12 motive pentru a vizita Verona

Iată că am ajuns pentru a doua oară în Verona, al doilea mare oraș din regiunea Veneto, unul dintre cele mai prospere orașe ale Italiei de Nord. Dacă prima dată când am hoinărit câteva ore prin acest oraș al îndrăgostiților mă gândeam să nu ratez Casa Julietei, acum am descoperit alte obiective demne de a fi vizitate cu prioritate, cu atât mai mult cu cât se știe că povestea lui Romeo și a Julietei este numai o ficțiune a lui Shakespeare….

Verona (199)

Verona (144)

Numai dorința noastră de a crede în dragoste necondiționată și absolută a născut în Verona spiritul turistic ce i-a determinat pe veronezi să transpună povestea în realitate și să ne facă să ne înghesuim pentru o poză cu Julieta și pentru a atârna un lăcățel al dragostei chiar sub balconul prea frumoasei fete. Cuplurile romantice sigur vor adora orașul!

Prin urmare, dacă vrei să faci turism în Italia, Verona ar putea fi unul dintre orașele cu care să începi, de preferat primăvara, când începe sezonul turistic. Și dacă vremea în Verona este frumoasă, imaginile sunt spectaculoase. Din păcate, noi am prins înnorat, dar acest fapt nu a știrbit din frumusețea orașului. Iată care ar fi obiectivele turistice din Verona pentru care merită să o vizităm:

1. O plimbare prin Piazza Bra

Toate drumurile duc în Piața Bra sau mai bine zis acesta este locul în care începe traseul turistic de vizitare al orașului. Alocați-vă câteva ore și purtați încălțăminte comodă!

Verona (79)

Chiar din piață aveți ocazia să vedeți câteva atracții majore înconjurând grădina centrală cu fântâna arteziană. Grădina a fost un loc de paradă al soldaților Italiei unificate în 1866, putându-se vedea statuia lui Victor Emanuel al II-lea, primul rege, stând de strajă. Academia Filarmonică ridicată în 1543 ascunde câteva comori, de la colecții rare de manuscrise până la instrumente muzicale antice. Teatrul Filarmonic, construit în 1732, reconstruit, totuși, după un grav incendiu ce s-a produs în 1749, este o altă atracție. În piață se mai regăsesc așa numitele Porți, dar și Palatul Barbieri, acum Primăria orașului.

Verona (81)

Verona (48) Verona (49)

Verona (63)
2. Un spectacol incendiar în Arena din Verona

Neapărat să ajungeți la Arena din Verona, aflată tot în Piața Bra, cel mai mare amfiteatru al Italiei de Nord (încap 25.000 de suflete) construită pentru luptele cu gladiatori. În Amfiteatrul Roman veronez ridicat cu 50 de ani înaintea fratelui sau mai celebru, Colosseumul din Roma, încă se țin spectacole. Astăzi, se află în Patrimoniul Mondial Unesco. Nu aveți timp de spectacole, admirați-l!

Verona (88)Verona (102)

3. Shopping pe Via Mazzini

O plimbare pe artera principală de shopping a Veronei, Via Mazzini, numită după un erou naționalist (în trecut Strada Nouă), o stradă cu multe magazine de firmă. Aici găsiți și un magazin Disney, de unde am cumpărat și noi păpuși pentru Diana. Acum găsiți și în București, la Promenada Mall. Mai mult decât atât, se află și câteva clădiri de renume, precum Biserica Santa Maria de la Scalla, Biserica San Nicolo și clădiri ce au aparținut Ghetoului Evreiesc.

Verona este un centru comercial cu adevărat vibrant și foarte căutat de turiștii amatori de cumpărături.

Verona (109)

4. O poză la Casa Julietei

Casa Julietei (Casa di Giulietta), la care am ajuns făcând stânga pe Via Capello (după numele familiei Capulet), la sfârșitul străzii Mazzini, este acel must see al orașului. După puhoiul de lume care merge acolo va veți da seamă unde e! În orice caz, indicatoare sunt peste tot.

Verona (145)

În curte mare aglomerație pentru a face poze cu Statuia Julietei și a pune mână pe sânul stâng, pentru noroc în dragoste. Se pare că mulți au făcut-o după pieptul ei drept lucios care se vede acum! Dacă ai un lăcățel (poți cumpăra și de acolo), prinde-l pe un gard să îți pecetluiești iubirea. ..Nu știu dacă cei care au făcut-o au rămas împreună for ever, dar nu cred că are ce strica, parcă e 5 euro unul, eu am zis pas și de această dată, câte lăcățele să prind într-o viață?…L-am luat, e arvunit și gata!

Verona (121) Verona (140)

Cine dorește să viziteze casa, plătește 6 euro și face poze și din balcon. Care a fost adăugat ulterior, în 1920, să nu uitați asta…Si încă ceva: o mențiune a acestei tragedii apare mai întâi în Divina Comedie a lui Dante, abia apoi în tragedia lui Shakespeare. Îndrăgostiții scriu pe pereții gangului, acoperiți cu gumă și anul asta pe leucoplast! Nu de alta, dar nu mai e loc…

Verona (119)

5. Un popas în Piazza Erbe

Piața Erbe urmează în dreapta, după ce părăsești gangul de la casa Julietei și a reprezentat mult timp centrul Veronei. Aici a fost și primăria în secolul al XII-lea. Interesant este că în această piață s-a născut Universitatea din Verona în 1339. În piață găsim Fântâna Madonei din Verona (protectoarea Veronei) și Palatul Maffei cu ale sale statui aflate în registrul superior: Hercule, Jupiter, Mercur, Apollo și Minerva. Vă va sări în ochi și Arcul Coastei (Arco della Costa).

Verona (149)

6. O panoramă din Turnul Lamberti aflat în Piazza dei Signori

Piața Signori (Piazza dei Signori) sau Piața Dante, fost centru politic medieval. Aici te poți urca în Turnul Lamberti pe Scara Dreptății (Scala della Ragione) pentru a vedea o panoramă frumoasă a orașului, aflat chiar la Palatul Ragione (Palazzo della Ragione/Palatul Dreptății). Nu întâmplător se află aici Bocca del Leone (Gura Leului). Mai întâi tragi o ochiadă la statuia lui Dante din centrul pieței, gândindu-se la Divina lui Comedie…

Verona (155) Verona (181)

7. O vizită la Arche Scaligere

Arcul Scaligere (mormintele familiei Scaglieri, familie ce s-a impus în oraș până în anul 1200, pentru a fi izgonită după aproape 200 de ani de familia Visconti), reprezintă un ansamblu decorat cu cupole din piatră sculptată, aflat chiar lângă Biserica Santa Maria Antica, fostă capelă privată a familiei. Nu avea rost să dăm 1 euro pentru a intra în perimetru, se vedea tot de la intrare. Chiar nu știu de ce au pus taxa și dacă plătea cineva. Dacă va aflați aici să știți că în dreptul lor, cum le ocoliți pe dreapta, se află și Casa lui Romeo (chiar a trăit o familie Montague aici). Nu era acasă…, așa că am pornit-o spre următorul obiectiv, nu înainte de a admira Adige.

Familia Scaglieri a avut un rol important în dezvoltarea Veronei, transformând-o într-un puternic centru comercial și cultural, faimoasa Divina Comedie a lui Dante luând naștere chiar aici.

Verona (198)

8. Un moment de reculegere la Biserica Santa Anastasia

Biserica Santa Anastasia, lăcaș al călugărilor dominicani ce au ridicat-o între secolul al XIII-lea și al XV-lea, este cea mai mare biserică din Verona, poziționată chiar în centrul medieval al orașului. Biserica este construită din cărămidă roșie, în stil gotic și se află în apropiere de Ponte Pietra, așa că puteți să mergeți spre Teatrul Roman. Și urcați mai sus, spre castel, pentru o clipă de odihnă și meditație, admirând râul Adige, al doilea curs de apă important al Italiei.

Verona (323)

Verona (235)Verona (248)

9. O panoramă a Veronei de pe Dealul San Pietro

Dealul San Pietro. Pentru priveliștea asupra Veronei ce se vede din dreptul castelului cu același nume, m-aș întoarce în Verona! Aș pierde ore pentru a câștiga, de fapt, momente de maximă intensitate… La poalele Castelului San Pietro se află Teatrul Roman, încă în restaurare. Plătiți 1 euro și vizitați ce a mai rămas din el. Centrul antic al Veronei abundă în ruine romane.

Verona (233) Verona (371) Verona (310) Verona (321)

10. Vizitarea Domului

Nu ratați Catedrala din Verona (Domul) la care puteți ajunge întorcându-vă pe Ponte Pietro, fiind destul de aproape. Pe mine nu încetează să mă fascineze bisericile italienești! Adevărate opere de artă!

Verona (396)

11. Poarta Borsari

La Poarta Borsari, se poate ajunge întorcăndu-vă pe străduțe spre Piața Erbe, apoi o luați direct pe strada cu același nume. Nu de alta, dar drumul vă duce pe strada Cavour până spre Castelvecchio. În vechime, poarta reprezenta un drum de trecere important și era flancată de două turnuri. Multe palate și pe această stradă, inclusiv Palazzo Medici, ridicat în stil gotic venețian. Anul trecut am intrat și în Biserica San Lorenzo, ridicată pe un punct de observare român.

Verona (400)

12. O vizită la Castelul Vechi

Castelvecchio (numit în trecut San Martino în Aquaro, după numele unei biserici demolate), este un obiectiv major al orașului. Plimbați-vă pe Podul Scaligere ce pornește din dreptul Castelului și traversează Adige spre Arsenal, dedicat Împăratului austriac Franz Josef. Puteți vizita și muzeul din castel. Veți vedea multe relicve ce va poartă prin timp (sculpturi, picturi și statui).

Verona (403)Verona (435) Verona (425)

Luați, însă, o pauză de masă și mâncați o pizza…Noi am mâncat la Pizzeria Ristorante Liston de pe strada Dietra Listone, foarte aproape de Piața Bra, care dă în strada Roma, ce te duce și ea la Castelvecchio. Încercați cu anghinare!

Verona (77)

Verona (70)

Verona (67)

Nu ratați nici muzeele Veronei, ce cuprind colecții de artă din perioada romană, ca să amintesc numai de Muzeul de Istorie Naturală din Verona ce cuprinde colecții valoroase de fosile și piese arheologice).

Nu în ultimul rând, opriți-vă și admirați detaliile orașului! Un oraș viu, plin de turiști, un oraș romantic prin excelentă, un oraș arhitectural, istoric. Merită!

Verona (282) Verona (251)

 

Verona (255)Verona (397)De reținut:

 • Oficiul de turism al Veronei se află în Piața Bra, pe strada Alpini nr. 9. Programul este de luni până vineri între orele 9.00-19.00 și în weekend între orele 10.00-17.00.
 • Dacă stați mai multe zile, puteți cumpăra cardul veronez ce vă oferă reduceri importante la biletele de acces în biserici, muzee și îl puteți achiziționa fie din ele, fie de la oficiile de turism.

Verona (58) Verona (80) Verona (82) Verona (104)Verona (143) Verona (117) Verona (130)Verona (151) Verona (152) Verona (153) Verona (166) Verona (171)Verona (189) Verona (193) Verona (194)Verona (209) Verona (218) Verona (275) Verona (319) Verona (335)Verona (370) Verona (373)Verona (379) Verona (382)Verona (411) Verona (439)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

7 Responses

 1. Raluca says:

  Frumoasa Verona! Singurul lucru care mi-a displacut a fost aglomeratia si nebunia de la casa Julietei, nu aveai loc sa arunci un ac in curte.

 2. Gianina says:

  Frumos oras!Nici n-am stiut ca are atatea obiective,intr-un spatiu atat de restrans,si cat de bine sunt intretinute.
  Cat costa o pizza?Si era mai mica ca la noi sau mi s-a parut?
  Si v-ati dus special sa vedeti Verona sau ati calatorit prin Italia?

  • Pizza era medie. In Verona am fost de doua ori in stagii de pregatire in turism. Am mai vizitat Italia si cu alte ocazii (Roma, Florenta, Verona). Italia este tara mea preferata!

   • Gianina says:

    A,am inteles!Te-am intrebat atatea crezand ca ati fost in vreun city break.Si de pret am intrebat ca,chiar nu stiu,la “mama” ei cat e o pizza.Mersi pentru lamuriri!
    Cat mai multe calatorii frumoase!

 3. Verona este un oraș foarte frumos, deși mai puțin cunoscut decât Roma sau Veneția. Mi-a plăcut articolul! Succes!

 4. Vali Crintea says:

  Ati imbracat in cuvinte foarte potrivite aceste fotografii si va multumesc pentru indicatii.

 1. 18 February, 2015

  […] să facă și ce să viziteze și care mai da și la alții sfaturi! Și nu-i așa?? Numai în Verona stiu cât mi-am rupt picioarele… Pe mine nu ai să mă găsești bălăcindu-mă în vreo […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture