Atracții turistice în București și împrejurimi
Sunt convinsă că ați vizitat multe locuri din România și din străinătate, dar dacă nu sunteți din București, aș putea pune pariu că nu v-ați gândit să ajungeți în capitală și nu pentru că nu ar fi un oraș turistic, ci pentru că, de foarte multe ori, lăsăm pe mai tărziu destinațiile pe care le-am putea vizita oricând și poate care sunt mult mai accesibile.
Eu vă propun să vă rupeți o zi – două, în care să descoperiți o parte din București și, mai ales, împrejurimile, în cazul în care ajungeți aici în interes de afaceri sau chiar să petreceți mai multe zile într-una din cele mai ieftine capitale europene!
Împrejurimile Bucureștiului
Poate că nici nu v-ați gândit, dar dovezile arată că Bucureștiul a fost locuit încă din paleolitc, adică tocmai din epoca pietrei cioplite. Și pentru că am menționat de pietre, în mormintele de la Cernica, unde s-a descoperit una din cele mai mari necropole din Europa din perioada Boian, s-au găsit și cele mai vechi pietricele din minereu de cupru din țară și printre cele mai vechi din Europa. Dealtfel, cuprul este primul metal pe care l-a stăpânit omul. Nu asta veți vedea la Cernica, însă veți putea admira Mănăstirea Cernica și întregul lăcaș de cult, care se află într-o zonă foarte frumoasă, chiar lângă lacul cu același nume, înconjurat de păduri seculare de stejari.
Mănăstirea Cernica, care se află la numai 12 km est de București, a fost întemeiată de vornicul Cernica Știrbei, ctitorie care a fost înălțată pe locul unei aşezări monahale mai vechi, dar cel care a pus neîndoit amprenta asupra ansamblului mănăstiresc a fost Sf. Calinic de la Cernica.
Și pentru că am început cu împrejurimile, vă invit spre sud – vest, de data aceasta, la Biserica Drăgănescu, pictată în întregime de părintele Arsenie Boca cu imagini premonitorii printre scenele biblice clasice. În biserica din Drăgănescu oricât ai sta nu e de ajuns. Te minunezi la fiecare colțisor pictat că într-o carte fotocopiată pe pereți. Interiorul este cel care contează. Exteriorul e simplu, al unei biserici din cărămidă tencuită cu acoperiș din tablă, în 1870, care nu îți dezvăluie cu nimic din misterul aflat între zidurile sale.
La sud de București, regăsim și Mănăstirea Comana, tot în judeţul Giurgiu. Mănăstirea a fost prima dată ctitorită de Vlad Ţepeş în 1461. Având în vedere că la acea vreme multe biserici se construiau încă din lemn, nu a trecut mult ca aceasta să fie ruinată, astfel că actuala mănăstire a fost recladită în 1588 de către Radu Şerban, domnitor al Ţării Româneşti, care avea proprietăţi în zonă, fiind de origine din Mironeşti. Se presupune că aici a fost înmormântat trupul lui Vlad Ţepeş, fiind ucis undeva pe drumul Bucureşti-Giurgiu, iar obiceiul vremurilor era acela că ctitorii să fie înmormântaţi în bisericile construite de către aceştia.
Aici se află și Delta Neajlovului, a doua deltă că biodiversitate după Delta Dunării, intinzandu-se pe o suprafață de 1100 de hectare. Balta Comana, cum mai este denumită delta, este alimentată de râul Neajlov, care face parte din Parcul Natural Comana și este considerată cea mai mare zonă umedă din sudul României și a treia din țară după Delta Dunării şi Balta Mică a Brăilei.
Și pentru că am menționat de temutul domnitor, la nord de București, ajungem la Mănăstirea Snagov, care se găsește pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, în apropierea satului Siliștea Snagovului, la o distanță de circa 40 de km de capitală . Mănăstirea Snagov este cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Vlad Țepeș, datorită presupusei înmormântări a lui Vlad Țepeș în incinta acesteia. Așa cum am zis mai sus, unii istorici afirmă că mormântul său ar putea fi mai degrabă la ctitoria sa de la Comana.
Ceva mai aproape de București, la numai 15 km, în partea de nord – vest, se afla Palatul brâncovenesc de la Mogoșoaia, care a fost construit acum mai bine de 300 de ani de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, ca reşedinţă de vară, chiar pe malul lacului Mogoşoaia. Acesta a fost transformat în muzeu, astăzi adăpostind tablouri, tapiserii, covoare şi piese de mobilier din vremea Brâncovenilor, dar şi artă contemporană. În Mogoșoaia, pe malul lacului cu același nume, se afla și un parc superb, care este amenajat ca Ambasada lui Moș Crăciun în perioada sărbătorilor de iarnă.
La toate aceste obiective turistice veți ajunge foarte ușor dacă apelați la un serviciu de încredere de închirieri auto în Bucureşti, inclusiv pentru vizitarea capitalei.
Atracții turistice în București
Ce vizităm, însă, chiar în București? V-aș recomanda Mănăstirea Radu Vodă, care este situată în centrul capitalei, nu departe de apa Dâmboviței. Colina pe care este ridicată e considerată printre cele mai vechi așezări din țara noastră, descoperirile arheologice indicând faptul că era locuită încă din Paleolitic, prima epocă din istoria omenirii. Tot prin săpături arheologice s-au descoperit aici și ruinele fostului palat domnesc. Această mânăstire se aseamănă cu cea de la Curtea de Argeș, prin cele 12 coloane de piatră din pronaos care simbolizează apostolii. Tot în pronaos, există raclă din argint cu o parte din moaștele Sf. Nectarie Vindecătorul, renumit pentru minunile pe care le-a făcut chiar din timpul vieții sale, ajutându-i pe cei aflați în suferință.
O adevărată bijuterie arhitectonică a capitalei este Biserica Stavropoleos, o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc. Aceasta a fost ctitorită cu aproape 300 de ani în urmă de către un călugăr grec chiar lângă hanul acestuia.
În Gradina Botanică vă invit să mergeți pentru o evadare în natură, deoarece este o adevărată oaza de verdeață. Grădina este împărțită pe diferite sectoare exterioare (decorativ, de plante rare, plante mediteraneene, grădina italiană, flora Dobrogei, Munții Carpați, de plante utile, rosarium, etc.).
Tot pentru relaxare vă recomand o plimbare prin parcul Herăstrău, care se întinde pe o suprafață de 110 hectare. În perimetrul parcului întră și lacul cu același nume, care are 74 de hectare. Parcul Herăstrău a prins viață în 1936, malurile lacului Herăstrău și a reprezentat un motiv de promenadă a protipendadei bucureștene. De asemenea, Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” întră în componența acestuia. O plimbare printre casele țărănești prezentate în muzeu și care sunt absolut autentice, aduse în muzeu din zonele de proveniența, este revigorantă.
Vizitați și Muzeul Național Cotroceni care este situat în Palatul Cotroceni, unde au locuit regele Ferdinand și regina Maria. În muzeu se află o colecție impresionantă de pictură și sculptură. În cadrul colecției de pictură universală, cele mai multe lucrări reprezintă şcoala germană, şcoala austriacă, şcoala franceză și şcoala belgiană. Colecția de artă decorativă cuprinde piese de mobilier, ceramică, sticlă, piese din metal, textile, iar cea de de artă religioasă cuprinde o parte din obiectele de cult provenite din patrimoniul recuperat al bisericii mănăstirii Cotroceni. Colecţia de fotografii a Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde 1226 de fotografii şi cărţi poştale de epocă.
Nu ratați Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, care este a doua cea mai mare clădire administrativă de uz civil ca suprafață din lume cu cei 365.000 mp. ai sai. Palatul Parlamentului a fost votat TripAdvisor Travelers` Choice – Top 10 Landmarks România 2018.
Bucurați-vă de o seară culturală la Ateneul Român, care se afla în Piața George Enescu. Clădirea, este realizată în stil neoclasic și stil eclectic după planurile arhitectului francez Albert Galleron. Aceasta adăpostește și sediul Filarmonicii „George Enescu”. Apoi, mergeți în centru pentru un spectacol de lumini și muzică oferit de Fântânile din Piața Unirii, care au fost declarate de World Record Academy drept “cel mai lung șir de fântâni coregrafice sincronizate din lume”.
Sigur că sunt mult mai multe de văzut atât în București, cât și împrejurimi, timp să vă alocați pentru că merită din plin!
Super articol, a fost folositor pentru noi in alegerea unei destinatii langa Bucuresti.
Bucuresti este un oras foarte frumos, indiferent de ce ar zice multi care locuiesc acolo.
Impresionat si totodata de admirat cat de multe obiective gasim in jurul Bucurestiului. Felicitari pentru articol
Multumesc mult pentru recomandari. Palatul Parlamentului este o adevarata bijuterie a Bucurestilor.
Are si Bucurestiul farmecul lui 😉
Aevarat 😀
Multumesc pentru articol! Foarte bune informatiile oferite!