5 insule grecești perfecte pentru o vacanță estivală

Chiar dacă nu am avut o iarnă friguroasă și suntem în plină pandemie de coronavirus, toți așteptam cu nerăbdare vara ca să ne bucurăm iar de mare și de soare. Cine iubește Grecia, cu greu poate alege din multitudinea de destinații pe care această țară mediteraneană le oferă. Prin urmare, m-am gândit să vă ispitesc cu câteva destinații de vacanță pe una dintre insulele grecești atât de frumoase.

Insula Thassos

Una dintre insulele pe care vi le recomand pentru o vacanță estivală este Thassos, care este numită astfel după fiul regelui Tyros și este o insulă acoperită în mare parte cu păduri. Pe insulă se găsesc din abundență pomi exotici, precum măslini și portocali, dar și plante și flori sălbatice. Nordul insulei este mult mai verde, în timp ce sudul acesteia este ceva mai arid, cu maluri stâncoase și plaje mai puțin nisipoase și mai mult cu pietriș (precum Potos, Limenaria, Tripti sau Pefkari). Deoarece este o insulă bogată în plaje, acestea nu sunt foarte aglomerate, iar golfurile sunt minunate, numai bune pentru o porție de stat la soare. De altfel, aici se află stațiunile turistice, precum Skala Potamia, Potos sau Limenaria.

Pentru a descoperi farmecul insulei, porniți într-o excursie în interiorul acesteia. Grecii își ridicau așezările astfel pentru a fi ferite de atacurile piraților de altădată.

Atracțiile turistice pe care le-ați putea vizita în Thassos sunt situl arheologic Agora, Teatrul Antic și Acropolele, cel puțîn pentru că să vă convingeți că insula Thassos nu este destinată numai unei vacanțe liniștite la malul marii, ci și unui concediu activ.
Insula Ammouliani

Insula Ammouliani

În Insula Ammouliani, aceasta bijuterie de numai 4.5 kilometri pătrați, care se află între brațele Athos și Sithonia ale peninsulei Halkidiki, veți petrece o vacanță liniștită, într-un cadru natural încântător, mai ales că puteți să admirați în depărtare Muntele Athos și chiar să porniți într-o croazieră până acolo. Dacă în Thassos ajungeți cu mașina până în Kavala ori Keramoti și apoi cu feribotul, în insula Ammouliani veți lua feribotul din Tripity, care se află la circa 120 de kilometri de Salonic. Pe insulă veți putea admira măslinii, pinii, chiparoșii și cactușii, iar în zona portuară vă veți bucura de faimoasele taverne grecești. Admirați Biserica Sfantului Nicolae care are catapeteasma pictată de călugării de la Athos și Muzeul de Folclor în care sunt expuse piese de mobilier vechi, costume populare, țesături și vase de cupru și ceramică. Străduțele strâmte și întortocheate, casele cochete străjuite de palmieri, leandri și rodii, vă vor îmbrățișă cu farmecul lor, iar plajele vă vor surprinde cu nisipul fin și apa limpede.

Insula Rhodos

Măcar o dată în viață, însă, ar trebui să meargeti în Insula Rhodos, supranumită Insula Soarelui deoarece se bucură de peste 300 de zile frumoase pe an. La distanță de circa o oră și jumătate de zbor din București, Rhodos este cea mai mare din grupul de insule Dodecanese și se află chiar acolo unde se întâlnesc mările Egee și Mediterană. În centrul istoric al capitalei puteți vizita Palatul Marilor Maeștri și Acvariul, iar în partea antică a orașului puteți să vedeți ruinele templelor lui Zeus, Atena și Apollo, precum și Stadionul și Teatrul de altădată, dar adevăratele atracții sunt plajele cu nisip fin și apă cristalină, distinse cu Blue Flag. Vă recomand un tur al insulei care v-ar costa în jur de 30 de euro, dar face toți banii fiindcă veți vizita Acropolele din Lindos, Biserica Filerimos și locul numit 7 Izvoare.

Citește și Ceramica de Rodos, veche tradiție elenă

Insula Creta

O insulă fabuloasă este Creta, cea mai mare dintre insulele greceşti, cu un litoral de peste 1000 de kilometri, destinație în care puteți ajunge cu zbor direct din București pe aeroportul din Chania. În Creta vizitați Muzeul Arheologic Heraklion, care găzduieşte o colecie de fresce și artefacte minoice.

Insula Evia

Peisajele încântătoare ale insulei Evia, care se întinde de la vârful Peninsulei Pelion până în sudul coastei Attika, monumentele istorice, plajele neexplorate, facilitățile de ski moderne, rutele de hiking și trekking, izvoarele termale și, de asemenea, varietățile culinare, fac din această insulă o destinație perfectă pentru un concediu activ, dar și relaxant deopotrivă.

Și pentru că am amintit de gastronomie, în orice insulă grecească vă invit să alegeți varietățile delicioase de pește, fructele de mare, preparatele cu brânză locală, sortimentele de măsline, iar în Ammouliani delectați-vă cu amygdalota, un desert cu marțipan.

Atmosfera de vacanță care învăluie Insulele Grecești, varietatea hotelurilor și pensiunilor, a tavernelor tradiționale și restaurantelor specifice, se potrivesc perfect pentru orice tip de buget, iar culoarea ireal de albastră a marii cu nuanţele de turquoise atât de fascinante care ne întâmpină în toate golfurile vă va cuceri pentru totdeauna.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture