Art&Craft cu dragoste… Pentru tradiţii autentice româneşti.
Vă mai aduceţi aminte când povesteam de magazinul online cu produse tradiţionale realizate de meşteri autentici din România? De atunci încoace, ori de câte ori am plecat din ţară, am văzut produsele Art&Craft Design în Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Otopeni şi mereu m-am oprit să le admir şi, mai ales, să văd cum foarte mulţi străini sunt încântaţi de ceea ce artizanii noştri realizează cu atâta dibăcie. O poveste care a început tocmai prin 2003, când s-a şi deschis aici primul magazin.
Treptat, odată cu diversificarea gamei de produse destinate inclusiv colecţionarilor de obiecte tradiţionale româneşti, acestea şi-au găsit loc şi în aeroporturile din Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Craiova şi Cluj-Napoca. Unde ar fi mai nimerit ca turiştii care ne vizitează ţara să plece cu o amintire pur românească, dacă nu oferindu-le ocazia într-un aeroport?
Art&Craft Design, care reprezintă cea mai mare firmă de retail de suveniruri şi produse tradiţionale româneşti, s-a născut din dorinţa de a oferi celor care iubesc arta populară, posibilitatea de a cumpăra un cadou original şi inedit care să ilustreze această artă, produsele fiind încărcate cu o puternică valoare sentimentală prin dragostea cu care au fost lucrate.
Tocmai pentru a demonstra autenticitatea, articolele ce sunt prezente în colecţia Art&Craft Design sunt alese de specialişti în domeniu, garantând astfel calitatea şi originalitatea.
Echipa Art&Craft Design a fost recent în zona Bucovinei, una dintre cele mai atractive regiuni ale ţării, chiar acasă la meşterii populari, pentru a-i filma realizând produse din ceramică şi lemn sau ţesături la războiul de ţesut ori încondeind ouă.
Unul dintre meşterii vizitaţi în judeţul Suceava a fost şi Dumitru Pascaniuc din comuna Marginea, ce realizează vase din lut, de la ulcioare, oale şi tăvi la căni şi castroane. Nu e uşor să frămânţi lutul, procesul de realizare a unui obiect fiind destul de anevoios, necesitând ore întregi de muncă şi ”odihnă” pentru a ajunge la produsul final. După frământarea lutului şi modelarea acestuia pe roata olarului, obiectele se lasă la uscat şi apoi sunt arse în cuptoare speciale la temperaturi ridicate de până la 800 de grade Celsius. Eu am văzut personal la Horezu şi Corund cum ajunge o bucăţică aparent nesemnificativă de lut să îţi mângâie buzele prin transformarea acestuia într-o cănuţă delicată…
Alţi meşteri vizitaţi de Romanian Art&Craft au fost Liliana Nichitean din comuna Moldoviţa, specialist în arta încondeierii ouălor cu ceară, ca şi Rodica Boiciuc din comuna Bălcăuţi, ce foloseşte o tehnică specială cu vopsea şi cu ceară, Măricel Apalaghiei din comuna Hulub, care a făcut o demonstraţie despre realizarea unei linguri din lemn de plop şi Virginia şi Liviu Sahlean, mamă şi fiu din Bucşoaia – Frasin, ce au arătat cum se croieşte o ie, cum se ţese manual o broderie şi cum se îmbracă păpuşile în port tradiţional, dar şi cum se realizează genţile şi opincile din piele.
Toate produsele pe care le regăsim pe site-ul www.artandcraft.ro şi în magazinele din aeroporturi sunt unice, autentice, lucrate cu mare migală şi iscusinţă.
Prin vizitele pe care cei de la Art&Craft Design le fac meşterilor, promovând valorile cu care ne mândrim, reuşeşte să îi susţină pentru a duce mai departe tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.
Însă, în afară de produsele tradiţionale, ce au rădăcini în istorie şi folclor, unele bazându-se pe legende româneşti şi care sunt însoţite de certificate de autenticitate (ceramică, ii), găsim şi produse de retail, care au la bază designul şi creativitatea, cum ar fi articolele personalizate gen tricouri, agende, pixuri, dar şi produse din branduri proprii, precum Vlăduţ’s Story, Via Delice, Happy Traveller, etc.
Aş vrea să vă lansez invitaţia de a vă delecta cu produsele oferite de Art&Craft Design pe site şi de a cumpăra ce vă face cu ochiul, dar, în acelaşi timp, să vă invit să vă abonaţi la canalul lor de pe Youtube unde pot fi vizionate filmele de promovare a meşterilor tradiţionali din România.