Biserica din Drăgănescu, pictată de Arsenie Boca – de la profeție la adevăr

Întâmplarea sau chemarea a făcut să ajung la această biserică? Fiind în vizită la Mănăstirea Comana și aflând că mă despart numai câțiva kilometri de Biserica din Drăgănescu, am purces repede spre ea pentru că îmi doream de multă vreme să ajung la biserica pictată în întregime de părintele Arsenie Boca (între 1968 -1988) și să văd acele imagini premonitorii printre scenele biblice clasice, ce aveau să fie confirmate mai târziu de vreme. Un telefon mobil, turnurile gemene incendiate sunt numai câteva dintre imaginile din viitor oferite prezentului de atunci. Pe lângă imagini, texte cu tâlc stau drept explicație, deși unele greu de descris, lucru nemaiîntâlnit prin alte biserici.

biserica-draganescu-dxn-(19

Arsenie Boca nu a fost un preot obișnuit, ci un preot cu har de la Dumnezeu, cu chemare și sfinție, un profet adevărat. Doar ochii săi dacă îi privești în orice fotografie par să pătrundă în mintea ta și să te citească. Se spunea că avea darul vederii inainte…Si cum altfel, când știa dinainte că vii la dânsul și cu ce necaz?…

În biserica din Drăgănescu oricât ai sta nu e de ajuns. Te minunezi la fiecare colțisor pictat ca într-o carte fotocopiată pe pereți. Interiorul este cel care contează. Exteriorul e simplu, al unei biserici din cărămidă tencuită cu acoperiș din tablă, în 1870, care nu îți dezvăluie cu nimic din misterul aflat între zidurile sale. Pictura sa reliefează cele două lumi în trei registre: cea spirituală în partea de sus, cu medalioane de sfinți, cea spirituală la mijloc și cea lumească în registrul inferior, predicând prin pictură ca răspuns la interzicerea de a mai rosti predici în biserică.

Fiecare sfânt are propriile trăsături, neexistând doi sfinți identici, deși stilul părintelui răzbate din fiecare. Părintele a lucrat și sub lupă când a fost nevoie! În altar este pictată viața Sfântului Ștefan cel Nou, singurul sfânt care are viața pictată integral, ziua acestuia prăznuindu-se la 28 noiembrie, dată la care Arsenie Boca s-a dus în Cer! Coincidență sau premoniție?…Asemănarea dintre viețile celor doi este mare. Părintele a scris în altar: “Cuviosul și-a dat viață în 28 ale lui noiembrie, cu vina de pe urmă că a transformat temnița în manastire”.

”Păcatul e o conspirație între diavol și minte”, scrie pe pereți Arsenie Boca, ilustrând păcatul prin pictură și judecată particulară, ca o cântărire cu o balanță, cu un text cutremurător al diavolului…

biserica-draganescu-dxn-(6)

Am ajuns la biserică chiar când urma să fie vizitată de un grup, aşa că am avut ocazia să o ascultăm pe soția preotului Răzvan Petcu povestind despre biserică și viața părintelui aici. La Drăgănescu, Arsenie Boca nu a purtat niciodată haină preoțească, a fost cunoscut de săteni drept pictor, iar după primii 15 ani în care a pictat biserica, aceasta a fost sfiinţită în 1983. Totuși, părintele Arsenie Boca a mai lucrat în 1988 la iconostas.

“Lucra din toată inima ca pentru Dumnezeu și nu ca pentru oameni”. “De câte ori a urcat și coborât de pe scară, ar fi înconjurat Bucureștiul de câteva ori pe jos” ne-a spus preoteasa că a mărturisit Mitropolitul Ardealului.

Mulți au întrebat de ce părintele Arsenie Boca a răspuns solicitării părintelui paroh Savian Bunescu de a picta această biserică, când mulți preoți din Ardeal doreau să o facă. Răspunsul este că ei se cunoșteau dinainte, de când părintele Arsenie Boca era la Mănăstirea Prislop, soția părintelui Savian fiind sora stareței Zamfira. Părintele Arsenie Boca le-a făcut și un cadou, pictându-i familia în biserică.

O să vedeți și altceva ciudat, niște pioneze, neştiindu-se nici acum de ce anume au fost puse de părinte.

În curte, totul este obișnuit, în afară de Clopotnița Bisericii, ce parcă urcă spre infinit cu ale sale coloane ce amintesc de marea operă a lui Brâncuși.

Casa Comana (241)

Dacă nu puteți ajunge la Prislop, măcar faceți un drum la Drăgănescu. Cele două biserici se completează una pe alta ca trupul de suflet. În amândouă regăsindu-se spiritul Sfântului Arsenie Boca…

  • De reținut:
    Adresă: comuna Drăgănescu, în apropierea localității Mihăileşti din județul Giurgiu, pe malul lacului Argeş
  • Hramul bisericii: Sfântul Ierarh Nicolae

Casa Comana (237)Casa Comana (240)Casa Comana (238)Casa Comana (242)
Sursă foto interior biserică: www.crestinortodox.ro

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. A.V. LUNGU says:

    Am vizitat biserica pe 13.04.2015 si am fost fff placut surprins de ceea ce am vazut si auzit de la ghidul local.
    Din pacate, accesul nu este sustinut prin indicatoare, marcaje, drumul prin loc. fiind prost asfaltat. Nu este bine pusa in valoare !!! Nu am gasit niciun pliant, ci doar un video CD.

  1. 2 January, 2016

    […] este amplasată într-un loc deosebit de frumos. În apropiere se află şi biserica din Drăgănescu, pictată în întregime de Arsenie Boca cu imagini premonitorii printre scenele biblice clasice, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture