Biserica “Sfântul Gheorghe” din Puchenii Mari – opera lui Nicolae Grigorescu
Putina lume stie ca nu departe de Bucuresti, la circa 45 de km pe DN1 si 15 km de Ploiesti, se afla o bisericuta aparent nesemnificativa, dar de o mare valoare artistica. Este vorba de Biserica “Sfantul Gheorghe” din Puchenii Mari, a carei pictura a fost realizata de marele nostru artist Nicolae Grigorescu.
Amprenta unui pictor si nu a unui zugrav de biserici se vede in infatisarea sfintilor ce capata o caldura umana aparte.
Biserica a fost ridicata in secolul al XIX-lea de catre capitanul de dorobanti Nicolae Niculescu, sotia acestuia aducandu-l ca pictor pe Grigorescu, ce pictase pana la acea vreme Manastirea Zamfira si Manastirea Agapia si care a reusit sa termine pictura bisericii intr-un an de zile.
Nicolae Grigorescu infatiseaza mediul rural in picturile sale, fiind denumit un pictor al satelor si cu greu te poti desprinde de stilul sau binecunoscut. Dar, daca reusesti sa o faci, iti dai seama ca picturile realizate de el pot rivaliza cu cele ale marilor pictori ai lumii, dupa cum se vede si in picturile sale expuse la Casa Memoriala din Campina.
Picturile din aceasta biserica au o nota calda, fetele sfintilor sunt expresive, transmit emotii, sunt vii. Cu cat le privesti mai mult cu atat te invaluie si te invita sa participi la scenele pe care le infatiseaza.
Daca nu ar fi fost in mare parte deteriorate, ar fi fost fascinante. Dar, sunt intr-o degradare continua atat urmare a cutremurelor din 1940 si 1977, cat si din cauza fumului lumanarilor.
In timp, s-au facut cateva consolidari si in 1995 s-a adaugat un pridvor, dar refacerea bisericii s-a oprit aici. Un patrimoniu atat de valoros este lasat in voia sortii, iar apa de ploaie ce se scurge printre crapaturi distruge ce a mai ramas din fresce.
Opera marelui pictor Nicolae Grigorescu, “fondatorul picturii moderne romanesti”, este lasata in paragina, ca atatea valori culturale cu care ne mandream odata….
O bisericuta ce a jucat un rol important in viata mea prin natura evenimentelor care s-au petrecut aici, fiind si biserica de la care am luat lumina adeseori in Noaptea de Inviere, inclusiv in Pastele ce tocmai a trecut.
Nu ezitati sa va opriti aici cand mergeti spre Ploiesti sau spre Valea Prahovei, dinspre Bucuresti, merita cateva clipe de ragaz!
2 Responses
[…] fost si noi la mica biserica pictata de Grigorescu, aflata chiar pe DN1, la 45 de km de Bucuresti si 15 km de Ploiesti, devenita neincapatoare. Un […]
[…] în Roma, Viena, Praga, Dresda, Budapesta, dar oare cât de greu este să ne oprim într-o biserică românească pictată de Nicolae Grigorescu, ale cărei picturi se pierd pe zi ce trece datorită nepăsării sau într-o biserică ctitorită […]