Biserica Sf. Gheorghe Nou – ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu
Una dintre bisericile de referinta din Bucuresti, biserica Sf. Gheorghe Nou reprezinta cea mai importanta ctitorie a voievodului Constantin Brancoveanu, al carui mormant cu sfinte moaste se afla in incinta bisericii.
Biserica se bucura de o localizare de exceptie, chiar la kilometrul 0 al Romaniei si se afla in centrul unui mic parculet din zona Unirii – Sf. Gheorghe.
Daca treci prin zona este imposibil sa nu auzi in surdina cantarile psaltice ce se ridica in vazduh si care au darul de a te face sa te opresti pentru un ragaz cu tine insuti.
In trecut, pe locul actualei biserici a fost o alta, construita din lemn si pietre de rau, cea pe care o vedem astazi fiind zidita in prima jumatate a secolului al XVI-lea, chiar in timpul domniei lui Antonie Voievod, terminata de Brancoveanu in 1707. Nu ai cum sa nu sesizezi stilul brancovenesc prin decorurile florale atat din exterior, cat si in pictura interioara.
Ce are mai minunat este catapeteasma care a fost poleita cu aur. Mai mult decat atat, pe langa moastele sfinte ale marelui martir Brancoveanu si ale fiilor sai decapitati de un sultan turc, se afla o parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae al Mirelor Lichiei, daruita de catre Mihai Viteazul si sotia sa, intru vesnica inchinare si binecuvantare, ferecata in argint si diamant. Miercuri se deschide racla la cererea credinciosilor, pentru ca rugaciunile acestora sa aduca si mai multa alinare si pentru a se infaptui minuni.
Icoana facatoare de minuni a Sf. Cuvioase Paraschiva, precum si parte din sfantul sau vesmant de la Iasi, care acopera sfintele moaste, se afla in partea dreapta. In biserica se mai afla si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, la care credinciosii se roaga cu evlavie pentru indeplinirea dorintelor.
Sfantul epitaph lucrat de sotia lui Brancoveanu se afla chiar deasupra mormantului acestuia, marele voievod fiind omorat pentru ca nu s-a lepadat de credinta sa in Isus Cristos.
Ramasitele salvate de sotia voievodului au fost aduce aici, tinand cont ca a fost ultima sa ctitorie. Lespedea de mormant din marmura alba este negravata, dar deasupra acesteia se afla un vas de argint gravat.
Hramul bisericii se sarbatoreste la data de 16 august si nu intamplator, tinand cont ca Brancoveanu a fost omorat in ziua Adormirii Maicii Domnului.
Poate nu stiati, dar in biserica Sf. Gheorghe Nou a avut loc si slujba de inmormantare a marelui nostru poet Eminescu.
Astazi, biserica este un simbol al Bucurestiului, fiind refacuta si restaurata in timp, mai ales dupa cutremure si incendii (beneficiind chiar de ajutorul arhitectului Xavier Villacrosse Aine), pictura bucurandu-se de o stralucire a culorilor greu de egalat.
Chiar daca nu esti evlavios, ci numai un simplu trecator, merita sa iti acorzi un ragaz si sa intri in acest lacas sfant si plin de semnificatie istorica.
“Chiar daca nu esti evlavios, merita sa iti acorzi un ragaz si sa intri in acest lacas sfant si plin de semnificatie istorica!.”