8 dintre cele mai frumoase orașe ale Spaniei
Spania…Țara poetului și dramaturgului Federico García Lorca, dar și a celebrului Pictor Salvador Dalí, nu poate fi descoperită într-o singură vacanță.
Multe sunt orașele pe care merită să le vizităm și daca tot l-am menționat pe cel mai popular și influent scriitor spaniol din secolul al XX – lea, Granada ar fi unul dintre ele, cu atat mai mult cu cât este locul de naștere al acestuia. Orașul supranumit giuvaierul din coroana maură în timpul conducerii maure, se află în Andaluzia, la poalele munților Sierra Nevada și este faimos pentru construcțiile sale istorice, motiv pentru care centrul vechi al orașului a fost înscris în 1984 în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de cartierul Albaicin, un vechi district arab cu case din secolul al 14 – lea.
Cel mai important obiectiv turistic al orașului și poate chiar din Andaluzia este Alhambra, un ansamblu de clădiri fortificate, care este format din fortăreața militară Alcazaba, Palatul Nasrid, Palatul Generalife sau „Grădina Arhitectului”, folosit ca palat de vară de către califi și Palatul Renascentist al lui Carol al V-lea. Bineînțeles, nu ar trebui ratată Casa memorială Garcia Lorca care se află în apropiere de Granada. Gustați și din bucătăria cu specific andaluz cu influențe musulmane la unul dintre restaurantele împânzite în tot orașul pentru o experiență culinară deosebită.
Santiago de Compostela ar fi un alt oraș în care vă recomand să ajungeți și care este pe lista orașelor incluse în pelerinajele creștine. Fostă Capitală Culturală a Europei în anul 2000, al cărui centru vechi este înscris în patrimonial mondial UNESCO încă din 1985 atrage cu Catedrala sa, care este vizitată de peste 100.000 de pelerini anual, dar și cu Palacio Gelmirez, Mănăstirea San Paio de Antealtares și Biserica San Martin Pinario. În interiorul catedralei se află o capelă a Relicvelor în care se păstrează și un crucifix din aur care ar conține o bucățică din Sfânta Cruce.
În Cordoba veți avea ocazia să admirați Mezquita, o moschee uluitoare cu sute de arcuri și coloane specific islamice, nu mai puțin de 856 la număr realizate din din jasp, marmură, granit și onyx, care are o catedrală construită chiar în mijlocul acesteia. Moscheea – catedrală cunoscută oficial drept Catedrala Adormirii Doamnei Noastre a beneficiat de extinderi permanente în decursul timpului și a fost la un moment dat cea mai mare moschee din lumea musulmană. Dealtfel, întregul ansamblu este atât de imens încât are în jur de 20 de intrări. Alte atracții ar fi Fortul Regilor Creștini, grădinile cu apă, podul roman (care a apărut în Game of Thrones), Turnul arab, cartierul evreiesc și sinagogile.
Madridul este un oraș pe care vă invit să îl explorați la pas, iar punctul de plecare ar fi Puerta de Sol, kilometrul zero al orașului. Dacă sunteți iubitor de artă, aflați că Madrid găzduiește câteva dintre cele mai importante muzee ale lumii, cum ar fi Muzeul Prado, care expune o serie de colecții semnate El Greco, Rubens, Rafael,Tițian, Botticelli, Caravaggio, Velázquez ori Rembrandt și Muzeul Regina Sofia, care găzduiește inclusiv opere ale lui Dalí și Miró, precum și capodopera lui Picasso: Guernica.
Nu pleca din Madrid fară să viziați Gradina Botanică, care se află în apropiere de Muzeul Prado și care se întinde pe 8 hectare și include aproximativ 90.000 de plante și flori și 1.500 de arbori și, mai ales, treci prin Plazza Mayor, una dintre cele mai frumoase din oraș, unde iarna se organizează Piața de Crăciun. Descoperiți, nu prea departe, cel mai vechi restaurant din lume care funcționează încă din anul 1725!
În Plaza de Oriente puteți vedea schimbarea gărzii de la Palatul Regal, Catedrala Almudena și clădirea Operei.
Citește și Muzee de vizitat gratis în Madrid
La 70 de km de capitala Spaniei, se află Toledo, fostă capitală a Castillei. În mod sigur ați auzit de celebra fortăreață Alcazar care este principalul obiectiv turistic al orașului. Aici veți avea ocazia să vedeți un muzeu al armelor și uniformelor militare începând cu secolul al 19-lea și până în zilele noastre. Catedrala din Toledo vă va atrage cu operele unor mari artiști: El Greco, Rafael, Rubens, Goya și Caravaggio.
Barcelona este, însă, una dintre cele mai populare destinații europene. Aflată pe coasta Mediteranei, Barcelona nu are cum să nu fascineze. Şi ca şi când nu ar fi fost de ajuns, ”Oraşul lui Gaudi” este absolut copleşitor. Moştenirea lăsată de îndrăzneţul arhitect este inegalabilă. Neapărat să bifați Casa Mila și Casa Oaselor, care se află în Patrimoniul Unesco şi Parcul Guell, dar să faceți şi o plimbare pe bulevardul La Rambla şi să admirați La Sagrada Familia, o adevărată capodoperă arhitecturală. Adaugați și Muzeul Picasso pe lista voastră, care deține una dintre cele mai complete colecții de opere de artă ale renumitului artist. Un adevărat oraș al culorilor, Barcelona atrage ca un magnet peste 10 milioane de turiști anual.
Valencia este un oraș perfect pentru o vacanță cu copiii ca să ajungeți cu ei în Bioparc și Parcul Guliver. Având în vedere că se află la distanță aproximativ egală față de Madrid și de Barcelona, puteți trece acest oraș în circuitul vostru. Valencia este un oraș al științei și artei, așa că puneți pe lista voastră următoarele atracții turistice: Oceanograficul (al treilea acvariu că mărime din lume), Grădinile Turia, Atena Coridelor, Palatul Artelor, Turnurile Serranos și Catedrala. Gustați neapărat din delicioasa Paella valenciană!
Sevilla este al patrulea oraș ca mărime din Spania, iar în apropiere de acesta s-au născut împărații romani Traian și Adrian. Legenda spune că orașul a fost fondat de Hercule, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă. Principalele obiective turistice pe care să le admirați ar fi Catedrala, în interiorul căreia se află înmormântat Cristofor Columb, turnul Giralda, Plaza de Espana, cartierul evreiesc Santa Cruz, Plaza del Toros, Turnul de Aur și ruinele de la Italica.
După cum v-ați dat seama, Spania abundă în istorie la tot pasul și va atrage întotdeauna milioane de turiști prin frumusețea sa exotică, prin plajele cu nisip fin și apa cristalină a mării Mediterane, dar și prin gastronomia mediteraneană, de care vă veți îndrăgosti iremediabil.
De reținut:
Din 7 iunie s-au deschis granițele pentru toți călătorii vaccinați din orice țară, care intră în Spania, fară a mai fi nevoie să facă un test COVID. Mai exact, începând cu această dată, toți pasagerii care sosesc din România pe cale aeriană trebuie să prezinte la intrarea în Spania unul dintre următoarele documente: un certificat care atestă vaccinarea completă împotriva COVID-19 cu cel puțin 14 zile anterior călătoriei; un test molecular tip PCR negativ sau un test antigen negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior călătoriei; un certificat de vindecare post-COVID-19 (acesta poate fi un document eliberat de un serviciu medical la 11 zile de la depistarea infectării cu virusul SARS-CoV-2. Acest certificat este valabil pentru o perioadă de 180 zile). Consultați site-ul MAE pentru modificări de ultimă oră privind călătoria în orice destinație alegeți.