că cehii sunt leşinaţi după ea, preferând vită şi porc, mai puţin pui, dar în special carnea de raţă pe care o consumă aproape zilnic şi care nu lipseşte din meniurile restaurantelor, indiferent cât de insignifiante ar fi ele. Peştele? Nu prea o să întâlniţi un ceh care să consume peşte la masă…

Sosurile ce însoţesc carnea sunt extrem gustoase şi inedite, aromate cu diferite condimente şi mirodenii, în funcţie de tipul de carne sau de garnitură.

Bucataria traditionala ceha

În privința supelor, cehii nu au cultul acesteia. Eu dacă tânjesc după o supă sau ciorba, nu poate fi decât una de-a noastră, neaoşă, dreasă cu smântână, de văcuţă, pui sau cu perişoare.

Recunosc că imediat ce mă întorc acasă dintr-o vacanţă de peste hotare mănânc o ciorbă “sănătoasă” sau o mămăliguţă cu brânză şi smântână…

Ei bine, cehii sunt mai “fini” la acest capitol. Supele lor, căci de ciorbe nu discutăm, sunt mai puţin bogate. Ele nu pot constitui o masă unică, cum se întâmplă să ne săturăm noi uneori numai din felul I, pentru că sunt mai puţin cantitative şi mai sarace, afară de supa gulaş, care e mai mult o mâncărică, decât o supă şi de cea de pui. O altă supă este cea de legume, un fel de zeamă cu legume rase şi un praf de piper.

Alta, interesantă, pe care am savurat-o cu mare plăcere la restaurantul “Ana Palace” din Karlovy Vary, dar şi la alte restaurante, a fost supa de usturoi! Da, supă de usturoi (Česneková polévka)… Am comandat-o cu reţinere, dar gustul a fost demenţial!

Bucataria traditionala ceha

Vă dau și o rețetă : 4 căței de usturoi, 75 gr de unt, 400 gr de cartofi, 1 linguriță de chimen, 1 ceapă mică, 1 lingură rasă de făină, sare, piper, 1,5 l de apă, pătrunjel pentru decor, pâine prăjită.  Cartofii tăiați în cubulețe se fierb cu sare în jumătate din cantitatea de apa, ce se adaugă în sosul preparat dinainte cu unt, ceapă înăbușită, făină și cealalată cantitate de apă. Se adaugă cățeii de usturoi pisați și se condimentează cu piper, adăugându-se pătrunjelul tocat.

Întorcându-ne la felul doi, am să vorbesc putin de garnitura care însoţeşte carnea preparată în fel şi chip. Cea mai comandată garnitură, nu este cartoful sau orezul, ci… pâinica! Şi nu orice fel de pâine, ci acele găluşte fierte preparate din faina, numite knedliky şi care sunt stropite cu diverse sosuri ce însoţesc carnea. Ele pot fi şi din cartofi.

Bucataria traditionala ceha

Aceste găluşti sunt ca nişte felii şi nu sunt coapte ca pâinea, ci fierte. Uneori pot constitui desert, fiind stropite cu smântână, ca papanaşii noştri. Găluştele reprezintă pâinea de la masă, asa că, dacă doriţi pâine, trebuie să comandaţi separat.

Bucataria traditionala ceha

Dacă nu luaţi găluşti, puteţi lua legume la grătar sau varză albă sau roşie, mai ales la raţă. Cartofii constituie o altă garnitura, acei “brambory”, preparaţi în fel şi chip, ce sunt foarte gustoşi.

Bucataria traditionala ceha

Bucataria traditionala ceha

Nu recomand spanacul. Am încercat şi nu mi-a plăcut. Un fel de piure îndoielnic, dacă mă înţelegeţi… Nici piureul de mazăre nu m-a încântat, din aceleaşi considerente!

Salatele sunt mai ciudăţele. Când am comandat în Terezin, la un restaurant, o salată de castraveţi, aceaştia pluteau într-o zeamă lungă, de parcă era o ciorbă…

Ca desert, puteţi lua gustoasele clătite “palacinky”, ce nu diferă de ale noastre. Am mai mâncat felii de tort cu mere şi scorţişoară sau salate de fructe. La acest capitol, am încercat să fiu mai zgârcită!

Bucataria traditionala ceha

Băutura nu este punctul meu forte şi preferam apă, dar câte tipuri de bere am zărit la masa noastră de fiecare dată, n-am văzut in viaţa mea!

Cehii au un adevărat cult al berii, ce merge teribil cu cârnatul cu muştar pe care îl întâlneşti şi pe stradă şi la orice cârciumă), musai să lase “inele” pe pereţii halbei.

Berea se poate bea împreună cu altă băutură spumantă care se introduce cu tot cu pahărel în halbă şi se bea asa! Am gustat şi eu, dar nu mi-a plăcut…

Bucataria traditionala ceha

Să nu uit de Becherovka, faimoasa băutura din… plante, poate de aceea am consumat uneori, fiind “naturală”! 🙂

Dacă ajungeţi în Republica Cehă, nu vă sfiiţi să mâncaţi la restaurant şi să comandaţi de fiecare dată altceva.

Mâncarea cehă este foarte gustoasă, săţioasă, interesantă, bună! Şi nu în ultimul rând, ieftină… Veţi uita până şi de sarmale! Preţurile se situează undeva între 70-150 de coroane felul 2, cam 30 de coroane o supă, iar o bere tot cam aşa. Cu 200 de coroane (8-9 euro) de persoană vă saturaţi şi nu plecaţi nici însetaţi de la masă. Există şi restaurante scumpe, mai ales in Praga sau in Karlovy Vary.

Am mâncat carne de porc cu varză şi găluşti (vepřová pečeně s knedlíky), carne de pui cu caşcaval, carne de vită cu sos şi cartofi, orez şi legume ca garnitură, şniţel (similar cu cel vienez), gulaş de vită – adoptat de la unguri (Hovězí guláš), supe de usturoi, de roşii, de legume, de varză cu carne afumată, celebrele knedliky simple sau dulci, clătite, prăjituri şi toate au fost delicioase!

Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha

Și în sudul Germaniei veți avea parte de o gastronomie similară, bucătăria cehă fiind una boemiană. Cam la fel am mâncat și în Dresda.

Bucătăria tradiţională cehă satisface sigur toate simţurile…  Și vă dă energie pentru a vedea cât mai multe atracții turistice!

Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha
Bucataria traditionala ceha
Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha Bucataria traditionala cehaBucataria traditionala ceha Bucataria traditionala ceha

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. Foarte apetisant. Imi aduc aminte ca am mancat foarte bine, cand am fost la Praga, mai ales la Targul de Craciun. Mai bine ca la Viena, daca ma gandesc bine.

  1. 14 August, 2015

    […] chiar scump, dacă ai suficientă răbdare să discerni ce să vizitezi, de unde să cumperi și unde să mănânci. Neapărat să vizitați Castelul din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture