10 oraşe de vizitat în Europa
Cred că Europa este pe locul întâi când vorbim de vacanţe, de locurile minunate unde am dori să mergem. Unul dintre motive ar fi acela că este o destinaţie mai accesibilă atât ca timp, cât şi ca bani.
Acum câţiva ani mi s-a întâmplat să fiu în cumpănă şi să nu ştiu care dintre cele două oraşe pe care le ochisem, să fie pe lista mea de vacanţă din vara aceea (Roma sau Paris), aşa că m-am gândit vă sugerez câteva dintre oraşele must see europene, fără a avea pretenţia de a fi cele mai grozave, însă cu siguranţă nu ar trebui ratate (by the way, am ales Paris şi apoi am schimbat biletul de avion pentru Roma…) Lista este aleatorie şi vor mai urma şi alte oraşe.
1. Londra
Londra este unul dintre cele mai importante oraşe şi mai cosmopolite oraşe de pe mapamond, cum să nu îl vizitezi?Capitala Angliei abundă în atracţii turistice simbol, o parte dintre ele fiind incluse în Patrimoniul Mondial Unesco, cum ar fi Turnul Londrei sau Palatul Westminster, iar punctul de atracţie major al Palatului Parlamentului este Big Ben, cel mai mare ceas cu clopot şi patru feţe din lume, Să nu uităm de celebra roată gigantică ce se află pe locul 4 în lume, London Eye, poziţionată pe malul stâng al Tamisei, chiar în centrul oraşului.
Oraşul fascinează prin clădirile vechi tipic englezeşti ce nu par stânjenite de giganţii de beton şi sticlă cu forme cât mai futuriste, ca şi când arhitecţii s-ar fi luat la întrecere.
Musai să faceţi o plimbare prin parcurile londoneze, dar şi de-a lungul Tamisei dinspre London Eye până spre Tower Bridge. Veţi rămâne fascinat de podurile ce traversează râul, iar dacă aţi obosit vă puteţi relaxa la unul dintre pub-urile înşirate de-a lungul acesteia.
2. Verona
Verona a dat lumii una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste: Romeo şi Julieta. Oraşul respiră iubire prin toţi porii şi ori de câte ori l-aş vizita, nu m-aş putea sătura de el. Cu peste 2000 de ani de istorie, Verona atrage prin fiecare metru pătrat, nu degeaba este inclus în Patrimoniul Unesco, amfiteatrul aflat în Piaţa Bra fiind al treilea ca mărime după cel din Roma, inspiraţie pentru Dante Alighieri cu a sa Divina Comedie.
Nu rataţi o plimbare pe artera principală de shopping Via Mazzini, Verona fiind un centru comercial cu adevărat vibrant şi foarte căutat de turiştii amatori de cumpărături, evident, după ce aţi vizitat Casa Julietei. Nu mergeţi fără un lăcăţel la voi, pentru a vă pecetlui dragostea! 🙂
3. Barcelona
Aflată pe coasta Mediteranei, Barcelona nu are cum să nu te fascineze. Şi ca şi când nu ar fi fost de ajuns, ”Oraşul lui Gaudi” este absolut copleşitor. Moştenirea lăsată de îndrăzneţul arhitect este inegalabilă. Neapărat să bifaţi Casa Mila, aflată în Patrimoniul Unesco şi Parcul Guell, dar să faceţi şi o plimbare pe bulevardul La Rambla şi să vizitaţi La Sagrada Familia. Faţada Naşterii Domnului, realizată de către Gaudi însuşi are partea centrală de forma unui chiparos învăluit de porumbei.
Găsiţii aici tarife pentru un city break la Barcelona, un adevărat oraş al culorilor, care vi se va întipări în suflet!
4. Viena
Vorbeam mai sus de Gaudi, dar şi austriecii l-au dat lumii pe pictorul şi arhitectul Hundertwasser, iar o vizită în Viena fără a vedea Hundertwasserhaus, casa ondulată stropită cu pete de culoare roşie, galbenă şi albastră, este de neconceput. Treceţi şi Parcul de distracţii Prater pe listă, precum şi Catedrala Sf. Ştefan, dar nu plecaţi din Viena fără a ajunge pe muntele Kahlenberg, trecând prin pădurea vieneză, de unde veţi vedea o panoramă superbă a fostei capitale imperiale. Evident, reşedinţele Casei de Habsburg nu trebuie ratate: Palatul Hofburg şi Palatul Schonbrunn, unde vă recomand să participaţi la ceremonia de preparare a ştrudelului vienez, atât de iubit de austrieci.
5. Praga
Praga trebuie vizitată după Viena şi Budapesta şi asta pentru că mi se pare mult mai frumoasă decât cele două şi dacă am vizita-o înainte, nu am gusta pe deplin cele două oraşe legate odată prin Imperiul Austro-Ungar. Gustaţi minunatele knedlik, găluştele celebre ale cehilor (mai fac şi nemţii ceva), preparate în fel şi chip, dar mai ales acompaniate de un sos pe măsură, alături de o bucată de carne gustoasă. Mâncarea e tare ieftină la cehi, iar în centrul ”Oraşului de Aur” găsiţi multe restaurante.
După o masă copioasă, faceţi puţină mişcare spre Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Praga şi care se află în Piaţa Vechiului Oraş. Din oră în oră se deschide o uşiţă deasupra Ceasului Astronomic al turnului prin care iese Iisus urmat de cei 12 apostoli în bătaia de clopot a ceasului, procesiunea fiind foarte urmărită de mulţimea adunată în faţa Primăriei. Nu departe se află câteva muzee inedite: Muzeul Ciocolatei, Muzeul Sexului şi Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortură. Acuma, eu zic că este o legătură între ele de sunt aproape unul lângă altul 😉 . Mai e şi Muzeul Figurilor de Ceară, dar culminaţi vacanţa în Praga cu Castelul praghez, considerat cea mai veche fortăreaţă medievală din lume şi Catedrala Sf. Vitus, cea mai mare biserică din Praga, la care ajungeţi imediat traversând Podul Carol, unde veţi regăsi şi Muzeul Păpuşilor, al doilea astfel de muzeu din lume.
Citeşte şi Castele de vizitat în Praga şi împrejurimi
6. Karlovy Vary
Karlovy Vary este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Cehiei, foarte adulat de regi şi regine care veneau aici pentru băile termale care au făcut cunoscută staţiunea. Dacă nu veţi ramane surprins de aşezarea de excepţie de-a lungul Văii Teplei, în mod sigur vă va convinge faimoasa băutură tradiţională Becherovka fabricată din 32 de plante şi scorţişoară, ce are o vechime de peste 200 de ani, pe care o puteţi degusta gratis în Muzeul Jan Becher, ce se află în apropiere de centrul oraşului, care prezintă şi tehnologia de fabricaţie. Seamănă la gust un pic cu bitterul suedez. Evident, o puteţi cumpăra din magazine sau savura pe îndelete într-unul din restaurantele luxoase ale Micului Carlsbad (Băile lui Carol), cum fost denumită pe vremuri staţiunea Karlovy Vary.
7. Dresda
Luaţi-vă un răgaz pentru a vă plimba pe străzile Dresdei, un oraş realmente nou, având în vedere că multe dintre clădirile istorice s-au reconstruit după cel de-al doilea război mondial, respectându-se schiţele originale. Palatul Zwinger, ce deţine cea mai mare colecţie de porţelanuri din lume, dar şi pe celebra Madonă sixtină a lui Raphael sau Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche) sunt doar două dintre atracţiile obligatoriu de vizitat. Adăugaţi şi pictura murală Procesiunea Prinţilor, ce reprezintă 800 de ani de istorie în 100 de metri şi care se află pe exteriorul unuia dintre zidurile curţii interioare a Palatului Regal şi puteţi sta liniştiţi la o bere cehească şi un wurst la o terasă aflată pe malurile Elbei.
8. Portsmouth
Oraşul port la Canalul Mânecii – Portsmouth, în care s-a născut scriitorul Charles Dickens, se află în sud-estul Angliei, la circa trei ore de mers cu trenul de Londra sau la două ore de aeroportul Gatwick. Pe faleză, oraşul este dominat de Turnul Emirates Spinnaker, ce are 170 m, adică de două ori şi jumătate mai mult decât coloana lui Nelson, fiind unul dintre cel mai înalte turnuri din Regatul Unit, cu un design similar cu Burj Al Arab din Dubai. Priveliştea de sus e uimitoare, se poate vedea Insula Wight, cunoscută pentru fauna sălbatică şi carierele de fosile de dinozauri bine conservate din Europa, unde poţi ajunge cu hovercraftul din Portsmouth, astăzi, o staţiune căutată. Să vă mai spun că este considerată insula cea mai bântuită de fantome din lume?
În apropiere de Emirates Spinnaker Tower sunt numeroase magazine de lux ce reprezintă o serie de branduri arhicunoscute, dar şi câteva restaurante, prin urmare, vă recomand să aveţi cardurile pline 🙂 .
9. Roma
Roma e greu de descris în câteva cuvinte…O istorie întreagă ne leagă şi mai mult decât atât, păşim în istoria însăşi vizitând capitala Italiei. Piaţa Colosseum-ului cu Amfiteatrul lui Flavius, Arcul lui Constantin, Templul Venerei şi al Romei, Forul Roman, Muzeele Capitoline, Monumentul Victor Emanuel al II – lea, Piaţa Veneţia, Pantheonul sunt doar o infimă parte din ceea ce puteţi vedea în ”Oraşul celor şapte coline”. Începeţi neapărat cu Colina Palatină, una dintre cele mai importante coline ale Romei antice, considerată a fi locul “sacru” de către romani, originea Romei, casa lui Romulus…
Şi poate nu ajungeţi la Vatican, dar daţi o fugă până la Palatul Doria Pamfilj, aflat pe Via del Corso, un muzeu Vatican în miniatură! La plecare, aruncaţi un bănuţ în Fontana di Trevi, una dintre cele mai celebre fântâni din lume, unde s-a şi turnat scena dintre Anita Ekberg şi Marcelo Mastroiani din filmul “La dolce vitta”.
10. Lazise
Atât de romantic mi s-a părut acest orăşel al regiunii Veneto, aflat pe malul Lacului Garda, cel mai mare lac din Italia, de-a lungul căruia se întind numeroase staţiuni, încât nu aş mai fi plecat din el. Vizitaţi Castelul şi rămâneţi la una din terasele de aici, comandând neapărat gelato! Nu se află departe de Verona, aşa că puteţi face o mică excursie pentru a petrece o seară de poveste sub clar de lună.
Toate aceste oraşe se află la numai câteva ore distanţă de România, le putem vizita în câteva zile şi dacă luăm din timp biletele de avion sau achiziţionăm direct city-break – uri, ne putem bea cafeaua de prânz pe terasa de la Gloriette a Palatului Schonbrunn sau sta de vorbă la un păhărel de Becherovka într-unul dintre restaurantele ceheşti…
Citeşte şi Palatul Schonbrunn – reședința de vară a Casei de Habsburg
Citeşte şi Piazza di Trevi, che dolce vita!
interesant …mi-a placut…asi vrea sa traversezi si OCEANUL ATLANTIC cu niste recomandari…
Coasta de Sud a Angliei: Brighton, Worthing, Seaford , Portsmouth, etc.