Biserica Icoanei, o poartă deschisă către Cer…

Biserica Icoanei, lăcașul unde Dumnezeu ne ascultă rugile

O liniște deplină mă încearcă de fiecare dată atunci când mă așez pe una din băncuțele din curtea Bisericii Icoanei, aflată chiar în inima Bucureștiului, lângă parcul Grădina Icoanei. Chiar dacă nu ai chemare de a intra în biserică, dar ești în trecere, acordă-ți un răgaz pentru a poposi aici și a-ți limpezi gândurile.

Scurt istoric

Pe locul actualei biserici fusese mai întâi construit un schit din lemn, care era cunoscut sub numele de Ceauș David Corbea, după cel al unui ofițer al lui Constantin Brâncoveanu, care decide ridicarea ei pe terenul propriu, însă, după ce domnitorul dăruiește bisericii o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului în 1682, ferecată în argint (lucrată de Filip Nicolau Argintarul), aceasta va fi cunoscută sub denumirea de astăzi: Biserica Icoanei. Icoana făcătoare de minuni atrage pașii credincioșilor veniți să se roage, dându-le speranță în sufletele lor. Sfânta Fecioară este reprezentată cu Pruncul Iisus în brațe, iar cine vine aici mărturisește că este grabnic ajutătoare, minunile icoanei având o tradiție de peste 200 de ani.

Sursa poza: www.bisericaicoanei.ro.

Prima construcție în zid a fost ridicată între anii 1745-1750, în vremea lui Constantin Mavrocordat și a lui Grigore al II-lea Ghica. Ulterior se reconstruiește din cărămidă arsă și var, în anul 1784, în vremea lui Mihai Suțu, fiind pictată în frescă, cu ajutorul lui Grigore Zugravul, însă după ce s-a surpat la cutremurul din 1838, care a distrus mai multe lăcașuri de cult din București, s-a rezidit și zugrăvit, iar după cutremurul din 1940, biserica a fost consolidată și restaurată spre finele secolului trecut.

Biserica reprezintă un monument istoric și e construită în formă de cruce, cu: altar, naos, pronaos și tindă, dar și un pridvor deschis, cu două turle.

Pictura actuală este executată în ulei de influență renascentistă, la sfârșitul sec. al XIX-lea, de unii dintre elevii pictorului Gheorghe Tătărescu, care a „zugrăvit” multe biserici, sub care s-au găsit și bucăți din pictura veche executată în frescă, în unele locuri.

În interiorul bisericii se află și câteva moaște:

  • Părticică din moaștele Sfinților 40 de mucenici
  • Părticică din moaștele Sf. Ioan Botezătorul
  • Veșmânt din racla Sfântului Ioan Botezătorul
  • Papucul Sf. Mare Mucenic Erem cel nou grabnic ajutător și făcător de minuni
  • Fragment din Veșmântul Sf. Cuvios Patapie din Grecia, prăznuit la 8 decembrie
  • Părticică din moaștele Sf. Stelian Trifon Modest, Sf. Ghedeon, Sfinților Cuvioși de la Horeza, Sf. Alexanndru

Credincioșii vin în număr mare aici datorită minunilor pe care Icoana Maicii Domnului le face celor care se roagă cu credință, aducând mângâiere sufletelor noastre.

Hramul bisericii este celebrat de Adormirea Maicii Domnului (15 august) și de Sfântul Nicolae.

Biserica mai e cunoscută și datorită faptului că se ocupă cu alte activități culturale misionare (program educațional pentru copii – meditații gratuite, pictură pe sticlă; activități social-filantropice – hrană caldă; burse școlare pentru elevii din familiile sărace; tabere cu ateliere de pictură; ajutoare de urgență, toate în limita posibilităților), dar organizează și pelerinaje în țară și în străinătate, prin agenția proprie de turism.

Sfântul Maslu de la Biserica Icoanei

Vineri, între orele 9.30 – 11.30, în biserică are loc Taina Sfântului Maslu, care reprezintă una din cele 7 Taine ale Bisericii Ortodoxe (celelalte fiind  Sfânta Taină a Botezului, Taina Mirungerii, Taina Pocăinței, Sfanta Împărtășanie, Taina Preoției -Hirotonia-, Taina Cununiei).

Sfânta Taină a Maslului este lucrarea prin care o per­soană, prin rugăciunile preoților și ungerea cu untdelemn sfințit, primește harul tămăduirii, al mângâierii, al întăririi în purtarea cu vredni­cie a încercării ce a venit asupra sa și al iertarii de păcate (sursa crestinortodox.ro)

Taina Maslului este lucrarea sfântă săvârșită în numele Sfintei Treimi, de către preoții Bisericii, prin care se împărtășește credinciosului bolnav harul nevăzut al tămăduirii sau ușurării suferințelor trupești, întărirea sufletească, iertarea păcatelor. Partea văzută constă din ungerea cu untdelemn sfințit, după ce s-a invocat prin rugăciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfântului Duh asupra celui bolnav (sursa crestinortodox.ro).

Participând la o astfel de slujbă înălțătoare, am aflat de la unul dintre preoții bisericii (Preotul Marcel Stavără) că, taina Sfântului Maslu, reprezintă învierea lui Lazăr pe care Cristos o face cu fiecare dintre noi ajutând la vindecarea oricărei boli și a neputințelor noastre. Nu există neputință pe care Dumnezeu să nu o vindece, acesta ar fi înțelesul. Pe măsura credinței ne vindecăm sufletește și trupește. Ce se întâmplă, însă, dacă nu ne vindecăm? Suntem sfătuiți să nu cădem în deznădejde, fie nu am arătat atâta credință, fie nu suntem membri activi al bisericii, fie neputința noastră temporară este de folos într-un anume fel, la momentul la care suntem încercați. Dacă suferința nu dispare, atunci trebuie asumată creștinește, astfel ne vindecăm de două ori, pentru că sufletește ne vindecăm și ne punem nădejde în doctorul sufletelor și al trupurilor, Iisus, după care vine și vindecarea trupească.

La masa Sf. Maslu, cei prezenți aduc făină și ulei, amănunte despre cum se procedează pentru Sf. Maslu găsiți aici, dar cel mai bine întrebați preoții din biserică despre semnificație și practici.

Biserica Icoanei este o biserică în care preoții au un har aparte și unde cuvintele și sfaturile date celor care îi calcăm pragul cu evlavie ajung să ni se imprime în suflet și să ne aducă aminte că nu suntem singuri în necaz, că Dumnezeu pășește alături de noi, prin noi înșine…

De reținut:

  • Adresa Biserica Icoanei: Str. Icoanei nr. 12, sector 2, Bucureşti, Romania

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture