Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Westminster, simbol al Londrei

Big Ben este una dintre atracţiile majore ale Londrei, a cărei poză o găsim pe majoritatea cărţilor poştale, dar şi unul dintre obiectivele turistice de marcă din lume. Este imposibil să îţi închipui o vizită în Londra fără a ajunge pe podul Westminster, Big Ben reprezentând doar o părticică din Parlamentul Britanic, ce se înalta maiestuos pe malurile Tamisei.

London 7 (404)Palatul Westminster, ridicat în stil gotic renascestist, a fost construit între 1840 şi 1888 de către Charles Barry, un arhitect şi constructor englez (după schiţele lui Pugin), care a avut grijă să proiecteze clădirea astfel încât să se potrivească ca stil cu Westmister Abbey, aflată în apropiere. Palatul are două turnuri, pe lângă turnul cu ceas, mai este şi turnul Victoria, nu la fel de celebru, în vârful căruia se arborează steagul atunci când Parlamentul este în sesiune, când se luminează şi feţele ceasului.

London 7 (372)

Senzaţia pe care o ai atunci când te apropii de el, este fabuloasă. Cu înălţimea sa de peste 96 de metri, turnul are încorporat cel mai mare ceas cu clopot şi patru feţe din lume, cunoscut sub numele de Big Ben, care nu este decât o poreclă, sub care se poate face referire şi la întregul turn, ridicat din cărămidă şi fier, ceasul având pe feţele sale bucăţi de sticlă de opal.

Big Ben în cifre

  • minutarele au 4, 2 metri lungime şi 100 de kg
  • cifrele au 60 de cm lungime
  • există 312 bucăţi de sticlă pe fiecare cadran de ceas
  • fiecare cadran este de 7 metri în diametru

Deşi, în mare parte, ceasul a funcţionat fără oprire încă din 1859, de când a fost pus în funcţiune, acesta s-a mai defectat uneori de la îngheţ sau au fost oprite clopotele în timpul bombardamentelor din Primul Război Mondial.

Din păcate, nu îl putem admira decât din exterior, deoarece numai cetăţenilor britanici le este permis accesul în interior şi numai cu programare. Sincer, nu ştiu dacă mă încumetam să urc cele 334 de trepte până în vârf! Nu e mult, da dacă mergi pe jos până la el, cum am făcut noi din London Victoria, vreo jumătate de oră, nu mai eşti dispus să urci pe scări…

Ceasul în sine, nu mi se pare spectaculos, mai interesant este cel din Turnul Primăriei din Praga, însă întreaga imagine de ansamblu este uimitoare. Cum treci de turn peste pod, Palatul Westminster se înalţă în toată splendoarea să, iar vizavi de turn, peste pod, nu se află decât o altă atracţie majoră a capitalei britanice: London Eye, roata gigantică de 135 de metri, care ne oferă o privelişte fantastică asupra Londrei.

London 7 (349)

Dacă vă gânditi să vizitaţi Londra, o puteţi face în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că aveţi ocazia să mergeţi la una dintre Pieţele de Crăciun din Londra, iar cu bilete cumpărate din timp, puteţi prinde spectacolul de artificii din noaptea de Anul Nou, atât din Turnul cu Ceas, cât şi din London Eye.

Citeşte şi 20 de sfaturi pentru cei care călătoresc în Anglia

Astăzi, Turnul cu Ceas poartă şi denumirea de Turnul Elisabeta, în onoarea reginei.

Update august 2017:

Big Ben din turnul cu ceas al Parlamentului britanic nu se va mai auzi timp de patru ani, datorita lucrărilor de renovare.

London 7 (368)

De reţinut:

  • Staţie de metrou în apropiere, Westminster, Bridge Street (2 minute) sau St James’s Park (8 minute), depinde de unde veniţi.
  • Gară: Charing Cross (10 minute)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. 25 March, 2016

    […] Citeşte şi Big Ben, turnul cu ceas al Palatului Westminster, simbol al Londrei […]

  2. 25 April, 2016

    […] pe malul stâng al Tamisei, chiar în centrul Londrei, foarte aproape de Palatul Parlamentului şi Big Ben, care se află pe partea opusă, în diagonală cu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture