A început Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară din România!

„Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, se desfăşoară chiar în acest weekend (16 -17 iulie 2016), în localitatea Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde acest eveniment are loc de câteva sute de ani, la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească perfectă pentru iubitorii de natură.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente încă din 1816.

La Târgul de Fete se adunau odinioară locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica, dis de dimineaţă, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

gaina gastronomie 2015

În zilele noastre, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic, ce durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

gaina tulnicarese 2015

Iată şi programul Târgului de fete de la Găina

În cadrul Târgului suntem invitaţi la o Paradă a portului popular, spectacole folclorice, concerte susţinute de Ro-Mania şi Direcţia 5, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.

Târgul de Fete debutează, sâmbătă, unde la ora 12,00 va începe parada portului popular în cadrul căreia vor defila reprezentanţii comunelor din judeţul Alba dar şi Ansamblul folcloric „Pomnênka” din Cehia. La ora 13,00 este programată finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură” la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. De la ora 18,00 pe scena din Avram Iancu vor evolua Ansamblul Folcloric „Arieşul” din Câmpeni şi Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia.

La ora 19,00 este programat un spectacol deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dar şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Cornel Borza, Cornelia Radocea şi Nicolae Furdui Iancu. La ora 22,00 manifestările din Avram Iancu se vor încheia cu focuri de artificii, iar în seara de sâmbătă Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 vor evolua Gino & Band, Trupa Ro-Mania şi Direcţia 5. Petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii, atmosfera fiind întreţinută de Cristi Mărcuş şi Zenit Concert.

Duminică – Târgul de Fete debutează, la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum, iar oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

gaina crucea iancului 2015

La ora 11,00 va avea loc un spectacol deschis de Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” Alba, urmând recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Traian Jurchela şi Ionuţ Fulea dar şi cu evoluţii ale Ansamblul Folcloric „Pomnênka” din Cehia şi ale  ansamblurilor folclorice din judeţele Arad, Hunedoara, Cluj şi Bihor.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este o sărbătoare populară cu o vechime considerabilă fiind o dovadă vie a tradiţiilor noastre româneşti. Prima atestare documentare datează din 1816, însă specialiştii etnologi susţin că această frumoasă petrecere populară este mult mai veche. Este atât o sărbătoare populară care dăinuie peste ani dar şi încercarea noastră de a susţine şi promova meşteşugurile tradiţionale prin târgul meşterilor populari, portul popular românesc prin parada care deschide an de an Târgul de Fete dar şi muzica populară autentică prin numele mari ale folclorului românesc invitate la fiecare ediţie. Invitaţia noastră este la fel ca în fiecare an: ”Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

Dacă ajungeți la târg, vizitati și Muzeul Memorial Avram Iancu aflat în satul Incești din comună, unde puteți vedea, pe lângă casa în care s-a născut cel supranumit Crăișorul Munților și o expoziție de etnografie cu costume ce atestă portul moțesc. Nu ratați nici Cascada Pișoaia, cunoscută și sub numele de Cascada Miresii, aflată într-o superbă pădure de fag, căderea de apă fiind de 25 de metri. Tocmai din acest motiv este una dintre cele mai mari cascade din Transilvania.

Muzeul Memorial Avram Iancu (23)Cascada Pisoaia Vidra Apuseni (10)
Afis Găina (1)

Update 17.07.2016:

Târgul de Fete va fi organizat în acest an, din cauza vremii nefavorabile, doar la poalele Muntelui Găina, în comuna Avram Iancu, şi nu se va mai urca pe platoul montan aflat la aproape 1500 de metri altitudine. Organizatorii au luat această decizie imediat după debutul sărbătorii din cauza vremii nefavorabile şi pentru siguranţa miilor de participanţi.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă dar şi sâmbătă, pe munte au avut loc mai multe ruperi de nori care au afectat tabăra de corturi dar şi scena pregătită pentru concertele în aer liber. Din cauza precipitaţiilor abundente platoul Găina, unde ar fi urmat să aibă loc manifestările, nu este o zonă sigură pentru participanţi, iar drumul de urcare este dificil astfel încât s-a decis ca tot programul „Târgului de Fete” să se desfăşoare în comuna Avram Iancu.

Organizatorii speră ca, în funcţie de condiţiile meteorologice, să poată organiza, duminică, cel puţin ceremonialul solemn de depuneri de coroane la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, ceremonial prin care sunt cinstiţi erorii neamului şi mai ales „Crăişorul Munţilor” Avram Iancu.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture