Bastionul Pescarilor – castelul din povești

Bastionul Pescarilor mi-a atras atenția prin delicatețea formelor și culoarea albă a pietrei din care a fost cioplit, părând mai degrabă un castel desprins din poveștile cu zâne.

Aflat chiar pe malul drept al Dunării, pe dealul Cetății din Buda și în imediata apropiere a Bisericii Mathyas, Bastionul Pescarilor te atrage ca un magnet. De aici, poți vedea Palatul Parlamentului, în toată splendoarea sa, un alt obiectiv turistic al Budapestei pe care nu trebuie să îl ratezi.

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (15)

Dacă îți oferi mai mult timp pentru relaxare, poți privi în zare una dintre cele mai frumoase panorame ale Budapestei, în care sigur vei recunoaște Insula Margareta și câteva dintre podurile care traversează Dunărea: Podul cu Lanțuri, Podul Margareta, Podul Elisabeta, dar și Academia de Științe și cupola Bazilicii Sf. Stefan.

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (5)

Bastionul Pescarilor are nu mai puțin de șapte turnuri de dimensiuni diferite, legate unele de altele cu ajutorul unei terase accesibile turiștilor, turnuri ce simbolizează corturile celor șapte triburi maghiare care s-au stabilit în Câmpia Panonică în secolul al IX-lea.

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (11)

Construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pe fundația vechilor ziduri ce protejau Cetatea, Bastionul Pescarilor a marcat aniversarea unui mileniu de la colonizarea Ungariei. Arhitectul maghiar Frigyes Schulek a imprimat acestuia stilurile arhitecturale neo-gotic si neo-romanic, rezultatul fiind unul spectaculos.

Dacă ar fi să găsesc un motiv pentru care m-aș întoarce în Budapesta, Bastionul Pescarilor ar fi sigur unul dintre ele, mai ales ca de zona în care se află mă leagă amintiri dragi mie.

Legenda spune ca Bastionul era un punct militar de observare, pentru că în acest loc se întâlneau cei din Breasla Pescarilor, breaslă ce avea un rol important în apărarea Cetății din Buda în timpul unui război. Legat de Bastionul Pescarilor mai circulă și alte legende. Se spune că numele ar proveni de la piața de pește aflată aici în timpurile medievale.

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (7)

Totuși, Bastionul Pescarilor nu a fost niciodată o fortăreață în adevăratul sens al cuvântului și nici nu există dovezi prea mari că s-ar fi vândut niscai pește în aceste locuri. Cred că a fost, mai degrabă, construit în scop decorativ ca loc de promenadă.

Lângă Bastionul Pescarilor se află Biserica Sf. Mathyas și statuia ecvestră din bronz a Sfântului Stefan, ce a fost primul rege al Ungariei, care i-a și creștinat pe maghiari. Statuia este urcată pe un piedestal proiectat de sculptorul maghiar Alajos Stróbl, urmând planurile lui Frigyes Schulek, arhitectul de care am pomenit mai devreme și care a ridicat bastionul.

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (1)

O machetă a Bastionului Pescarilor, dar si a Bisericii Mahtyas o regăsim chiar in Piața Sfintei Treimi (Szentharomsag), un loc plin de turiștii veniți să viziteze toate atracțiile de aici.

Vânzătorii ambulanți de suveniruri îți fac cu ochiul pentru a cumpăra te miri ce, iar personaje în port tradițional maghiar se perindă pentru pozat. Din păcate, am ratat să fac astfel de poze, dar trebuie să mai am un motiv să mă mai întorc, nu?…Nu am ratat, însă, să imortalizez o mireasă!

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (85)

Cartierul Cetății este unul foarte animat, sunt și multe restaurante, cafenele și magazine, ca să nu mai zic de Hotelul Hilton Budapest, ce beneficiază de această poziționare privilegiată datorita imaginilor magnifice ce se pot vedea de la înălțimea camerelor sale. La parterul hotelului se află Muzeul Martipanului, un muzeu dulce ce te poftește înăuntru, dar și în care poftești la exponatele sale, ilustrând personaje din desene animate și clădiri reprezentative ale Budapestei.

Bastionul Pescarilor a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988, alături de panorama Dunării, așa că orice cuvânt în plus ar fi de prisos….

Poate ajungeți la Budapesta chiar de sărbători să admirați și Piața de Crăciun ori chiar să prindeți Revelionul, merită să petreceți câteva zile în capitala Ungariei. Este o experiență de neuitat!

De reținut:

  • Bastionul Pescarilor se vizitează gratuit în perioada noiembrie-februarie, vizitarea turnurilor find contra cost (accesul este permis în turnuri între orele 9.00-18.00).

Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (10) Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (9) Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (12) Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (88) Budapesta Muzeul Martipanului si Bastionul Pescarilor (93)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

7 Responses

  1. Budapesta says:

    am fost un weekend la budapesta si am fost placut impresionat de atmosfera orasului ospitalitatea localnicilor.
    cand voi avea ocazia, sigur m-as reintoarce cu mare placere.

  2. Dorina says:

    Da, imi place mult sa merg la Bastionul Pescarilor cand am ocazia. Am scris si eu despre asta aici: https://dorinadanila.com/2016/01/30/91-verbe-pentru-bastionul-pescarilor-din-budapesta/

  3. Nicolae Sorii says:

    Da. Bastionul Pescarilor este un obiectiv turistic care nu trebuie evitat. Foarte interesantă descrierea acestuia și fotografii frumoase. L-am vizitat de două ori succesiv.Mai pot adăuga că în acea zonă mai este și Muzeul Marțipanului și nu pot să nu scriu despre acel vultur corpolent care având o brățară la un picior de care era prins un lanț relativ subțire și nu prea greu, celălalt capăt fiind ținut pe antebraț de un bărbat puternic. Interesant. Mulțumesc @Magdalena pentru text și fotografii.

  1. 24 August, 2015

    […] în Budapesta, dar indiferent cât de limitat vă este timpul, neapărat să includeți vizitarea Bastionului Pescarilor și a Muzeului Marțipanului, dar mai ales, faceți o croazieră pe Dunăre, ce vă trece pe sub o […]

  2. 8 September, 2015

    […] și început croaziera noastră și am admirat pe rând Clădirea Parlamentului, Insula Margareta, Bastionul Pescarilor, Palatul Regal, muntele Gellert și hotelul Gellert, Citadela, Universitatea Tehnică, […]

  3. 7 October, 2015

    […] Bastionul Pescarilor se află Biserica Sf. Mathias, în Piața Szentharomsag, pe care am crezut că nu o vom putea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture