ANTREC a sărbătorit 25 de ani de existenţă!

Aniversare 25 de ani de activitate ANTREC – “Sărbătorim ospitalitatea, aniversăm tradiţia!”

În data de 15 Mai 2019, complexul agroturistic “Grădina Vlahiia” din Snagov, care a câştigat marele premiu Margareta de Aur, a fost gazda evenimentului aniversar “Sărbătorim ospitalitatea, aniversăm tradiţia!” – 25 de ani de activitate pentru Asociaţia Naţională de Tursim, Rural, Ecologic şi Cultural – ANTREC România, precum şi 15 ani de ediţii pentru revista “Vacanţe la ţară”.

ANTREC a fost înființată acum 25 de ani pe meleagurile Branului şi-ale Moieciului, de către doamnele Maria şi Mioara Stoian. In decursul timpului, asociația a strâns adepți și simpatizanți din toate colțurile ţării. La aniversare au fost prezenți reprezentanții ANTREC din Braşov, Covasna, Alba, Bihor, Maramureş, Neamţ, Iaşi, Botoşani, Vrancea, Buzău, Tulcea, Prahova, Ilfov, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi.

De asemenea, la eveniment au participat doamna secretar de stat Cristina Tărteață – Ministerul Turismului, doamna Anca Vlad – preşedinte Fildas & Catena Grup, colegii din Asociaţiile partenere: FPTR, OPTBR, ANAT, AJTR, reprezentanți din agentii de turism, cadre universitare şi prieteni ai turismului rural care au susţinut şi sprijinit ANTREC în tot acest timp.

Un moment important a fost cel al acordării diplomelor de onoare colegilor și membrilor ANTREC cât și personalităților din turism, cultură, presă și online, iar locația evenimentului a reprezentat o alegere perfectă. Grădina Vlahiia este un loc mirific născut din iubirea pentru satul românesc, iar zona Maramureșului este cea mai bine reprezentată, inclusiv cu câteva cruci originale care amintesc de Cimitirul de la Săpânța. Trebuie să iubești foarte mult autenticul românesc și să îți dorești să îl duci mai departe ca să realizezi un proiect așa de îndrăzneț în apropiere de București și care să te transpună într-un muzeu al satului în miniatură, în care odihnesc patru case maramureșene strămutate și decorate cu obiecte tradiționale.

Am fost plăcut impresionată și de biserica înălțată aici și care este realizată precum biserica veche a Mănăstirii dintr-un Lemn din județul Vâlcea (bisericii vechi), cu hramul Sfinților Constantin și Elena. În biserică și-a găsit loc o colecție veritabilă de icoane, dar se disting și piese de ceramică românească.

În perimetrul Grădinii Vlahiia se mai află un Muzeu al Țăranului, sere, grajduri de cai, o fermă, o livadă, un heleșteu și un restaurant, care a fost gazda perfectă pentru această aniversare tradițională.

ANTREC România nu înseamnă doar ospitalitatea pensiunilor care înfloresc prin margarete pe harta turismului românesc, ci şi tradiţie, meşteşuguri şi gastronomie, ceea ce s-a văzut din plin la eveniment. Vizitatorii au putut admira şi savura veritabile demonstraţi de gastronomie locală – sarmăluţe maramureşene şi botoşănene, berbecuţ la proţap, cozonaci, brânzeturi de stână din Bran-Moieciu, preparate din păstrăv afumat în cetină de brad din Neamţ, salate şi specialităţi de peşte din Delta Dunării şi Constanţa, plăcinte tradiţionale din zona Alba, slăninuţă, mezeluri de casă, palincă din Covasna şi Bihor, cârnaţi de Pleşcoi şi covrigi din Buzău, prăjituri şi torturi de casă din zona Prahovei, Bunătăţi de Topoloveni – dulceţuri, zacuscă, salată de vinete, vinuri din Vrancea, colaci, poale-n brâu, afinată şi tării tradiţionale din Vorona.

Meşterii au prezentat cu mândrie dibăcia, conservarea şi promovarea tradiţiilor purtate din generaţii în generaţii: opinci şi prelucrarea pielii – Alexandru Ilinca, Vâlcea, covoare olteneşti – Antoaneta Nadu, ceramică de Cucuteni – familia Mitroi, ii miniaturale şi obiecte de artizanat din Bisoca, Buzău – Aura Căşaru, ouă încondeiate- Centrul de informare Turistică din Vorona, Botoşani.

În cei 25 de ani prin ANTREC am reuşit să păstrăm şi să evidenţiem o autenticitate cu care localnicii se mândresc, dar și o autenticitate cu care turiștii pot să interacționeze. Noi, familia ANTREC din toate colţurile ţării, am reuşit să unim tradiţia, ospitalitatea, natura, istoria şi cultura locurilor… şi să le promovăm pe toate acestea sub formă de pachete turistice. În aceşti 25 de ani de activitate, ANTREC România a integrat şi promovat turismul rural românesc în tot contextul fenomenului turistic european, ca membrii activi EuroGites, cât şi internaţional.Mă bucur că la această aniversare ne-au fost alături atâţ colegi cât şi prieteni, demonstrând tuturor că turismul este despre oameni şi locuri, şi toate acestea ne unesc, a declarat doamna Maria Stoian – preşedinte fondator.

ANTREC România (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural) este o asociaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 1994, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural – EUROGITES, fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca lider în dezvoltarea şi promovarea turismului rural românesc, a destinaţiilor de ecoturism, culturale şi istorice. Peste 6000 de unităţi de cazare specifice turismului rural şi agroturismului (pensiuni turistice, agroturistice, vile, cabane, camping-uri, camere de închiriat, hanuri etc), din peste 1200 de localităţi sunt cifre grăitoare despre dezvoltarea acestui segment.


Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture