ANTREC la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, 2014
În perioada 13-16 martie 2014, concomitent cu Târgul de Turism al României, s-a desfășurat Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, gazdă fiind Pullman Bucharest World Trade Center Hotel.
Congresul a fost organizat de către Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, Autoritatea Naţională pentru Turism şi World Association of Chefs Societies, în parteneriat cu Organizaţia Somelierilor din România.
Printre țările participante la Congres enumăr: Albania, Bulgaria, Canada, Cipru, Croaţia, Elveţia, Finlanda, Grecia, Japonia, India, Israel, Italia, Macedonia, Malta, Mexic, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Thailanda, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria.
România a fost reprezentată de echipe din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea.
În ultima zi a congresului, au susținut prezentări specialiști din cadrul ANT și asociații profesionale din turism, privind promovarea tradițiilor și autenticității valorilor românești, concomitent având loc și o expoziție de artă culinară și băuturi tradiționale cu degustare, specifice regiunilor din România.
ANTREC ne-a incitat cu bunătățile tradiționale din pensiuni, ce reprezintă o atracție permanentă pentru turistii români și străini, motiv pentru care aceștia sunt atrași de România, tradițiile și obiceiurile pe care le avem.
Singura șansă de a duce mai departe tradițiile noastre o reprezintă turismul rural, la sate conservându-se modul de viață vechi, atât prin vestimentație și artă culinară, cât și prin îndeletnicirile țăranului român, în ultimii ani organizându-se o serie de evenimente menite să atragă atât turiștii români, cât și pe cei din alte țări (festivaluri, târguri tematice, serbări gastronomice, programe turistice specifice).
Toate aceste festivaluri atrag nu numai prin gastronomia locală, dar și prin demonstrațiile populare cu spectacole, concerte, dans tradițional, parade de port, pensiunile oferind o gamă cât mai variată de servicii care să ne atragă și să ne mulțumească. Să nu uităm că numai la pensiuni găsim preparate gen cozonaci, piftie și pastramă!
Am urmărit și Ruta Dunăreană al Vinului (The Danube Wine Route – Cultural Routes in the Middle and Lower Danube Region), în cadrul proiectului derulat de către Autoritatea Națională pentru Turism, unde am aflat că tradiția în viticultură depășeşte 4000 de ani! Vinurile au fost întotdeauna apreciate, poate tocmai de aceea se organizează Festivaluri ale Vinului sau Muzee ale Vinului și degustări de vinuri chiar în marile podgorii.
Rute ale vinului sunt în județele Alba, Arad, Buzău, Prahova, Satu Mare, Vrancea, România fiind vestită în Europa pentru vinurile sale (suntem pe locul 6 la producția de vin între țările membre UE).
Cele mai importante regiuni dunărene de pe la noi sunt Dealurile Munteniei și Olteniei, Terasele Dunării și Dealurile Dobrogene, aflând cu ocazia această și care sunt soiurile de vin alb și roșu predominante în fiecare regiune.
Lăsând vinul la o parte 🙂 , la invitaţia doamnei Maria Stoian, preşedinte fondator ANTREC România şi director Revista Vacanţe la ţară, am admirat și degustat din minunățiile gastronomice ale unor regiuni și nu mă pot abține să nu vă spun cu ce ne mândrim și că e păcat să nu petrecem măcar o mini vacanță în astfel de locuri pline de tradiție și folclor:
- Vorona, județul Botoșani (bucate de post): colțunasi cu vișine și cartofi, plăcinte cu mere și varză – făcute de măicuțele de la Mănăstirea Vorona – , delicatese cu ciuperci de diferite sortimente, salată de hribi cu leurdă, plăcintă cu nucă, pâine cu mălai din porumb, turtă pe plită cum făcea bunica mea :) , colăcei, sarmale cu ciuperci de pădure, inclusiv în viță de vie și fierte în oală tradițională din ceramică, opintici, ghebe, pârjoale de ghebe cu prune, piftelute de cartofi, salată de fasole, orez cu prune. Primarul din Vorona, domnul Ștefan Aurel, a fost tare simpatic și a ținut să mentioneaze că “țăranca ține casa prin creativitatea în ceea ce privește bucătăria!! 🙂 Copiii înainte erau energici și viguroși, tocmai de aceea s-au ridicat atâtea spirite…Unele familii mai păstrează tradițiile”.
- Izvoarele, județul Prahova (dulcețuri românești și bucate de casă): ruladă cu banană, chec, plăcintă cu mere, pufoasă cu cremă de zahăr ars, ecler, pandișpan cu cremă de nuci, tort de mere, cremă de zahăr ars, tort de nucă, plăcintă cu brânză, tort cu brânză, cozonac, prăjitură cu gem, șerbet și dulcețuri (inclusiv din semninte de dovleac!). La Izvoarele se desfășoară anual Festivalul Dulceții, iar comuna se mândrește cu un Club al Seniorilor care duce mai departe tradițiile prin șezătorile pe care le organizează.
- Cincu, județul Brașov: brânză frământată de oaie, plăcinte cu prune, gris și mere, sarmale în oală.
- Ciocănești, județul Suceava (bucate în funcție de anotimp): mâncare din hribi de pădure, prăjitură numită buturugă sau cioată (un pandișpan cu cremă).
- Palanca, județul Bacău (merinde și rețete din munți): zacuscă de păstrăv și păstrăv afumat.
- Pensiunea Casa Matei din Berca, județul Buzău, a venit cu cârnați de pleșcoi, vinete umplute cu legume.
- Maramuresenii ne-au încântat cu zacuscă, sarmale cu păsat, pâine de casă, plăcinte cu brânză, ceapă și mărar, cârnați.
- Casa Arnica din Moeciu, Bran s-a mândrit cu prăjituri cu mere și stafide, dulcețuri, zacuscă.
- Complexul Cetate din Baile Balvanyos a venit cu o hartă a României din mămăligă și cu un mozaic gastronomic. Sincere felicitări domnului Attila Daragus, președintele ANTREC Covasna pentru inedita hartă!
Festivalurile și târgurile organizate de ANTREC, în funcție de luna în care se desfășoară, prezentate pe scurt (le voi detalia într-un articol viitor) sunt:
- FEBRUARIE: “Festivalul Clătitelor-Fasching”, Prejmer, Braşov, “Pomana Porcului“, Balvanyos, Covasna
- MARTIE: “O masă într-o farfurie“, Rucăr, Argeş
- APRILIE: “Ziua Naţională a Turismului Rural“–de Florii, „Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate“ – Ciocăneşti, Suceava
- MAI: “Înţărcatul mieilor“, Varlaam, Buzău, “Târg de ecoturism şi tradiţii”, Brezoi, Vâlcea
- IUNIE: “Târgul de la Vama Sării“, Bihor, “Festivalul Bulzului“, Turia, Covasna, “Mozaic gastronomic european” – Caraş-Severin
- IULIE: Festivalul “Flori de pe Dorna“, Poiana Stampei, Suceava, “Festivalul Secerişului“, Ampoiţa, Alba
- AUGUST: “Festivalul Naţional al Păstrăvului“, Ciocăneşti, Suceava, “Festivalul Plăcintelor“, Ghimeş-Făget, Bacău, “Rustic şi gustos”, Remeţi, Bihor
- SEPTEMBRIE: “Sărbătoarea Hribului la Vama“, Vama, Suceava, “Festivalul Sarmalelor“, Praid, Harghita, “Festivalul Hanurilor“, Tupilaţi, Neamţ, “Expo Pastoralis/Parada Brânzeturilor“, Rucăr, Argeş
- OCTOMBRIE: “Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi“, Berca, Buzău, “Răvăşitul Oilor Festivalul Brânzei şi Pastramei“, Bran, Braşov, “Festivalul Zaibarului şi Prazului“, Băileşti, Dolj, “Sărbătoarea Peştelui“, Crişan, Tulcea, “Târgul Meşterilor Populari”/Festivalul Vinului – Focşani, Vrancea
- NOIEMBRIE: “Festivalul Fructelor de Pădure“, Piatra Neamţ, Neamţ, “Festivalul Răciturilor “, Tismana, Gorj
- DECEMBRIE: “Vine Moş Nicolae“, Bran, Braşov
Sper că v-am incitat să alegeți România că destinație de vacanță, cu atât mai mult cu cât am văzut cât de frumoase pot fi satele noastre în prezentarea Asociației cele mai frumoase sate din România, putând urmări aici un Calendar al sărbătorilor satului românesc și nu ratați măcar un concediu în Deltă, Tiberiu Cazacioc făcând o pledoarie pentru Oamenii Deltei, pe care am ascultat-o și cu altă ocazie.
Vă spun sincer că preparatele de pe alte meleaguri ce erau expuse în altă sală au pălit în față mămăligii și sarmalelor noastre!
Dacă nu am reușit eu să va conving să mergeți la pensiunile care ne pot oferi vacanțe minunate, sigur vă amețesc fotografiile făcute la acest eveniment apetisant!! 🙂 Un album complet vă așteaptă pe pagina de facebook.
4 Responses
[…] de festivalurile, târgurile și tradițiile culinare românești puteți vedea în articolul Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, ce s-a organizat chiar în aceeași perioadă cu […]
[…] Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate, organizat tot de Fundația Amfiteatru ori la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare, unde am avut prilejul să o ascult pe doamna Maria Stoian, președintele ANTREC România, pe […]
[…] fiind deja restaurate, circa 20 fiind vizitabile”. Acestea se pretează inclusiv pentru turism culinar, dacă ne gândim și la diferitele evenimente care se desfășoară în prezent și care […]
[…] Pe lângă meșterii populari care au venit și cu sculpturi în lemn, de la obiecte utile (linguri, suporturi de condiment) și până la obiecte decorative (suporturi de ghiveci, icoane) și să nu uităm de lemnocicleta cu care a venit Nicolae Ioana din Stâlpeni, Argeș, curtea Muzeului Branean, ce a fost un prilej de a revedea arhitectura brăneană autentică, a fost invadată și de producători de produse bio, respectiv de dulcețuri, sucuri și siropuri naturale, în prima zi având ocazia să gust din prăjiturile de casă oferite de cei din comuna Izvoarele pe care îi lăudasem pe bună dreptate și la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare. […]