5 destinații de schi din Austria

Se pare că la noi iarna se lasă așteptată, deși a fost anunțată una foarte grea… Daca vrem să ne bucurăm de zăpadă mai repede și suntem iubitori ai sporturilor de iarnă am putea să mergem în Austria, unde se află unele dintre cele mai bune stațiuni de schi din lume.

În Romania, iarna este destul de capricioasă, iar sezonul de schi nu este foarte lung. În Austria, ninge adesea chiar și în aprilie sau mai, iar tarifele la cazare sunt mai mici atunci. În plin sezon, acestea depășesc binișor 100 de euro pe noapte, dar frumusețea peisajelor din cele mai bune stațiuni de schi ale Europei, te va lăsa fară cuvinte.

M-am gândit să iți recomand câteva dintre cele mai căutate destinații de ski din Austria, în care zăpada este asigurată de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii mai.

1. Obergurgl

Obergurgl este unul dintre cele mai înalte sate de schi din Europa, situat la 1.930 m deasupra nivelului mării în valea Ötztal a Tirolului. Având în vedere că este conectat la cătunul Hochgurgl, cele două sate se combină pentru a crea o zonă de schi în care există zăpadă de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii mai. Aceasta zonă numără nu mai puțin de 25 de telescaune și 112 km de pârtii de schi. Bucură-te de această atmosferă deosebită și savurează o plimbare pitorească cu telecabina care te va duce la unul dintre cele mai frumoase puncte de vedere ale Tirolului, cu priveliști asupra întregului lanț alpin, inclusiv a Dolomiților din Sud. În Obergurgl se mai poate practica alpinismul ghidat, se pot face trasee de drumeție de iarnă, dar și plimbări cu trăsura. În barurile și restaurantele elegante vei fi servit cu șampanie fină și delicatese rafinate. Deși are o reputație de destinație de schi pentru familii sau începători, există acces la o rețea de pârtii care ajung până la 3.080 m.

2. Ischgl

Pentru o experiență mult mai bogată, iți recomand Ischgl, în care vei găsi 239 de kilometri de pârtii de schi cu diverse grade de dificultate și telecabine de ultimă generație, motiv pentru care este astăzi una dintre cele mai populare zone de iarnă din Austria și din lume. Supranumit Mecca din Alpi, Ischgl te va ispiti inclusiv în materie de cumpărături, precum și cu preparate culinare faimoase. Ca să nu mai vorbesc de divertisment și concerte cu artiști de top, cum este concertul său anual de Paște de la Munte, una dintre cele mai mari petreceri de primăvară din Alpi, un eveniment care atrage peste 20.000 de turiști. În zilele de miercuri ai ocazia să vizitezi Muzeul telecabinei, în care vei vedea obiecte și dispozitive vechi, precum o telegondă din anii 60, schiuri, cizme, tobogane și echipament de salvare.

3. Sölden

De Sölden ai auzit, probabil și dacă ești cinefil, pentru că a fost o locație pentru mai multe scene din Spectre, al 24-lea film cu James Bond. Astfel, vei avea ocazia să vezi restaurantul Ice Q care a apărut în film și o instalație cinematografică numită 007 Elements, care a fost construită la o altitudine amețitoare de 3,050 metri deasupra nivelului mării și care este dedicată lumii lui James Bond, o invitație ca să descoperi lumea interactivă a agentului secret în Sölden. În sezonul de schi 2019-2020 sunt date în funcțiune un teleschi de ultimă generație și o telegondolă cu 23 de cabine. Satul tirolez St. Anton, situat la o altitudine de 1.300 m la poalele Pasului Arlberg, oferă activități sportive și de relaxare într-un adevărat paradis de zăpadă care a devenit faimos cu mult înainte de Campionatele Mondiale de schi alpin din 2001. 88 de căi ferate montane și ascensoare oferă schiorilor și snowboarderilor accesul la peste 300 km de pârtii.

4. St. Anton

Stațiunea St. Anton este denumită leagănul schiului alpin, deoarece a găzduit primul club de schi din țară, prima cursă de schi, iar aici s-a construit primul teleschi din Austria. Acest sat de munte tirolez îmbină armonios modernismul cu originalitatea și farmecul tradițional, unde poți lega prietenii la o masă copioasă stropită cu vin din belșug.

5. Kitzbühel

Următoarea recomandare, Kitzbühel, este o destinație de vacanță de 365 de zile, o stațiune de schi de vis la munte cu accesibilitate ușoară. Munții sunt plini de zăpadă din decembrie până în aprilie. Aici vei găsi aproximativ 230 de km de parții de toate gradele de dificultate, precum și parcuri de zăpadă ori trasee de tobogan natural. Cu un total de 57 de telecabine și ascensoare ultra-moderne, Kitzbühel este unul dintre cele mai legendare orașe de sport de iarnă din Alpi.

În Austria te aşteaptă domenii schiabile cu pârtii deschise până târziu în seară ori cu posibilităţi de schi cu nocturnă pentru a putea profita la maxim de acest sport. Poți alege câteva zile de vacanta într-una dintre stațiunile pe care ți le-am recomandat sau poți chiar pleca într-un circuit cu autocarul, destinat special acestui sport, care să includă cazare, demipensiune și lecții de schi, la un tarif de circa 650 de euro de persoană. Alegerea iți aparține!

Update februarie 2021:

  • Verificati pe site-ul MAE conditiile de intrare pe teritoriul austriac. Începând cu data de 15 ianuarie 2021, orele 00:00, persoanele care vor călători în Republica Austria au obligaţia ca, în prealabil, să se înregistreze online, prin completarea unui document denumit ”Pre-Travel-Clearance – PTC”. Persoanele care călătoresc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria, cheltuielile fiind suportate de către persoanele în cauză. În plus, începând cu data de 10 februarie 2021, toate persoanele trebuie să prezinte, la intrarea în Austria, rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. În situația în care testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (PCR sau antigen) nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data intrării în Austria.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture