Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume
În sfârşit la Iaşi! Nu aş fi crezut nici într-o mie de ani că ajung atât de târziu în acest oraş, noroc cu Blue Air că a scurtat drumul de la Bucureşti la Iaşi…
Mă uitam la toate pozele de pe net cu Iaşi şi oftam de fiecare dată, punându-mi întrebarea când voi reuşi să fac eu însămi fotografii la obiectivele turistice reprezentate de fotografiile văzute. Dar, până la urmă, se dovedeşte că ajungi într-un loc atunci când trebuie şi când este conjuctura favorabilă şi spun asta pentru că l-am avut că ghid pe Florin Bărhălescu, de la care chiar aveţi ce afla şi pe care vă recomand să îl solicitaţi când va decideţi să ajungeţi în Iaşi.
Într-o singură zi sau, mai precis, în numai câteva ore, nu veţi reuşi să cuprindeţi acest oraş de poveste şi de mare cultură pentru noi, românii, însă noi am putut vedea câteva dintre cele mai importante atracţii turistice cu care se mândreşte: Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, declarată anul acesta una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, conform unui sondaj realizat de boredpanda.com (un portal cunoscut pentru iubitorii de artă, fotografie şi design), ce s-a ţinut la începutul anului. Competiţia s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau Biblioteca Publică din New York, SUA.
Adevărul este că am avut, mai degrabă, sentimentul că pătrund într-un palat din poveşti, decât într-o bibliotecă. Cred că senzaţia de a studia aici este deosebită, dar eu m-aş pierde în amănuntele încăperii, decât în paginile unei cărţi…
Palatul Universitar din Copou, ce deţine această bibliotecă (inaugurat în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta în 1897), a fost proiectat de renumitul arhitect elveţian Louis Blanc, care a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, după schiţele lui Petru Poni, profesor la Universitatea din Iaşi, care studiase anterior clădirile mai multor universităţi din Germania, Austria şi Elveţia.
Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii, care este actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi, fiind refăcută în întregime în 1995, după cutremurele din 1977 şi 1990. Aceasta are o lungime de circa 55 de metri, are arcade de factură barocă, susţinute de pilaştri de marmură roşie, decoraţiuni şi inserţii aurite şi un tavan casetat absolut superb! Câteva scări din lemn spiralate te duc la mezaninul deschis ce are din loc în loc balcoane realizate din fier forjat în stil neoclasic.
Pe lângă bibliotecă (ce îşi desfăşoară activitatea în 7 biblioteci filiale – Biblioteca Corp A, sediul central şi 6 biblioteci ale facultăţilor de profil), rămâi uimit şi de Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, construită în stil eclectic cu elemente baroce, cele două fiind legate de un balcon (în aulă se regăsesc picturile reprezentîndu-i pe Regele Carol I al României și pe Regina Elisabeta, iar pe tavan sunt medalioane cu personalităţi literare ale Iaşului).
Bibilioteca deţine aproape un milion de volume (cărţi, reviste, documente tehnice, CD-uri, DVD-uri) şi pune la dispoziţia utilizatorilor şi câteva calculatoare. Păcat că nu e un spaţiu în care să studieze şi cei care nu sunt profesori sau studenţi la UTI (universitate ce are în componenţa sa unsprezece facultăţi), la ce fond de carte are, însă biblioteca poate fi vizitată oricând, la fel că şi Aula, accesul publicului fiind liber. Corpul A, situat în aripa dreaptă a Palatului Universității, găzduiește astăzi și Facultatea de Electronică și Telecomunicații.
Ne-am simţit atât de mici într-un spaţiu atât de mare şi la propriu şi la figurat, încât cu greu am putut să mă desprind de sentimentul pe care mi l-a lăsat. Cunoaştem atât de puţine lucruri şi am văzut şi mai puţine la viaţa noastră, încât sunt momente în care îmi doresc să fiu nemuritoare să pot să le cuprind pe toate…
Absolut super! Mai frumoasă ca biblioteca oferită de Prinț pentru Bella din cunoscutul film animat Frumoasa și Bestia! Nici nu îmi pot imagina cât de multe cărți spectaculoase din acele rafturi, așteaptă să își ofere cunoașterea.
Accesul in biblioteca nu este liber, eu m-am straduit sa o vizitez si nu am reusit !
Eu am vizitat-o cu ghid.
Pacat ca Ceausescu a creat prostia de Asachi. Biblioteca este si trebuie sa ramana la UAIC.