Băile Herculane, renașterea unei stațiuni

Cine nu a auzit de Băile Herculane, cea mai veche stațiune din România, dar și din sud-estul Europei și una dintre cele mai vechi din lume? O stațiune adânc înrădăcinată în copilăria mea, dar care mi-a atras atenția prima dată abia după ce am văzut Karlovy Vary și am înțeles că putea fi asemuită cu ea…Centrul stațiunii este unul imperial, cu clădiri de doua secole, pe când localitatea era sub Imperiul Austriac, Franz Joseph al Austriei considerând-o cea mai frumoasă stațiune de pe continent!

Baile Herculane Baile Herculane

Baile HerculaneBaile HerculaneBaile Herculane

Câte minunății aveam noi în vremuri demult apuse, dar de care de abia acum suntem conștienți!

Iată o paralela cu Băile Imperiale din Karlovy Vary, construite de arhitecți vienezi, în stil renascentist, clădire ce se va transforma în centru cultural. Acestea se află lângă Grandhotel Pupp și au fost printre cele mai moderne și luxoase construcții din acele timpuri.

Karlovy-Vary-Cehia-89

Baile Herculane

 

Băile Herculane se află chiar în partea de sud-vest a țării, în județul Caraș Severin, pe Valea Cernei, la o altitudine de numai 170 de metri, la poalele masivului Domogled,  și se bucură de factori naturali de invidiat, specifici depresiunii intra-montane. Numele acesteia, provine de la Hercules, fiul lui Zeus și al Alcmenei, care și patronează stațiunea, în mitologia romană fiind protector al izvoarelor termale (în 1847 se montează statuia din bronz a acestuia, în piața ce îi poartă numele).

Citește și Turismul de sănătate, încotro?

Baile Herculane

Vizita în această stațiune a fost făcută cu ocazia Conferinţei Naţionale și Infotripului “Întoarcerea la apă! Echilibru şi sănătate”, organizată în perioada 24 -€“ 26 aprilie 2015 de Asociația “€œPro Turism Herculane” împreună cu InfoTravelRomania, la care Povestidecalatorie.ro a fost unul dintre partenerii media.

Hotelul Diana a fost gazdă a evenimentului, un hotel de trei stele, ideal pentru o vacanță relaxantă și, mai ales, pentru una terapeutică. În cadrul hotelului se pot face tratamente pentru afecțiunile reumatismale, ale sistemului nervos, aparatului respirator, dar și a altor afecțiuni. Mai mult decât atât, hotelul Diana oferă și un centru Spa & Welness cu sală de fitness, piscină acoperită și săli de masaj și terapie.

Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane

Un hotel potrivit nu numai pentru vacanțe, dar și pentru organizarea diferitelor evenimente, având în vedere că dispune de săli de conferință chiar și pentru 300 de persoane.

Pe lângă Hotelul Diana, mai este și hotelul Afrodita, ambele renovate recent și oferind consultații medicale și recomandări de tratamente potrivite pentru fiecare în parte.

Baile Herculane Baile Herculane Baile HerculaneBaile Herculane

Baile Herculane

Stațiunea este ideală pentru turismul balneo și medical, însă tind să cred că putem beneficia de o revigorare a organismului și mai înainte de a avea nevoie de tratarea efectivă a unor afecțiuni cronice, mai ales că, în ultima vreme, suntem avizi după SPA-uri, iar stațiunea oferă infinit mai multe! Numai să respiri aerul puternic ionizat și este suficient, se simte ca la 2000 de m! În stațiune sunt zeci de izvoare naturale termale și hipertermale (sulfuroase, clorurate, calcice, sodice, oligominerale). Doamne, cât de inconștienți suntem că nu profităm de ele! În timpul conferinței, medicul primar Viorel Silvoşeanu, specializat în recuperare, medicină fizică și balneologie, a explicat destul de clar beneficiile apelor termale sulfuroase, alți specialiști punând accentul pe puterea tăƒmăduitoare a naturii atât de generoase.

Citește și Concluzii de la Forumul Internațional de Turism de Sănătate

Baile Herculane

Primele izvoare au fost descoperite chiar de către Împăratul Traian, în anul 102 și se află în incinta hotelului Roman (izvorul cu cel mai mare debit), iar în stațiune se pot vedea încă situri arheologice din timpurile romane (apeducte, tabule votive), romanii construind aici temple, băƒi, monumente și statui, închinate zeilor, huzur pentru aristocrația Romei antice.

Stațiunea Băile Herculane este plină de monumente istorice, din care aș aminti:

  • Clădirea Grajdurilor Imperiale (aflată pe strada Castanilor), concepută ca locație pentru trăsurile și caii care asigurau servicii de transport în perioada secolului al XIX – lea);
  • Băile Imperiale, unul dintre cele mai moderne edificii balneare la acea vreme (1883-1886), construite în stil baroc cu interioare ce amintesc de simplitatea construcțiilor romane. Aici făceau baie Împăratul Franz și Împărăteasa Elisabeta (Sisi) odinioară. S-ai mai tratat de-a lungul vremii: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Ionel Teodoreanu și Mihail Sadoveanu;
  • Podul de Fier Forjat din fața Băilor Imperiale Austriece (între str. Cernei și str. Izvorului), construit în același timp cu Băile Imperiale (1883-1886), conceput ca un pod pietonal peste răul Cerna, pentru facilitarea accesului la băi. Are 32 de metri lungime și este lat de 2,9 metri;
  • Podul de Piatră (la capătul sudic al Pieței Hercules), construit în 1865, ce are 36 de metri lungime și 10 metri lățime (cu o lățime a căii de rulare auto de 6 m);
  • Piața Hercules, care include 3 obiective de interes: Baia Apollo (locul unde s-au descoperit termele române și un templu al lui Hercules, una dintre cele mai vechi băi din stațiune), Baia Diana (ce se află pe locul unei foste băi romane) și Hotelul Ferdinand (ridicat în secolul al XVIII-lea și restaurat în perioada 2000-2013).

Ca să nu mai zic de “monumentele” naturale, precum un Sequoia Gigantea, de prin anul 1800, unul dintre cei mai giganți copaci de pe pământ, un arbore provenind din America de Nord, ce poate ajunge până la 145 de metri înălțime.

Baile Herculane

Baile Herculane Baile Herculane

Cum să nu ajungi în Herculane? Pe lângă cele două hoteluri, Diana și Afrodita, ce oferă absolut tot ceea ce ai nevoie, sunt atâtea hoteluri care merită a fi refăcute, mai ales că au legături cu diverse izvoare, chiar au fost făcute cu cap, de ce ne-am bătut joc după Revoluție de stațiunile balneoclimaterice, nu am să înțeleg niciodată…

Baile Herculane

Baile HerculaneBaile HerculaneBaile HerculaneCei care au venit ani la rând în Herculane, au mărturisit că s-a schimbat ceva, că lucrurile ar fi pe drumul cel bun, cel greoi, însă, după părerea mea. De ce oare, nouă, românilor, ne trebuie atât de mult timp să facem ceva bine?

Baile HerculaneBaile Herculane

Baile HerculaneAtestată documentar încă din anul 153, stațiunea Băile Herculane cuprinde un patrimoniu arhitectural de netăgăduit (de exemplu, gara în stil baroc cu fresce arabe), o adevărată nestemată, o stațiune pe care îmi doresc să o văd renăscută din cenușă, ca pasărea Pheonix, pentru a străluci din nou pe harta stațiunilor balneoclimaterice românești…

Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile Herculane Baile HerculaneBaile Herculane Baile Herculane Baile Herculane

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

10 Responses

  1. Dumitru says:

    Dupa ce a fost ani de zile tinuta in ruina se pare ca lucrurile incep sa se schimbe si asta nu poate decat sa ne bucure.

  2. Aerul curat si linistea recomanda intr-adevar Herculane ca o statiune ideala pentru relaxare. Ma bucur sa vad ca incepe sa iasa din ruina..

  3. Monu Mircea says:

    Peisajul arhitectonic din Karlovy Vary nu suportă comparaţie cu cel din Băile Herculane (renovate sau nu!), cel din Cehia fiind cu câteva clase deasupra celui din România!… Cred că Băile Herculane depăşesc Băile Regale (Karlovy Vary) la peisajul natural şi la valoarea terapeutică!

  1. 17 June, 2015

    […] Nu demult am participat la  lansarea Centrului de Excelenţă în Sănătate şi Turism, iar Povestidecalatorie.ro a fost partener la Conferinţa Naţională și a Infotripului “Întoarcerea la apă! Echilibru şi sănătate” de la Băile Herculane. […]

  2. 17 November, 2015

    […] Anul acesta am participat la  lansarea Centrului de Excelenţă în Sănătate şi Turism, iar Povestidecalatorie.ro a fost partener la Conferinţa Naţională și a Infotripului “Întoarcerea la apă! Echilibru şi sănătate”de la Băile Herculane. […]

  3. 15 October, 2016

    […] Băile Herculane găzduieşte sâmbătă prima ediţie a Festivalului Rachiei şi al bucatelor tradiţionale din […]

  4. 22 February, 2017

    […] Citeşte şi Băile Herculane, renașterea unei stațiuni […]

  5. 8 July, 2017

    […] stațiunea turistică Băile Herculane din județul Caraș-Severin, are loc cea de-a 47-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor […]

  6. 22 March, 2018

    […] perioada 27 -29 martie, specialiști de renume din mai multe domenii de interes pentru stațiunea Băile Herculane se reunesc la Afrodita Resort & Spa. Sub titlul ,,Apa termală din Herculane, resursă pentru […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture