Atelier și concurs de fotografie la #Atra Doftana

Așa cum vă povesteam în articolul meu privitor la fotografie, am fost foarte încântată să particip la workshopul de fotografie care urma să se desfășoare în perioada 29-31 mai la pensiunea Atra din Valea Doftanei, o zonă pitorească, oarecum virgină și mai puțin aglomerată ca surata ei Valea Prahovei.

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (2)

Ceea ce atrage în Valea Doftanei este lacul Paltinu, pe malul căruia este așezată și pensiunea exclusivistă Atra, care m-a uimit prin originalitatea construcției și calitatea serviciilor, pe care doresc să le punctez într-un articol separat, ca de altfel şi întreaga noastră aventură din aceste trei zile.

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (4)

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (13) Atra Valea Doftanei atelier fotografie (12)

Fotograful profesionist care ne-a ajutat să descoperim din tainele unei fotografii reușite este Dragoș Asaftei, un tânăr fotograf de 20 de ani ce ne-a dezvăluit că a început să fotografieze de pe la 14 ani, fiind solicitat acum la foarte multe evenimente datorită abilităților lui excelente în ale fotografiei.

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (7)

Atelierul nostru de fotografie a început imediat ce am ajuns la pensiune, nu înainte de a face câteva cadre și a savura un prânz delicios care a avut darul să ne remonteze după drumul pe care l-am făcut din București.

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (8)

Astfel, Dragoș ne-a ținut practic un mini curs de fotografie în care am atins punctele esențiale ale realizării unei fotografii reușite, mai ales a unei fotografii de călătorie (şi sper să se observe în articolele viitoare…), astfel:

 • trebuie să acordăm atenție la detaliile specifice zonei;
 • să surprindem elementele definitorii pentru locul respectiv;
 • să avem grijă cum facem încadrarea în zonă/peisaj;
 • să fotografiem oamenii locului, a obiceiurilor și tradițiilor (trebuie să recunosc că săream peste partea asta fără să realizez că reprezintă o parte importantă a descrierii zonei);
 • fotografiile să aibă legătură între ele, astfel încât să poată fi încadrate într-un fotoreportaj documentar de călătorie;
 • să nu uităm mai întâi de compoziție și să ținem seama abia mai apoi de detaliile tehnice.

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (1)

Dragoș a și scris două cărți de fotografie, una intitulată “Primii zece pași în fotografia digitală” și una care se axează mai mult pe fotografia de produs.

Am încercat să fiu cât se poate de atentă și să urmăresc explicațiile cu aparatul de fotografiat pornit pentru a asimila cel mai bine cele expuse.

Ulterior l-am întrebat amănunte ori de câte ori am avut ocazia, i-am cerut sfaturi și am reușit să abordez fotografia de noapte, ceea ce mi-a deschis noi perspective asupra fotografiatului. Firește că doar mi-a deschis apetitul și mai am multe de învățat, dar întotdeauna există un început, nu?

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (9)După două zile de aventuri și poze, am aflat și cum se poate edita o fotografie cu programul Adobe Lightroom (e doar unul dintre astfel de programe) pentru a suplini practic acele uneori mici imperfecțiuni pe care le poți face neexpunand corect o fotografie sau doar pentru a ridica calitatea imaginii.

Trebuie să recunoaștem că uneori avem o priveliște uimitoare în fată, pe care aparatul nu o surprinde întotdeauna (și aici contează și aparatul, dar mai ales setările), dar putem să îi redam fotografiei ce i se cuvine printr-o accentuare a contrastului, a luminozității, etc.

Și pentru a ilustra mai bine cele spuse, Alex Filip, organizatorul evenimentului, ne-a oferit un concurs în care noi bloggerii participanți am ales o fotografie fiecare, pe care am considerat-o ca fiind cea mai reușită și am introdus-o în concursul în care puteți vota fotografia care vă place cel mai mult.

Concursul se desfășoară pe paginia oficială a evenimentului organizat de Eventur, în parteneriat cu pensiunea ATRA Doftana, Miraj Sun Travel și Sony România.

Fotografia cu care m-am înscris la concurs este prima imagine pe care o vezi la ATRA când cobori din mașină chiar pe acoperișul acesteia și care te convinge iremediabil că pensiunea este spectaculoasă întocmai ca și priveliștea fabuloasă ce ți se ivește în față ochilor! Iat-o!

Atra Valea Doftanei atelier fotografie (10)

Fotografiile au fost realizate cu un Aparat foto DSLR Nikon D3100 cu obiectiv Sigma 18-50mm.

Vă invit sa urmăriţi şi albumul realizat cu ocazia atelierului de fotografie la care au participat bloggerii de travel.

Atra Doftana Romania (25)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

10 Responses

 1. Lucian says:

  Doar o fotografie cu felurile de mancare???
  Dar De ce doar atat? Probabil nu vroiai sa ne oftici prea tare…Apreciez… :)))

 2. Lucian says:

  Daaaa…deci i-am zis si Georgianei…nu stiu ce va fac la articolul ala…Cred ca nu il citesc…intru in greva…nici like nu vedeti de la mine… :))) Daca exista UNLIKE…eram fericit…dar vine in curand razbunareaaaaa :))))

 1. 7 June, 2013

  […] ce am mâncat a urmat atelierul de fotografie propriu-zis, în care am aflat câte ceva din secretele unei fotografii […]

 2. 9 June, 2013

  […] cum vă povesteam în articolele precedente, mi-a făcut o deosebită plăcere să particip la un workshop de fotografie la una dintre cele mai exclusiviste pensiuni din România, declarată pensiunea anului la Hotel […]

 3. 10 June, 2013

  […] ajuns la pensiunea Atra din satul Teşila cu ocazia unui workshop de fotografie organizat de Eventur, ceea ce a reprezentat o ocazie foarte bună de a fotografia în voie […]

 4. 10 June, 2013

  […] Atelier si concurs de fotografie la #ATRADoftana […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture