Arhitectura brăneană – descoperind autenticul, incursiune foto by J’Info Tours
Incursiune în arhitectura brăneană în Șimon și la Muzeul Satului Brănean
Chiar dacă am fost de atâtea ori în Bran nu pierd ocazia de a-l revedea și de fiecare dată descopăr câte ceva nou, așa cum am făcut-o într-o mică escapadă la invitația J’Info Tours, alături de alți bloggeri de travel pentru a descoperi arhitectura brăneană, dar și pentru a lua parte la un eveniment de mare anvergură în Brașov și care se desfășoară în fiecare an: Sărbătoarea Junilor.
Zona Bran este situată la circa 29 de km de Brașov, fiind una dintre cele mai căutate regiuni de turism rural din România. Localitatea Bran se află la 27 de kilometri de Brașov, fiind așezată pe un vechi drum comercial dintre Țara Bârsei și Țara Românească, iar de aici putem să mergem către toate comunele și satele zonei: Șirnea (declarat primul sat turistic din România, în 1962), Peștera, Măgura, Predeluț, Sohodol, Poarta, Șimon, Cheia, Fundata (situată la cea mai înaltă altitudine din țară, respectiv la 1360 de metri, având și cel mai curat aer), Moieciu, Zănoaga și Grădiștea.
Până să ajungem la Hanul Oierilor din Șimon, ce face parte din grupul J’Info Tours (situat la circa 6 km de Castelul Bran), unde urma să ne cazăm, habar nu am avut cât de frumoasă este această zonă a Branului, remarcându-se prin conservarea și promovarea tradițiilor populare. Eu eram familiarizată cu pensiunile din apropierea Castelului Bran. Bran este în întregul său un loc binecuvântat de Dumnezeu între șiruri de munți (Mioara Vișan Stoian), cunoscut ca “leagănul turismului rural românesc”, cum să nu-l iubești?
Am încercat să surprindem în fotografii autenticul, ideea de prost gust și kitsch-ul, aceasta fiind și tematica abordată în cadrul seminarului ținut de d-na Carmen Pavel, președinte J’Info Tours și d-nele Mioara Vișan Stoian, președinte ANTREC Brașov și Maria Stoian, președinte fondator ANTREC România.
Prima întrebare care a fost pusă la începutul seminarului despre arhitectura brăneană a fost: ce vor turiștii în zonă? Tradiții, arhitectura specifică? În ultimii ani s-au dezvoltat numeroase pensiuni. Au apărut case care nu respectă stilul, până la urmă nu poți fi ca la Muzeul Satului, dar e bine dacă se încearcă pe cât se poate păstrarea stilului zonei, dacă nu a caselor ad literam.
ANTREC a încercat să insufle viitorilor proprietari de pensiuni o păstrare a stilului brănean, dna Mioara Vișan declarând optimist, că e greu să schimbi mentalitatea oamenilor, dar nu imposibil! 🙂 Trebuie scoase în evidență obiceiurile locale și evidențiată tradiția. Sigur, aceasta trebuie promovată, dar asta nu înseamnă că modernismul nu trebuie integrat în întreg ansamblul, cum ar fi, de exemplu, să nu ai baie într-o pensiune?…Dar un echilibru între modernism și tradiție ar fi perfect!
Din păcate, „modernismul și civilizația sunt înțelese greșit, tânăra generație nu mai vrea să se întoarcă la țară” (Carmen Pavel).
Care ar fi, însă, arhitectura specific brăneană? Stilul vechi al acoperișurilor caselor brănene este cel acoperit natural cu paie, urmat apoi de cel din bucăți de lemn de brad (șindrilă sau șiță, considerat în secolele trecute un adevărat lux). Sunt însă puțini specialiști în ziua de azi care mai pot face așa ceva, iar tehnica de aplicare este migăloasă pentru că trebuie mare atenție să nu pătrundă apa prin acoperiș.
Unele materiale moderne folosite azi sunt nocive pentru sănătate. Polistirenul, de exemplu, este cea mai proastă soluție posibilă! (Carmen Pavel).
Casele specifice zonei Bran sunt cele cu ocol închis, întărit, determinate de nevoia de apărare și izolare. Unele sunt foarte mici, cu o singură încăpere, altele mari, cu mai multe încăperi, în formă literelor L sau U. Se pare că cele mai frumoase sunt cele cu tindă cu lemn maroniu, întinsă pe toată fața clădirii, împodobită cu ștergare țesute la război de femei chiar în casele lor. Acoperișurile sunt în patru ape, cu două ape mai mari, spre față și spate și altele două pe lateral, coama fiind paralelă cu fațada.
Unele clădiri construite în ziua de azi sunt mult prea înalte și nu armonizează cu arhitectura locală, iar materialele de construcție moderne sunt folosite excesiv de mult, ca să amintim numai de ferestrele cu tâmplărie din plastic, iar unele case au arhitecturi bizare, culori stridente, în curte regăsind statuete și fântâni arteziene.
Cel mai bine poți întrezări stilul arhitectural specific la Muzeul Satului Brănean (deschis public în 1961), un important muzeu etnografic în aer liber, aflat chiar în buza Castelului Bran și care include gospodarii țărănești și obiecte specifice satelor din zonă, inclusiv instalații de prelucrare a lemnului și lânii. Din păcate, acest muzeu este în curs de desființare deoarece pământul a fost retrocedat, așa că îl mai puteți vizita anul acesta.
Aici putem vedea case din Sohodol, care este tipul tradițional de locuință cel mai des întâlnit în satele Branului (compusă din trei încăperi, cu tindă), din Peștera (o locuință cu patru încăperi, ce include și o pivniță), din Moeciu de Sus (pe toată lungimea fațadei având sală cu parapet de scânduri și stâlpi decorați în partea superioară cu elemente traforate, caracteristice arhitecturii populare din zona Muscel cu care se învecinează satele brănene), din Poarta (cu trei încăperi, ce include vatra deschisă, destinată preparării hranei, dar și o șură compusă din două grajduri, unul pentru vite și unul pentru cereale).
Am văzut chiar și un adăpost temporar (hodaie), care mai există și astăzi pe dealurile greu accesibile. Acestea sunt compuse din două grajduri pentru oi și vite, dar și o șură între ele, unde se depozitează uneltele agricole. Construcția este specifică zonelor de interferența Bran și Muscel.
Mi-a plăcut povestea pe care dna Carmen Pavel a spus-o despre Hanul Oierilor, inspirat din viața tradițională a oierilor, respectând arhitectura locală, fiind construit de arhitecții din familia Nicolae. Curtea interioară folosită astăzi că terasă semnifica acea curte în care sătenii își țineau iarna animalele. În curtea exterioară regăsești un mic paradis, o adevărată oază de relaxare! În camerele pensiunii sunt tablouri cu pictură naivă, iar pe holuri fotografii cu momente din viață satului, portul popular ori figuri de la sfârșitul secolului al XIX-lea, o adevărată bogăție culturală să poți vedea așa ceva pe pereți, o istorie a locului, practic.
S-au făcut multe investiții în Bran și multe extinderi, astăzi se construiește mai puțin și asta și din cauza impozitelor mari. Dar, eu zic că ne putem bucura de ceea ce s-a făcut până acum și poate că dacă am alege mai multe vacanțe în zonele rurale i-am ajuta și pe cei care au investit enorm pentru a ne primi cu căldură în locurile atât de frumoase cu care a fost înzestrată România!
Nu îmi rămâne decât să repet vorbele pline de duh ale d-nei Mioara Vișan: “cine nu a trăit măcar o vacanță la țară, a trăit degeaba”!
Fara indoiala ca aici se afla “leaganul” rurarului romanesc, cu partile bune. Totusi credem ca pentru un departament de promovare al Romaniei, trebuie sa vorbim de ruralul romanesc ca fenomen, traditii, multiculturalitate …
Care turism rural? Majoritatea pensiunilor sunt niste mizerii, niste cutii portocalii sau roz acoperite de polistiren.
Un popor fara cultura si bun simt nu poate face turism.
Din pacate, au aparut prea multe kitsch-uri. Pe cei care nu cred ca o casa traditionala poate oferi un nivel optim de confort, ii invit sa arunce o privire pe www. wildventure. ro.
Acolo puteti vedea exemplul unor oameni iubitori de tara, care au inteles ca blocurile de beton reprezinta o solutie turistica temporara pentru tinerii romani cu o minima educatie in acest sens. In schimb, aceste proiecte turistice sunt vizitate de tot mai multi straini si suntem pe cale sa devenim destinatia nr. 1 in Europa pentru turismul rural.
Nu-i de mirare ca vedem tot mai multe pensiuni kitsch-oase falimentate, scoase la vanzare. Constructia lor mi se pare un lucru la fel de grav precum taierea copacilor si pentru multe dintre ele cea mai buna solutie ar fi demolarea.
Pacat ca ne-am batut joc de tara, noroc ca unii oameni cu viziune au inceput reconstructia.