5 orașe din Bulgaria care mi-au rămas în suflet
Mă tot gândesc de ceva vreme care ar fi destinațiile din străinătate în care aș călători imediat după ce se va termina cu această pandemie de coronavirus și gândul mă poartă spre Bulgaria, țară pe care am vizitat-o de nenumărate ori în decursul vieții. Și nu mă refer aici doar la litoralul bulgăresc, unde sunt convinsă că ați fost de nenumărate ori, ci la multe alte orașe fascinante.
Veliko Tarnovo
De la o vacanţă de relaxare, tot mai mulţi preferăm să explorăm Bulgaria şi cultural, mai ales că în această țară regăsim multe orașe medievale, cum este Veliko Tarnovo, care se află la circa 180 de kilometri de București.
Veliko Tarnovo, vechea capitală a celui de-al Doilea Ţarat Bulgar, se întinde pe trei dealuri: Tsarevets, Trapeziţa și Sveta Gora și este una dintre cele mai vechi aşezări din Europa. Monumente, străduţe înguste cu meşteşugari, picturi la tot pasul, panorame deosebite şi un spectacol de lumină şi sunet pe timpul verii spre înserat, fascinează şi farmecă deopotrivă.
Un loc legendar, un oraș bogat în biserici medievale, precum bisericile Sfinții 40 Mucenici, Sf. Dumitru, Sf. Apostol Petru și Pavel, ne invită să îl descoperim. Pe dealul Tsarevets se află Palatul Ţarului și Patriarhia Bulgariei.
Restaurantele care ne ies în cale, micuțe și cochete, ne incită toate simțurile, mâncarea bulgărească fiind foarte gustoasă și ieftină, iar în Veliko Tarnovo sunt și deserturi fabuloase. Pentru a vizita tot orașul vă puteți caza la un hotel la prețuri decente, începând cu 30 de euro pe noapte.
Nessebar
Orașul medieval Nessebar a intrat în Patrimoniul Mondial Unesco, orașul vechi fiind un adevărat monument istoric, împânzit de biserici vechi din piatră și case de un farmec deosebit. Clima mai însorită din Nessebar îl face foarte căutat pentru vacanțele la mare, chiar și în lunile mai puțin călduroase, eu însami am fost de nenumărate ori și nu mă satur să îl vizitez ori să îmi petrec câteva zile aici, trăind cele mai frumoase vacanțe în Nessebar.
În Nessebarul vechi există hoteluri micuțe care înconjoară peninsula, cu terase minunate unde putem gusta mâncăruri pescărești, privind marea în zare.
Pentru familiile cu copii recomand cazarea în hotelurile din Nessebarul nou, cu multe facilitați pentru ei, dar și excursiile cu vaporașul care se fac spre Sunny Beach din Nessebarul vechi, sunt o adevărată plăcere, iar în stațiune exista și un Aqua Park.
Kazanlak
Kazanlak este recunoscut pentru Valea Trandafirilor și Mormintele Tracilor. Acesta se află în provincia Stara Gora, la poalele munților Balcani, la o distanță de circa 200 km atât de Sofia cât și de Burgas. Orașul a devenit celebrul datorita extracțiilor de ulei de trandafir.
Din 1903, în prima săptămână din iunie, la Kazanlak se sărbătoresc trandafirii, printr-un festival care include parade, spectacole, dar și concursuri la care vin vizitatori din toată lumea. Mai mult de 85 % din producția mondială de ulei de trandafiri își are originea în faimoasa Vale a Trandafirilor, iar uleiul este supranumit ”aurul lichid”, deoarece este mai scump decât acest metal prețios.
În Valea regiunii Kazanlak se afla o concentrație mare de monumente care aparțin culturii tracice.
Melnik
Melnik este un oraș din provincia Blagoevgrad, din sud-vestul Bulgariei, în Munții Pirin, o rezervație arhitecturală cu zeci de clădiri monumente culturale. Deși este cel mai mic oraș din Bulgaria, păstrează statutul de oraș din motive istorice. Celebrele Piramide de Nisip din Balcani care s-au format în Melnik datorită eroziunii produse de precipitații și vânturi asupra formațiunilor nisipoase, reprezintă atracții cu adevărat unice în Peninsula Balcanică.
Sofia
O plimbare de câteva ore prin Sofia vă poate face să o vedeți dintr-o altă perspectivă pe care nu v-ați fi imaginat-o înainte. Orașul a fost locuit încă din anii 7000 i.e.n., fapt ce îl poziționează ca unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei.
În mijlocul Sofiei, denumită Ulpia Serdica, pe când făcea parte din Imperiul Roman, se află ruinele foarte bine conservate ale orașului. Amfiteatrul, construit între secolele al III-IV-lea e.n. pe vremea împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare, avea o arenă de 10 metri și chiar dacă era mai mică decât Coloseumul din Roma, era una dintre cele mai mari din partea de est a Imperiului Roman.
Sofia este, cu siguranță, un oraș turistic care are ce arăta. Mai mult decât atât, a fost inclus în anul 2017 într-un Top 10 al celor mai ieftine capitale europene. În același timp, Sofia este un oraș viu și prin prisma distracțiilor deoarece este plin de cafenele și baruri, cluburi și restaurante care atrage pe oricine dorește să petreacă momente de relaxare într-un ambient plăcut și cu preparate din bucătăria tradițională bulgărească.
Bulgaria se lasă mereu redescoperită și veți rămâne surprinși cât de multe atracții turistice are de oferit!
Citește și “Cuibul liniştit” al Reginei Maria: Castelul din Balcic şi Grădina Botanică