Academia Atlantykron după 25 de ani, “ultima frontieră”!

În perioada 1-10 august, pe insula dunăreană Atlantykron se desfăşoară Academia de Vară „Atlantykron”, un fenomen unic în România

Ați auzit de Insula dunăreană Atlantykron? Pe această insulă fascinantă are loc un fenomen unic în România de 25 de ani încoace…Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent cenușiu și prăfuit. Un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile și ştiinţa lor, cu intenţii bune. Învață că puterea se află numai în ei, înăuntrul lor și că trebuie doar să conștientizeze acest lucru.

Conferinta de literatura SF

Ce se întâmplă, de fapt? Între 1 şi 10 august, pe această insula dunăreană, în dreptul castrului roman Capidava, se va desfăşura cea de-a XXV-a ediţie – aniversară – a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”.

Printre invitaţii speciali – astronautul Dumitru Prunariu, Guy Djoken – preşedintele Asociatiei Cluburilor UNESCO din SUA, scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, matematicianul şi scriitorul Dan Farcaş, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Teodor Vasile, iar ca invitaţi virtuali – oamenii de ştiinţă americani Prof Dr. Eliot Sorel, Michael J. Gelb şi David Anderson.

Dumitru Prunariu va discuta prin internet cu specialiştii NASA despre ultimele descoperiri de pe Marte.

Purtând genericul „Ultima frontieră”, această academie non-formală ce are ca scop educaţia tinerilor, reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 kmp. Este un fenomen aparte în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele în acest loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal.

atlantykron_2011

Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în parteneriat cu Innovation Travel, Fundaţia pentru Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia STRING şi Forum IT. Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanţi din toate zonele ţării, dar şi din SUA, Italia, Republica Moldova, India. Printre invitaţi, şi-au confirmat prezenţa personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA. Astfel, sunt aşteptaţi să participe şi să ţină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic; Guy Djoken, preşedinte al Asociatiei Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace din SUA; Roberto QUAGLIA, scriitor, vicepreşedinte al Societăţii Europene de Science Fiction; Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de ştiinţă, fondator al Programului Atlantykron, Dr. Florin MUNTEANU, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Dr. Teodor VASILE, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful catedrei de fiziologie de la Universitatea Carol Davila, Peter Moon –  SUA, Scriitor, directorul Editurii SKY BOOKS, New York, SUA, autor de bestseller-uri traduse în limba română, având ca subiect misterele siturilor dacice precum Sarmisegetuza, Munţii Bucegi etc., Vanda Osmon – SUA, Director agenţia de turism Joy Travel, specializată pe turism cultural, istoric, dramaturgul şi scriitorul Valentin Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorii Florin Chirculescu şi Aurel Cărăşel. Vor ţine conferinţe somităţi internaţionale care au îmbrăţişat proiectul Atlantykron şi se vor afla pe Insulă în calitate de invitaţi virtuali: Prof. Dr. Eliot SOREL, un renumit expert internaţional în managementul sistemelor de sănătate; autorul Michael GELB, autoritate absolută în programele care stimulează şi aplică gândirea creativă, învăţarea accelerată şi leadership inovator; Dr. David ANDERSON, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spaţiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp; ing. Ravi PRAKASH, membru al echipei NASA CURIOSITY MISSION TO MARS, care anul trecut a comentat în direct, în exclusivitate pentru participanţii la Atlantykron, descinderea pe planeta Marte a robotului Curiosity.

Printre punctele culminante se vor număra concertul susţinut de Constantin Moscovici, cel mai cunoscut naist al Republicii Moldova, care va fi înregistrat şi difuzat de un post de televiziune, precum şi Conferinţa “Dunărea – Comoara turistică a Europei”, care va fi organizată pe 5 august. De asemenea, tinerii participanţi vor fi angrenaţi în concursuri (grafică, copywriting, eseuri) care vor avea ca temă promovarea României în general şi a Dunării turistice în particular.

Romanian Travel Forum (71)

Pe 5 august va fi organizată Ziua Turismului Dunărean, care va reuni oameni de turism, jurnalişti precum şi autorităţi locale din Cernavoda şi Medgidia.

Traian Bădulescu, consultant în turism, va susţine un curs de educaţie turistică. Un astfel de demers este necesar într-o ţară ca România, care se pretinde a fi… turistică. Tinerii pot învăţa atât să călătorească, să îşi cumpere un pachet turistic, să valorifice experienţele din timpul călătoriilor, cât şi să fie gazde bune pentru turişti sau să lucreze în acest domeniu, denumit uneori “industria viselor”. Pe insulă vor veni şi câţiva bloggeri de turism, care îşi vor împărtăşi din experienţele lor de călătorie.

“Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara şcolii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micuţă, care prinde viaţă 10 zile pe an, am deschis ferestrele, larg, către viitor”, susţine Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă şi scriitor, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Romanian Travel Forum (25)

„Proiectul Atlantykron, pe care îl coordonez din 1990, reprezintă o parte importantă din viaţa mea. Realizez că noi, organizatorii acestui eveniment, purtăm o mare responsabilitate, deoarece contribuim la formarea tinerilor şi încercăm să îi ajutăm să devină mai creativi, să aleagă un drum în viaţă. O spun cu mândrie: Atlantykron a influenţat destinele multor oameni. 25 de ani de activitate în slujba cunoaşterii. Academia a transformat copii în tineri, pe cei tineri în adulţi pregătiţi să înfrunte provocările vieţii. Atlantykron este o experienţă unică incitantă şi nemaiîntâlnită altundeva în lume. Doar 10 zile pe an! Mirajul Atlantykron a adus în acelaşi loc sute de tineri şi experţi în multe domenii ale ştiinţei, culturii şi vieţii, din 15 ţări de pe trei continente, într-un decor natural sălbatic. Departe de agitaţia lumii materiale, participanţii au ocazia de a studia cot la cot cu specialiştii, cu o limpezime, o concentrare şi o pace interioară care nu sunt uşor de găsit la ei acasă ori în clasele tradiţionale. Aceste domenii de studiu ating şi explorează cele mai importante probleme, modelând lumea de azi şi de mâine. Desigur, există distracţie şi aventură din plin pe parcursul programului. Când le pui pe toate la un loc, Academia devine cu adevărat un fenomen al ştiinţei şi culturii, al vieţii şi învăţării, al speranţei de viitor pentru toţi copiii şi pentru toţi oamenii din lume. Sper că veţi găsi acest program interesant şi vă veţi alătura nouă în 2014”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

„În urmă cu 6-7 ani, gândisem un curs de educaţie turistică, pe care l-am susţinut doi ani la rând în cadrul Academiei de Vară Atlantykron de la Capidava. Ei bine, cursul s-a bucurat de atenţie şi am obţinut în urma lui un feed-back bun, astfel că am hotărât să reiau cursul în acest an, cu sprijinul mai multor bloggeri de turism. Niciodată două acţiuni turistice pe acelaşi traseu nu sunt identice. De ce am considerat că este necesar un curs de educaţie turistică şi o carte de profil? Acest lucru a apărut din practică. Foarte mulţi oameni nu deţin elementele de bază ale participării la un program turistic (mai ales atunci când vorbim de turismul de grup).

Consider că este util să ofer câteva repere generale care să-i ajute pe oameni să-şi formeze o mentalitate de turist. Nu ne referim aici, bineînţeles, la veşnicul călător de la un loc de muncă sau de la un partid politic la altul. Ci la mentalitatea omului, care trebuie să-şi schimbe mediul pentru a-şi recăpăta energia fizică şi psihică, pentru a trăi experienţe noi, pentru a cunoaşte lucruri noi.  Ca şi corolar al unui sistem economico-social, turismul reprezintă vârful unei societăţi. O ţară are economie, sistem politic, sistem social, infrastructură… Toate acestea lucrează în favoarea turismului. Sau în… defavoarea lui. Turismul le pune în valoare pe toate”, consideră Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron.

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfăşoară de 25 de ani şi a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărţi, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea şi sub tutela Ministerului Tineretului şi Sportului, şi a primit permanent sprijin şi susţinere din partea mai multor Agenţii Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor), din partea autorităţilor locale – Primăria Cernavoda, a agenţilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavoda. La desfăşurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Forum IT, dar şi unele organizaţii şi instituţii din SUA, precum World Genesis Foundation.

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de science fiction, ocazie care le oferea şansa să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi.

60599554

Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreşte a 24-a ediţie. Aproape un sfert de secol de existenţă.

Menţionăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu etc.

Muzica şi sunetul au, de asemenea, un rol important în cadrul Academiei Atlantykron. Directorul muzical şi de sunet al evenimentului este, din 1999, Mihai Manea, alias „DJ Croco”, inginer de sunet cu mare experienţă, parte din istoria muzicii româneşti precum şi membru fondator şi manager al trupei rock Barock.

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional. Intitulat “Next Generation: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Atlantykron

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 28 August, 2014

    […] când am acceptat provocarea de a participa fie și numai câteva zile în tabăra de vară Atlantykron, nu îmi imaginam exact cum va […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.