Biserica Stavropoleos – mica bijuterie din centrul capitalei
Biserica Stavropoleos se înalţă mândră în centrul Bucureştilor
Aflată pe strada cu același nume, chiar în diagonală cu vestitul Caru cu Bere, mica bisericuță ctitorită cu aproape 300 de ani în urmă de către un călugăr grec chiar lângă hanul acestuia, care nu mai există astăzi, încântă privirile oricărui trecător. Practic, este imposibil sa treci pe langă ea şi să nu te opreşti ca să o admiri, chiar dacă ai mai văzut-o înainte.
Pridvorul acesteia este primul care îmi atrage de fiecare dată privirile, cu cele patru coloane aflate pe piedestale bogat ornamentate cu sculpturi florale, ce ne dezvăluie perioada brâncovenească, ca și fațada cu brâul din flori și frunze, pridvor ce a fost adăugat mai târziu, atunci când biserica a fost refăcută. Dupa ce admiri dantelăria acestuia, în registrul superior se pot vedea acele medalioane cu sfinți, care dau o notă distinctă bisericii.
Ce m-a frapat la această biserică este curtea interioară din care se accede din pridvor, semănând ca aspect cu cele ale bisericilor italiene, fiind înconjurată de porticuri ce urmează aceeași linie că a pridvorului care a fost adăugat în 1899 de arhitectul Ion Mincu, posibil pe locul unde fusese hanul călugărului. Aici se află depozitate câteva bucăți de sculpturi și pietre de mormânt vechi.
Biserica a suferit repetate restaurări, fiind mereu în prag de prăbuşire, se pare datorită unor greşeli de construcţie destul de mari, după cum avea să constate chiar arhitectul Mincu. În timp, aceasta rămâne totuşi în picioare şi i se adaugă curtea şi o altă clădire alăturată care serveşte drept bibiliotecă, unde există şi o colecţie de obiecte de artă.
După cum se poate vedea, o biserică greu încercată de timp, dar care a demonstrat că orice e posibil atunci când este scris în cartea destinului, iar dacă nimereşti să asculți corul bisericii vei fi fascinat de muzica neo bizantină care se cântă în prea puține biserici de pe la noi.
Și dacă tot vorbim de lucruri rarisime, am aflat că Arghezi a fost diacon în această biserică, pe vremea când cocheta cu aspectele mistice ale vieții! Dar oare câți dintre noi nu am avut perioade în care am vrut să îl simțim pe Dumnezeu mai aproape?…
Unul dintre hramurile acesteia este cel al Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, iar din 2008 funcţionează ca mănăstire de maici, biserica fiind resfinţită chiar de către patriarhul României.
Când treceţi pe mica străduţă Stavropoleos intrați și în astfel de mounumente de marcă al istoriei Bucureștilor, veți descoperi sigur povești mai puțin știute, dar niciodată uitate!
2 Responses
[…] va aflați în zonă vizitați și micuța Mânăstire Stravopoleos, situată chiar pe aceeași stradă cu restaurantul, a cărei biserică are o vechime de aproape […]
[…] adevărată bijuterie arhitectonică a capitalei este Biserica Stavropoleos, ce se află puțin mai sus de Caru’ cu Bere, pe aceeași stradă. Ctitorită de un călugăr […]