Brunch cultural cu tematica indiana
Atunci cand ne intoarcem dintr-o calatorie avem pregnant in minte nu numai obiectivele turistice pe care le-am vazut, dar si mancarurile care ne-au gadilat papilele gustative.
Recunosc cu mana pe inima ca sunt fan mancare romaneasca, dar atunci cand ajung pe alte meleaguri incerc diverse combinatii care mi se par atragatoare si, in general, am observat ca ceea ce deosebeste diferitele feluri de mancare sunt condimentele si mirodeniile care se folosesc la prepararea lor.
Prin urmare, mi s-a parut destul de interesant sa particip la evenimentul Of Spices and Art in care ni s-a povestit despre originea mirodeniilor si despre condimente, dar mai ales despre rolul pe care l-au avut acestea in arta.
La Art Hub am cunoscut o echipa inimoasa care ne-a purtat in timp pe drumul mirodeniilor din Orient si pana in Europa si care ne-a povestit de goana care a existat dupa Insulele Mirodeniilor.
Am aflat ca sofranul este cea mai scumpa mirodenie din lume, urmata de vanilie, un kilogram de sofran ajungand la 3000 de dolari, cel mai popular condiment fiind ardeiul, iar cel mai utilizat este piperul (care in trecut era comparat cu aurul).
Mi-a fost foarte usor sa iau decizia de a participa si la alte astfel de evenimente, cum ar fi brunch-ul indian de sambata trecuta, mai ales ca stiam ca India este pe primul loc in lume la productia de condimente, cum as fi putut sa ratez?…
In aceeasi atmosfera stropita de cultura si arta, de data aceasta indiana, subiectul central fiind Anish Kapoor – sculptor indian, am avut prilejul sa si gustam din condimentele si mirodeniile folosite in India, precum chimen, cuisoare, coriandru, ghimbir, piepr, boia, scortisoara, al caror miros impanzise intreaga cladire…
Astfel, am savurat cate putin din condimentele indiene in preparatele de mai jos:
Tamatar Murghi – pui cu sos picant Indian
Pui cu sos curry in lapte de cocos
Cartofi Bombay – copti in cuptor cu diferite condimente
Gobi Masala – un fel de gulas cu conopida si condimente
Tikka meatrolls – Chiftelute de berbecut
Copanelele de pui cu sofran
Orez basmati in combinatie cu alune
Salata cu condimente
Kulfi – inghetata cu scortisoara si vanilie
Ceai indian – un amestec de ceai negru indian cu lapte si condimente, din care nu lipseste anasonul stelat
Dupa un astfel de festin pot spune ca am ramas incantata de mancarea exotica si aromata indiana, astfel ca imi doresc sa pot face si comparatii cu mancarurile din alte tari, precum Thailanda, al carei subiect va constitui urmatorul brunch al celor de la Art Hub, din 7 aprilie 2013.
Pana atunci, ne putem bucura de o alta serie de Of Spices and Art cu Laura Mihailescu, in aceeasi locatie, unde sper sa ma intalnesc iar cu prieteni bloggeri de travel precum Georgiana Baicoianu de la blogdecalatorii.ro, Carmina Nitescu de la Travelwithasmile.net si Sorin Rusi de la Airlinestravel.ro.
2 Responses
[…] pasiuni culinare, reţete şi destinaţii: Georgiana de la Blogdecalatorii.ro, Monica de la Povestidecalatorie.ro, Carmina de la travelwithasmile.net şi Maxim de la Poftavinegatind.ro. Aşa am aflat că […]
[…] vă prinde foamea puteți gusta chiar mâncare tipic indiană sau ceva mai autohton găsiți în restaurantul aflat în incinta muzeului, unde am văzut niște […]